Actualitate

O familie din Cluj a plătit bani grei pe chirii din cauză că Primăria a uitat timp de mai mulți ani să îi comunice că a obținut locuință ANL

Primăria Cluj-Napoca pierde procese pe bandă rulantă. De această dată, instituţia se vede nevoită să plătească 14.000 de euro reprezentând chirii şi daune morale unei familii, după ce aceştia au stat mai mulţi ani în chirie, deşi Primăria le repartizase o locuinţă ANL, dar a uitat să-i anunţe.

Foto arhiva Foto arhiva

Familia Potra a dat în judecată Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca în urmă cu patru ani cerând despăgubiri morale şi contravaloarea chiriei plătite de-a lungul vremii, după ce Primăria nu le-a comunicat niciodată faptul că au obţinut o locuinţă ANL.

În motivarea acţiunii, reclamanţii au arătat că în 1986 li s-a atribuit în baza Legii 5/1973 o locuinţă situată în Cluj-Napoca şi că în anul 2003 locuinţa a fost retrocedată fostului proprietar. Ulterior, reclamanţii au încheiat cu proprietarul un contract de închiriere valabil până în aprilie 2009.


Reclamanţii Gheorghe Potra, Mihai Potra şi Andrei Potra au mai arătat că în octombrie 2008 au fost notificaţi de către proprietar să părăsească locuinţa în cauză şi neavând posibilitatea de a achiziţiona o locuinţă proprietate personală s-au adresat Primăriei municipiului Cluj-Napoca pentru obţinerea unei locuinţe din fondul locativ de stat, însă cererea lor a fost soluţionată abia după patru ani şi numai după ce s-au adresat instanţelor de judecată. În 2012, Curtea de Apel Cluj, printr-o sentinţă definitivă, a obligat Primăria şi Consiliul Local Cluj să aprobe şi să le repartizeze o locuinţă corespunzătoare.

Exces de putere din partea Primăriei

În 2011, printr-o hotărâre de Consiliu Local s-a aprobat lista de repartizare a unui număr de 96 de locuinţe situate în Cluj-Napoca, reclamanţii fiind trecuţi la poziţia a doua, însă această repartiţie nu le-a fost comunicată niciodată, astfel că “nepunerea în acestui act administrativ, prin exces de putere, reprezintă o încălcare gravă a drepturilor lor. Poziţia 2, obţinută legal şi de necontestat de către familie, a devenit obligatoriu de respectat”, au decis judecătorii.


Familia Pora a susţinut că Primăria Cluj-Napoca este vinovată pentru nesoluţionarea în termenul legal al cererii pe care au formulat-o pentru atribuirea unei locuinţe, nu au fost întocmite şi aprobate sau afişate liste cuprinzând solicitanţii îndreptăţiţi la locuinţă, nu s-a constituit fondul de locuinţe destinat închirierii.

Cu privire la daunele morale, reclamanţii au arătat că se impune acordarea acestora deoarece după evacuarea lor au fost obligaţi să stea în chirie, respectiv, au fost obligaţi să achite avizele de racordare la energie electrică pentru locuinţa primită şi să apeleze la un credit de nevoi personale pentru acoperirea cheltuielilor.


Traume fizice și psihice pentru familia Potra

În privinţa daunelor morale, reclamanţii au arătat că se impune acordarea acestora deoarece începând cu anul 2009, după expirarea valabilităţii contractului de închiriere, a urmat o lungă perioadă de suferinţe atât fizice, cât şi psihice, constând în evacuarea lor, pierderea iminentă a locuinţei dar şi lipsa de reacţie a autorităţilor locale care erau obligate să rezolve cererea lor, respectiv îmbolnăvirea şi apoi decesul mamei lor, Maria Pora.

Reclamanţii au mai susţinut că insuficienţa veniturilor, raportat la cheltuielile majorate au condus la retragerea şi întreruperea studiilor, respectiv la pierderea realizării unei cariere profesionale, precum şi la realizarea unor venituri sporadice şi la nivelul salariului minim pe economie.


Primăria nu își uită “prietenii"

Dacă în cazul unor simpli cetățeni, Primăria “uită” să își facă datoria, când vine vorba de “prieteni”, lucrurile merg ca unse. De exemplu, consilierul local, avocat de profesie, Loredana Pop nu numai că a obținut o locuință ANL, dar anul acesta Primăria i-a prelungit cu încă un an contractul de închiriere a apartamentului.

abonare newsletter