Actualitate

Lovitură de teatru. Primăria nu preia Cluj Arena. Boc: PSD a trimis Cluj Arena la groapă

Consilierii locali nu au votat proiectul privind solicitarea Consiliului Judeţean Cluj de preluare a stadionului Cluj Arena în domeniul public municipal. Ca să treacă, proiectul ar fi trebuit să fie votat de 18 consilieri. Doar 17 consilieri au votat pentru (PNL şi UDMR), consilierii PSD + ALDE preferând să se abţină de vot reclamând că nu au existat dezbateri serioase pe acest proiect.

PNL a pierdut pe mâna lui preluarea stadionului în proprietatea municipalităţii după ce consilierii locali Florin Stamatian, Gabriela Moldovan şi Molhem Mohammad-Bachar au lipsit de la şedinţa de Consiliu Local, iar consilierii Radu Raţiu şi Rareş Ferdean s-au abţinut de la vot, fiind angajaţi ai societăţii care administrează Cluj Arena, astfel că PSD a profitat de acest lucru şi s-a abţinut de la vot. La finalul votului, Emil Boc a avut o izbucnire nervoasă la adresa consilierilor din opoziţie spunând că “PSD a dus Cluj Arena în disoluţie”. Pentru ca acest proiect să treacă ar fi fost nevoie de voturile a 2/3 din numărul consilierilor fiind vorba de patrimoniu.

Emil Boc a suplimentat ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local cu proiectul de hotărâre privind preluarea Cluj Arena în patrimoniul municipalităţii care nu a fost pe placul opoziţiei.


"Pentru a putea intra în procedură legală trebuie să facem această solicitare instituţională în vederea preluării stadionului. A fost şi este o dezbatere, inclusiv în timpul campaniei electorale, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean, am propus împreună acest proiect de a avea o structură unitară la aceeaşi instituţie, la Primărie, care să gestioneze Sala Polivalentă şi Stadionul, după care să găsim formula instituţională cea mai bună pentru coordonare, având în vedere că societatea este într-o dificultate financiară datorită obligativităţii de a plăti acel impozit stabilit de Curtea de Conturi. Din nefericire, condiţia pusă de Curtea de Conturi pentru plata acelui impozit extrem de consistent, 1,5 milioane de lei pe an. Vă daţi seama o societate comercială care trăieşte din închirieri şi din activităţi conexe nu poate avea acea sumă pentru a plăti impozitul. Este un argument de natură instituţională pentru a rezolva această problemă scadentă pe care Curtea de Conturi a stabilit-o. Din toate municipiile stadionele la sunt la oraş, la municipiile reşedinţă de judeţ. Este o situaţie atipă ceea ce avem aici la Cluj, de aceea, cred că se revine la normalitate. Acest stadion a fost în proprietatea municipalităţii, e firesc instituţional să revină la municipalitate. Evident că au fost investite resurse publice pentru construcţia acestui stadion. Stadionul trece din proprietate publică în proprietate publică. Pentru a putea continua colaborarea cu Consiliul Judeţean este nevoie de acest demers de iniţiere, de a solicita din partea noastră, preluarea în proprietatea publică a municipiului a stadionului. Până la urmă comunitatea clujeană să câştige din această bijuterie a Clujului pe care o avem şi să poată fi dministrată în cele mai bune condiţii", a spus primarul Emil Boc în încercarea de a convinge consilierii să voteze proiectul de hotărâre.

Adrian Mureşan, consilier local Alianţa PSD-ALDE, a spus că dacă municipalitatea ar prelua stadionul ar prelua o “gaură neagră”.


“Care este situaţia financiară? Din câte ştiu au o pierdere undeva la 12 milioane de lei, ceea ce ar însemna că nu numai impozitul pe clădire şi atunci noi până la urmă ne asumăm oarecum o gaură neagră. Cât de rentabil este acest lucru?”, a spus Mureşan.

Boc a precizat că Primăria va prelua stadionul, nu datoriile.


“Noi preluăm stadionul, nu preluăm datoriile. Nu preluăm societatea. Noi preluăm stadionul care este în proprietatea Consiliului Judeţean. Vom decide ulterior ce facem. Să nu vă imaginaţi că cineva face profit de pe urma sportului într-un oraş. Nu vă imaginaţi că cineva e bogat în urma unui stadion. Stadionul este de utilitate publică, să poată fi folosit în interesul clujenilor. Noi ca autorităţi avem obligaţia să asigurăm infrastructura, investitorul privat vine şi pune banii la echipa sportivă. Dacă nu ar fi această problemă care ţine de impozit, societatea ar putea să meargă şi să-şi continue activitatea şi să reziste pe piaţă. Să ştiţi că Primăria nu urmăreşte să execute Consiliul Judeţean de acei bani. Dacă stadionul intră la Primărie nu se va mai plăti impozitul. Vom gândi care e cea mai bună formulă, nu mai poate dura la infinit această stare de incertitudine, noi ne exprimăm disponibilitatea de a prelua stadionul în proprietarea municipiului, forma de administrare cea mai bună o vom stabili împreună ulterior, astfel încât împreună cu Sala Polivalentă să avem o unitate de decizie şi de cooperare cu evenimentele pe care le vom avea”, a mai spus Boc.

Mureşan l-a mai întrebat pe Boc dacă municipalitatea poate să susţină această presiune pe buget.


“Îmi asum eventualele susţineri bugetare. Din datele pe care le avem sunt două soluţii, de a avea în interior stadionul ca un serviciu public al Primărei, la fel cum avem creşe, cantină, parcări, şi unde de la buget finanţăm cheltuielile necesare sau de societate comună cu Polivalenta, vom face analiza economică să vedem în ce măsură cele două pot rezista economic. Sumele de bani o să le discut la momentul respectiv, însă vă asigur că bugetul de 250 milioane de euro al municipiului Cluj-Napoca poate să-şi permită să aibă stadionul în proprietate”, a mai spus Boc.

Dan Morar (PSD) a susţinut că dacă stadionul intră în patrimoniul Primăriei, banii din taxe şi impozite se vor pierde.


“Mi-aş fi dorit ca acest proiect să nu fi fost introdus suplimentar pe ordinea de zi, ci să avem o dezbarere pe această temă. Mi-ar fi plăcut să ştim dacă acest activ este generator de profit. În cazul de faţă nu este generator de profit. Nu este ca şi Sala Polivalentă, care în decursul acestor ani s-a dovedit a fi o investiţie bună pentre ora. Nu putem să nu ne întrebăm ce se întâmplă cu debitul pe care Cluj Arena îl are faţă de Primăria Cluj-Napoca. Cele câteva milioane de lei sub formă de taxe şi impozite care prin desfiinţarea societăţii se vor pierde. Votăm astăzi un proiect la care nu avem fundamentare, nu ştim ce se va întâmpla cu acest obiectiv după ce va intra în patrimoniul nostru. Nu ştim ce pierderi va genera în fiecare an, ce pierderi a generat până acum, ce pierderi sunt faţă de Primărie. Sigur, ne dorim să îl avem să nu se închidă, CJ Cluj nu îl mai poate susţine, dar hai să ne pregătim cum trebuie”, a susţinut Morar.

Boc a replicat că Primăria nu stă în banii pe care Consiliul Judeţean trebuie să-i plătească pentru impozit.

“Sunt întrebări secundare care ţine de societate. Şi urmează să discutăm cu Consiliul Judeţean. Sincer să fiu, dacă aş găsi o posibilitate să nu plătească acel impozit i-aş susţine. Pentru că ei nu au ştiu că acel impozit trebuie plătit în momentul când s-a construit. Primăria nu depinde de aceşti bani să funcţioneze. Dacă ar exista un cadru legal l-aş susţine mâine ca ei să nu plătească aceste resurse financiare. Nu în banii aceia stă Primăria, dimpotrivă, noi dorim să deschidem stadionul pentru sportul de masă. Stadioanele sunt făcute pentru sportul de masă. Dacă totul ar fi pe bani s-ar duce acest sport de masă în cap. Oricum, nu mai avem sportivi. Vedeţi la Olimpiadă cu ce sportivi mergem, la campionatele europene tot mai puţini competitori, din nefericire, în ultimii 20 de ani sportul de masă nu a fost o traiectorie ascendentă. Măcar la Cluj să dăm acest semnal de sănătate, în sensul că autorităţile se preocupă de infrastructură şi pun la dispoziţia sportului de masă aceste obiective pe care le-am plătit din bani publici, iar privaţii să plătească taxe”, a susţinut Boc.

Directorul Cluj Arena Radu Raţiu spune că stadionul a fost construit în preponderenţă pentru fotbal, dar Clujul nu are echipă care să facă performanţă acolo.

“În momentul de faţă stadionul este construit pentru fotbal, dar noi nu avem o echipă care să facă performanţă acolo, iar noi încercăm să ne atragem veniturile, să obţinem din alte părţi sursele de venit. Suntem singurul stadion multifuncţional deschis 365 de zile pe an. Pe stadion îşi desfăşoară actitatea 22 de cluburi sportive, pe stadion se ţin activităţi culturale, artistice, comerciale, care ne-au ajutat foarte mult să acoperim acel minus pe care îl avem datorită faptul că echipa Universitatea Cluj nici măcar nu s-a mai înscris în Divizia C. Potenţialul pe care Cluj Arena îl are în momentul de faţă poate fi mărit, cred că printr-o gândire constructivă şi prin proiectul pe care îl avem în faţă se pot aduce multe beneficii şi pot beneficia şi mai mulţi cetăţeni de pe urma stadionului. În momentul de faţă avem aproximativ 1000 de clujeni care aleargă, fac mişcare pe stadion. Putem ţine acolo şi alte activităţi, inclusiv orele de educaţie fizică, sunt foarte multe licee şi şcoli care nu au baze sportive unde copiii să facă mişcare”, a spus directorul Cluj Arena.

"Nu mi-am închipuit că s-ar putea opune cineva", a spus la final Boc.

Societatea care administrează stadionul are de luni bune conturile blocate pentru că nu și-a plătit taxele şi impozitele în ultimii ani, datorând Primăriei Cluj-Napoca, la finele anului 2015, 12,5 milioane de lei.

abonare newsletter