Actualitate
Cine este Anna Horvath, primul viceprimar femeie din istoria Clujului
Primul viceprimar femeie din istoria Clujului este Anna Horvath. Are trei facultăţi, a fost consilier guvernamental, nu deţine o avere impresionantă şi nici nu conduce maşini scumpe. Până acum a fost o prezenţă cuminte în scena politică şi a administraţiei publice locale.
Anna Horvath. Foto Saul PopDNA a descins luni dimineaţa la sediul Primăriei Cluj-Napoca şi al UDMR. Au fost făcute percheziţii şi acasă la viceprimarul Anna Horvath, iar ulterior a fost chemată la sediul DNA pentru audieri. Se fac cercetări care vizează fapte de corupţie şi asimilate celor de corupţie, săvârşite în perioada 2014-2016.
Este prima dată când numele viceprimarului Anna Horvath apare într-un scandal de o asemenea amploare. Până acum, prezenţa sa în administraţie şi politică a fost una destul de cuminte. În cadrul Consiliului Local a avut o activitate destul de intensă în comparaţie cu alţi colegi. De exemplu, pe parcursul unui an a iniţiat aproximativ 50 de proiecte de hotărâre, din care majoritatea au vizat repartizarea de locuinţe sociale.
Plăcuţele bilingve, un “mini scandal” în care a fost implicată
Cea mai controversată situaţie în care a fost implicată Anna Horvath este scandalul plăcuţelor bilingve, iniţiativă care aparţine ONG-ului Musai-Muszaj. Cum era şi normal viceprimarul UDMR a susţinut instalarea de plăcuţe bilingve în oraş, dar acest lucru a dus la un conflict cu primarul Emil Boc care nu a susţinut acest demers.
Anul trecut, s-a lăsat chiar cu un proces din cauza plăcuţelor. Mai mulţi intelectuali români și maghiari au dat în judecată Primăria din cauza refuzului de a le monta. La acea, viceprimarul Horváth Anna a reamintit faptul că la începutul anului 2011 au adunat 13.500 semnături pentru a susține decizia Consiliului Local Cluj-Napoca, dar ”pe care din păcate domnul primar nu a amplasat-o pe ordinea de zi”. Horvath a declarat faptul că de inițiativa Musai-Muszáj s-a bucurat, deoarece ei ”au reușit să-și de glas părerii lor într-un mod mai simpatic decât cel al politicienilor, luptând astfel pentru unificarea părerii maghiarilor și extindere cât mai mare a suportului venit din partea comunității române”.
Ce avere are Anna Horvath
Potrivit declaraţiei de avere publicată în 6 iulie 2016, viceprimarul UDMR are un teren intravilan de 167 mp în Cluj-Napoca şi unul de altă categorie, de 1.000 mp în comuna Sâncrăieni, judeţul Harghita. Mai are o casă în Cluj-Napoca de 136 mp şi o casă de vacanţă dde 106 mp, în curs de construire, în Sântimbru Băi, judeţul Harghita.
La capitolul autoturisme, potrivit declaraţiei de avere, Anna Horvath conduce o Dacia Logan, an de fabricaţie 2005. În ceea ce priveşte partea financiară, viceprimarul UDMR a încasat anul trecut de la Primărie suma de 46.080 lei. Mai are fonduri de investiţii/pensii în valoare de 7.000 lei, respectiv 49.000 lei. Anna Horvath mai are şi două credite, unul din 2013 şi unul din 2014, ambele cu scadenţă în 2020, în valoare de 31.640 lei, respectiv 60.000 lei.
Este la al doilea mandat
Anna Horvath este la al doilea mandat de viceprimar (primul a fost în perioada 2012-2016) şi este prima femeie din istoria Clujului care ocupă această funcţie. Pe parcursul carierei sale a ocupat şi funcţii politice, cum ar fi cea de consilier guvernamental, în perioada 1998-2007. De asemenea, înainte de a ajunge la Primăria Cluj-Napoca, ea a mai lucrat şi pentru Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului.
Anna Horvath a absolvit trei facultăţi: Academia de Studii Economice din Bucureşti, Facultatea de Drept din cadrul UBB Cluj şi Facultatea de Geografie, tot din cadrul UBB Cluj.