Actualitate

La o lună de la redeschidere, Cluj Bike funcţionează cu zeci de staţii închise

Primăria Cluj-Napoca se pregăteşte să mai tipărească 15.000 de carduri pentru proiectul de bike-sharing, dar nu a rezolvat situaţia staţiilor care sunt offline.

Proiectul Cluj Bike, inaugurat în noiembrie 2015 este departe de a fi funcţional la capacitate maximă. A fost închis în decembrie 2015, pentru mentenanţă, la nici o lună de la deschiderea oficială, ca să fie redeschis în martie 2016. La câteva săptămâni de la repunerea în funcţiune a bicicletelor, clujenii se plâng de proasta funcţionare a sistemului de bike-sharing şi semnalează numeroase defecţiuni.

În primul rând, multe staţii sunt offline şi nu pot fi folosite bicicletele din standuri. “Aş dori să ştiu de ce foarte multe staţii de biciclete din cadrul proiectului Cluj Bike nu sunt funcţionale. În acest moment, peste 20 de staţii nu pot fi folosite, ceea ce face că întreg proiectul să aibă o utilitate extrem de redusă”, scria vineri, un clujean, pe un site pentru sesizări şi reclamaţii la adresa conducerii Primăriei Cluj-Napoca.


Staţii cu 20 de biciclete care nu pot fi folosite

Problema a fost semnalată şi de un alt clujean, pe aceeaşi platformă online. “Vă rog insistent, să montaţi urgent nişte standuri de biciclete la Sala Polivalentă şi la Direcţia de Taxe şi Impozite (Eroilor). Mergi să plăteşti impozitele şi nu ai unde să-ţi legi bicicleta. Cum se poate aşa ceva? La Sala Polivalentă tot aşa, mergi la un meci sau la alt eveniment şi trebuie să-ţi legi bicicleta de catarge (latura Nord) sau de copaci (latura Sud). Pe de altă parte, vă rog să solicitaţi subalternilor dumneavoastră de la Planul de Mobilitate Urbană să pună în funcţiune cât mai curând şi celelalte staţii de bicicletă Cluj Bike nefuncţionale la această dată”, scria un bărbat în urmă cu câteva zile.

În Mănăştur şi în Grigorescu, sunt staţii în care câte 20 de biciclete stau nefolosite. “E de râsul lumii. La Sun, în Grigorescu, care mi-e cea mai apropiată staţie, stau 20 de biciclete şi în capătul Mănăşturului, staţiile sunt offline de atâta vreme. Un răspuns de genul « curând » mai bine nu mi-l daţi, mai bine ziceţi 25 august 2018 decât «în curând» pentru simplul motiv că aşa se procedează corect faţă de contribuabili, dându-le informaţii exacte”, i-a scris un alt clujean, primarului Emil Boc.


Reprezentanţii Primăriei nu au răspuns niciuneia dintre aceste sesizări.

Abia acum Primăria începe să tipărească carduri

Iniţial, proiectul Cluj Bike a fost lansat cu doar 5.000 de carduri, ceea ce înseamnă că doar 5.000 de persoane pot folosi bicicletele. Abia acum, la aproximativ cinci luni de la startul proiectului, Primăria Cluj-Napoca vrea să tipărească încă 15.000 de carduri pentru închirierea bicicletelor. A fost publicat un anunţ de achiziţii publice, investiţia fiind în valoare de 20.000 lei fără TVA. Ofertele se depun până în 6 aprilie.


Pe lângă faptul că multe staţii sunt offline, că abia acum începe tipărirea unui număr mare de carduri, cetăţenii au semnalat probleme şi la eliberarea cardurilor. “Am fost acum două săptămâni la primăria din Zorilor să îmi ridic cardul pentru Cluj Bike. Mi s-a răspuns să vin săptămâna trecută, că doamna care se ocupă încă nu se descurcă bine cu imprimarea. Am fost azi, mi s-a zis că nu se fac carduri în acel sediu de primărie. Pe site-ul Cluj Bike, scrie că se poate lua cardul de la fiecare primărie de cartier. Aş dori să ştiu de ce am fost refuzat la primăria din Zorilor”, a afirmat un clujean, într-o sesizare către conducerea Primăriei, la sfârşitul lunii martie.

Pistele pentru biciclete, imposibil de utilizat corespunzător

Nici pistele pentru biciclete nu sunt potrivite pentru funcţionarea Cluj Bike în mod corespunzător. Viaţa de biciclist în Cluj-Napoca este un adevărat sport extrem. Pistele încep într-un punct, dar se termină nicăieri, sunt insuficiente, sunt prost făcute, pe alocuri suprapunându-se cu refugiul pentru călători din staţiile de autobuz.


Proiectul Cluj Bike trebuia să fie încheiat în 2013. Valoarea investiţiei este de aproape 14,5 milioane lei, fonduri europene. În total, 540 de biciclete sunt destinate închirierii gratuite, pe baza cardului eliberat de Primărie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter