Actualitate

De ce dă Bucureştiul de pământ cu istoricul clujean Ioan Aurel Pop?

În ultimul timp rectorul UBB Ioan Aurel Pop este ţinta preferată a intelectualilor bucureşteni. Ultimul atac l-a primit din partea lui Gabriel Liiceanu. Ce-i leagă pe cei care-l contestă pe Ioan Aurel Pop?

Gabriel Liiceanu a criticat sâmbătă prezenţa rectorului UBB Ioan Aurel Pop printre membrii Comisiei prezidenţiale pentru "Proiectul de ţară", argumentând că acesta „a acoperit furtul lui Ponta, l-a tăinuit, i-a şters urmele”, cu referire la plagiatul fostului premier.

Ce urmăreşte Liiceanu?

Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, i-a răspuns scriitorului că nu i-a luat niciodată apărarea lui Victor Ponta în scandalul plagiatului şi a menţionat că este posibil ca Gabriel Liiceanu să urmărească şi „alte lucruri” prin astfel de atacuri.


„Domnul Liiceanu ori nu a citit cu atenţie ce am spus eu atunci, ori urmăreşte alte lucruri. Eu îi doresc mult succes în viaţă în continuare şi să conducă editura Humanitas cu mare înţelepciune cum a făcut-o şi până acum”, declara duminică Ioan Aurel Pop pentru Monitorul de Cluj.

Ce-i uneşte pe cei doi?

În ultima vreme Ioan Aurel Pop este tot mai des ţinta unor atacuri ale intelectualilor bucureşteni, printre ei numărându-se personalităţi foarte mediatizate, chiar dacă nu de o valoare ştiinţifică confirmată, cum ar fi Lucian Boia.


Recent, Lucian Boia şi Gabriel Liiceanu au semnat apelul intitulat „Doctorat fără plagiat” prin care cer verificarea lucrărilor de doctorat susţinute după 1990 de persoane care ocupă funcţii şi demnităţi în statul român.

În cea mai recentă „dispută” dintre Lucian Boia şi rectorul UBB, clujeanul a spus că afirmaţiile istoricului bucureştean, care îi dă dreptate ambasadorului SUA la Chişinău că „R. Moldova nu este România”, sunt un derapaj. Mai mult, Ioan Aurel Pop a adăugat că, cel mai probabil, Boia nu a mai consultat în ultima vreme arhive istorice pentru a se documenta pentru ce scrie şi, astfel, a renunţat la armele meseriei, informează stiripesurse.ro.


Ioan Aurel Pop l-a mai criticat şi în 2015 pe Lucian Boia pentru tezele susţinute şi, într-o carte intitulată “Istoria, adevărul şi miturile”, ca răspuns la tezele lui Boia, îi reproşează că nici o istoriografie vecină nu condamnă în termeni atât de duri ceea ce Boia numeşte “conştiinţa naţională”. “Orice analiză elaborată după metoda profesorului Boia ar fi condus la concluzii la fel de dure faţă de conştiinţele ungară, rusă, bulgară, sârbească sau greacă”, relatează romanialibera.ro.

O altă legătură dintre Lucian Boia şi Gabriel Liiceanu este editura care îl publică pe autorul bucureştean: Humanitas. Editura este administrată de Gabriel Liiceanu şi a fost înfiinţată în 1990 printr-un ordin al lui Andrei Pleșu, ministrul culturii din acea vreme; direcția noii instituții, pe scheletul vechii Edituri Politice, a fost încredințată lui Gabriel Liiceanu, scriitor și cercetător în filozofie.


Gabriel Liiceanu, filosof, director Humanitas

''(...) În 2016, după ce a fost ales (la propunerea Academiei!) preşedinte al CNATDCU, cauţionatorul furtului de titlu doctoral (Ioan Aurel Pop - n.r.) a declarat: «Alegerea mea în funcţia de preşedinte al CNATDCU reprezintă o continuare a asumării unor responsabilităţi în spaţiul public. Întreaga mea activitate profesională, fie că am predat istorie unor minţi tinere, fie că am condus cea mai mare universitate din Romania, s-a bazat pe asumarea deplină a rolului pe care l-am avut. Am încercat să mă pun, cu onoare şi demnitate, în slujba oamenilor». Într-adevăr, în 2012, Ioan Aurel Pop «şi-a asumat deplin rolul pe care l-a avut». «Cu onoare şi demnitate», acoperind furtul lui Victor Ponta, «s-a pus în slujba oamenilor». Pesemne că tot graţie «onoarei şi demnităţii» sale, el a fost ales acum de către Preşedintele ţării să facă parte din Proiectul al cărui nucleu dur e «România educată», «calea spre viitor a României»''

Ioan Aurel Pop, istoric, rectorul UBB

Îi doresc domniei sale să facă parte din Comisia respectivă. Eu îi cedez locul cu mare drag. Să decidă dumnealui alături de alţii ce este bine şi ce este rău în ţară. În al doilea rând, eu n-am luat niciodată apărarea domnului Victor Ponta şi doar am spus că pentru constatarea plagiatului nu este de ajuns să fie un om de bine, ci este nevoie de specialişti care să se pronunţe. Eu asta am cerut în 2012: dacă acuza de plagiat se aduce în fizică este bine să fie fizicienii care decid; dacă este în chimie să fie chimiştii care se pronunţă; dacă (e - n.r.) în istorie, să fie istoricii. Nu nişte oameni care nu pot să-şi exprime cunoştinţele într-un domeniu. Noi nu avem cunoştinţe în toate domeniile. Aceasta a fost singura mea poziţie atunci. Fireşte că, după ce s-au pronunţat specialiştii, am fost absolut de acord cu decizia specialiştilor. Domnul Liiceanu ori nu a citit cu atenţie ce am spus eu atunci, ori urmăreşte alte lucruri. Eu îi doresc mult succes în viaţă în continuare şi să conducă editura Humanitas cu mare înţelepciune cum a făcut-o şi până acum."

abonare newsletter