Actualitate

Tunelurile lui Boc și Funar plus alte idei trăznite ale primarilor Clujului, moarte din fașă

Primarii Clujului au avut de-a lungul anilor o imaginație extrem de bogată, promovând proiecte imposibil de realizat.

Tunelurile lui Boc și Funar plus alte idei trăznite ale primarilor Clujului, moarte din fașă Tunelurile lui Boc și Funar plus alte idei trăznite ale primarilor Clujului, moarte din fașă

În ultimii mai ales în campaniile electorale, candidații la alegerile locale au venit în fața electoratului cu proiecte futuristice, care nu au putut fi realizate niciodată. Imaginația politicienilor a creat idei imposibile și deloc necesare pentru oraș, dar au vorbit cu atât de multă seriozitate despre proiectele lor doar pentru a câștiga voturile alegătorilor.

Cel mai celebru rămâne Gheorghe Funar, care visa să facă tunel pe sub Feleac pentru reducerea aglomerației și a accidentelor rutiere. Proiectul, îndelung ironizat de foarte multe voci, a fost promovat de fostul primar, în campaniile electorale, dar fără rezultate concrete. Presa a scris la acea vreme despre inutilitatea tunelului și imposibilitatea realizării acestuia. În 2008, Funar declara că realizarea unui tunel ar fi mai ieftină decât o centură ocolitoare.


Alt primar, alt tunel

Succesorul lui Funar, Emil Boc a venit cu aceeași idee trăznită, câțiva ani mai târziu. Atât în campaniile electorale, cât și în timpul celor două mandate, Boc și-a exprimat de mai multe ori intenția de a face un tunel. Spre deosebire de Funar, actualul primar al Clujului nu visa la un tunel pe sub Feleac, ci la unul pe sub oraș. În primul mandat, Boc își dorea un tunel din centru, de la Primărie, până la Regionala CFR, apoi în al doilea mandat tunelul s-a făcut mai mare, din centru până în Piața Mărăști. Evident, nici tunelurile lui Boc nu s-au concretizat.

Tren suspendat, între Mănăștur și zona industrială

O altă idee care deocamdată pare desprinsă din filmele fantastice este un tren suspendat care să lege Mănășturul de zona industrială. Și despre monorail se vorbește de foarte mulți ani, dar anul trecut s-a insistat mai mult ca niciodată, autoritățile locale alocând 1 milion lei pentru realizarea unui studiu de oportunitate. Costurile realizării unui tren suspendat sunt foarte mari, 168 milioane euro. Bugetul general al municipiului Cluj-Napoca pentru anul acesta a fost de 247 milioane euro.


De la tren suspendat la metrou

Dacă ideea cu trenul suspendat nu a mai impresionat pe nimeni, în martie 2016, Emil Boc a venit cu altă idee: metrou de la Polus până la Aeroport. “Costurile sunt de miliarde de euro, unu, două, trei sau patru miliarde de euro. Nu aș putea să vă spun exact pentru că studiile sunt foarte aproximative. Se face o analiză pentru a se vedea cum va fi sustenabil un astfel de metrou la un oraș cu o jumătate de milion de locuitori. Eu cred că nu trebuie exclusă o astfel de variantă pe termen mediu și lung”, declara primarul, în martie. Ceea ce a uitat Boc este că anul trecut declara că este imposibil de realizat metrou la Cluj din cauza costurilor prea mari. 

Someșul navigabil, promovat ani la rând

La fel ca și tunelurile, trenul suspendat și metroul este și Someșul navigabil. Ani la rând, Boc a vânturat pe sub nasul clujenilor ideea unui Someș navigabil, cu bărcuțe și insule de relaxare. În 2012, la începutul actualului mandat, primarul a fost în Olanda să vadă și-au făcut râul navigabil olandezii din orașul Utrecht. Atunci, Boc a recunoscut că este un proiect realizabil în 15-30 de ani.


Rămâne de văzut dacă actualii candidați îi vor amăgi pe clujeni cu proiecte imposibil de realizat.  

Ultimele Stiri
abonare newsletter