Actualitate
Cât au cerut bani de salarii autorii dezastrului de la Centrul de Deşeuri
Şefa proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj (SMID), Mariana Raţiu şi restul echipei de implementare a proiectului au primit bani frumoşi coordonând un dezastru.
De un an de zile s-a aşternut liniştea în ceea ce priveşte organizarea de către Consiliul Judeţean Cluj a unei noi licitaţii privind finalizarea lucrărilor la Centrul de Deşeuri.
Oficialii CJ Cluj au reuşit să ducă opinia publică cu zăhărelul, promiţând organizarea unei noi licitaţii încă din luna decembrie a anului trecut, apoi termenul s-a mutat pentru luna ianuarie, apoi pentru luna februarie şi tot aşa. Suntem în luna iunie şi nici vorbă de o nouă licitaţie la Centrul de Deşeuri.
Oficialii din Ministerul Fondurilor Europene au transmis, la solicitarea Monitorul de Cluj, sumele rambursate cu titlu de salarii pentru cei 20 de membri care au făcut parte din proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj în frunte cu şefa de proiect, Mariana Raţiu.
„Proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj, a cărui etapă a fost finanţată prin Programul Operaţional Sectorial Mediu – POS Mediu 2007 – 2013, a avut aprobate în bugetul proiectului cheltuieli salariale pentru membrii Unităţii de Implementare a Proiectului (UIP) în cuantum de 1.163.160 lei. Această sumă a fost rambursată în întregime din POS Mediu 2007 – 2013, axa 2 şi acoperă perioada noiembrie 2011 – noiembrie 2013. Precizăm că echipa de implementare a proiectului, numită prin decizia preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, este formată din 20 de membri”, spune Ioana Pâslaru, şef serviciu Unitate de Comunicare Publică din cadrul Ministerului Fondurilor Europene.
De ce nu mai lucrează nimeni la Centrul de Deşeuri? Pentru că nu mai sunt plătiţi
Oficialii din Minister mai arată că “dat fiind că este vorba despre un proiect fazat la finanţare, acesta va continu din POIM 2014 - 2020”.
“A doua etapă de derulare a proiectului, finanţată prin POIM axa 3 nu mai are prevăzute sume aferente cheltuielilor salariale pentru membrii Unităţii de Implementare“, a mai precizat Pâslaru.
Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, în 2 ani de zile, membrilor care s-au ocupat de gestionarea proiectului Centrului de Deşeuri le-a fost rambursată suma de 1.163.160 lei (aproximativ 260.000 de euro), în luna iunie 2012 fiindu-le rambursată cea mai mare sumă, în valoare de 62.952 lei, iar în luna noiembrie 2013 fiindu-le rambursată cea mai mică sumă, 27.014 lei.
S-au spetit muncind
Un calcul simplu arată că în luna iunie 2012 fiecare membru al Unităţii de Implementare a fost plătit cu 3.147 de lei. Şefa proiectului, Mariana Raţiu, susţine doar că a beneficiat de un spor la salariul de bază ca director executiv în Consiliul Judeţean. Cert este că noua groapă de gunoi nu s-a realizat, dar banii au fost încasaţi.
Printre cei 20 de membri care s-au ocupat de implementarea unui dezastru se numără Mariana Raţiu, Ştefan Iliescu, Diana Coman, Alexandru Creţu, Rodica Gazsi, Simona Tatomir, Sanda Oltean şi Claudiu Salanţă. Ei au raportat mii, sau după caz sute, de ore lucrate pe acest proiect: 2.871 – Mariana Raţiu, 2975 – Ştefan Iliescu, 2266 – Diana Coman, 1865 - Alexandru Creţu, 1959 – Corina Salanţă, 1530 – Rodica Gazsi, 276 – Simona Tatomir, 208 – Sanda Oltean, 530 – Claudiu Salanţă.
Valoarea lucrării la Centrul de Deşeuri este de 107.520.012,54 lei fără TVA, din care 98% sunt fonduri europene, iar restul de 2% e contribuţia CJ Cluj, lucrarea fiind construită în proporţie de 65%. Termenul de execuţie iniţial a fost de 14 luni din 26 martie 2012, dar printr-un act adiţional lucrările au fost prelungite până în decembrie 2013. Şi acest termen a fost prelungit până în 19 octombrie 2014, după care a fost prelungit până în 31 decembrie 2015. Ultimul termen anunţat a fost anul 2019.
Între timp, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca au început urmărirea penală pentru lucrări fără autorizaţie, excavări ilegale şi furt de pământ la obiectivul Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) în judeţul Cluj.
La sfârşitul lui 2014, CJ Cluj a reziliat contractul cu antreprenorul Atzwanger, invocând executarea unor lucrări neconforme, iar în ianuarie 2015 a depus o plângere penală împotriva firmelor care execută lucrările la centru.
La începutul lui 2015, reprezentanţii CJ Cluj anunţaseră că proiectul privind Centrul de Management Integrat al Deşeurilor este în curs de revizuire.