Actualitate
Boc le face un cadou clujenilor delăsători: impozite majorate cu 500% pentru imobilele degradate. Va mai locui cineva în centru?
Boc nu glumeşte. Din 2017, sute de proprietari vor plăti impozitul pe clădiri majorat cu 500%. Cine sunt proprietarii vizaţi?
Supraimpozitarea cu 500% a clădirilor degradate din centru, măsura cu care primarul Clujului Emil Boc “ameninţa” proprietarii încă de la începutul anului, intră în vigoare. Sute de proprietari vor plăti de la anul impozit majorat cu 500%.
Consilierii locali se vor întruni în şedinţă săptămâna viitoare pentru a vota peste 50 de proiecte de hotărâre, toate cu acelaşi subiect: majorarea cu 500% a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2017, "ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită", pentru proprietarii apartamentelor din Piaţa Unirii şi de pe străzile Mihail Kogălniceanu, Universităţii, Virgil Fulicea, Victor Babeş, Regele Ferdinand, Nicolae Cristea, Memorandumului, Iuliu Maniu, Cloşca, George Coşbuc, Episcop Ioan Bob, Samuil Micu, Emil Isac, I.C. Brătianu, Frederic Joliot Curie, Horea, Bulevardul 21 Decembrie 1989, Bulevardul Eroilor, Baba Novac, Piaţa Ştefan cel Mare. Vorbim de sute de proprietari, persoane fizice şi/sau juridice.
Cu titlu de exemplu, vor plăti impozite mai mari cu 500% proprietarii apartamentelor din Piaţa Unirii nr. 11, 12, 13, 14, 27 31, de pe străzile Mihail Kogălniceanu nr. 7, Universităţii nr. 3, Virgil Fulicea nr. 13, Victor Babeş nr. 5, Regele Ferdinand nr. 27, 29, Nicolae Cristea nr. 1, Memorandumului nr. 17, 19, 24, Moţilor 31, Samuil Micu, nr. 2, Iuliu Maniu nr. 24, 40, 45, Cloşca nr. 12, George Coşbuc nr. 5, Episcop Ioan Bob nr. 7, 11, Emil Isac nr. 8, 21, I.C. Brătianu nr. 24, 27, Horea nr. 2, 4, 6, 14, 16, Frederic Joliot Curie nr. 2, , B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 32, 50, 51, Bulevardul Eroilor nr. 1, 3, 11, 12, 13, 18, 19, 30, 23-25, 32, 34, 49, Piaţa Ştefan cel Mare nr. 15, Baba Novac nr. 1, 8, 27.
Clădirile degradate din centru ar putea rămâne la fel pentru o perioadă destul de lungă. Deși Primăria va pune impozite de cinci ori mai mari, sunt șanse mari ca proprietarii să prefere un impozit mult mai mare decât să facă lucrări de reparații, care sunt mult mai costisitoare.
Ce șanse de reușită are inițiativa Primăriei Cluj-Napoca rămâne de văzut. Lucrările de reparare a fațadei unei clădiri costă mai mult decât impozitul de cinci ori, așa că este foarte probabil ca proprietarii să nu fie impresionați nici de duritatea pe care o afișează primarul și să prefere ca timp de unu-doi ani să fie supraimpozitați.
Impozitul pentru o casă este undeva la un preț mediu de 500 lei, iar cu supraimpozitarea ar ajunge la aproximativ 2.500 lei. Lucrările de reparații costă clar mult mai mult decât 2.500 lei și trebuie realizate pe cheltuiala proprietarului.
Un alt aspect de care trebuie ținut cont este faptul că mulți proprietari sunt pensionari. Aceștia nu au bani nici pentru reparații, nici să plătească un impozit de cinci ori mai mare.
Mai mult, există clădiri care au o situație juridică incertă, astfel că supraimpozitarea este o misiune aproape imposibilă.
Trebuie menționat faptul că și Primăria Cluj-Napoca are clădiri degradate în proprietate. Autoritățile au început demersurile pentru repararea unor clădiri pe care le deține sau este coproprietar.
Repararea clădirilor degradate din centru se face în cadrul programului Primăriei Cluj-Napoca, Marea Refațadizare, care este un mare eșec. În total, fațadele a aproape 1.000 de clădiri degradate din centru trebuie reparate, dar până acum extrem de puține imobile au fost modernizate. Programul a fost anunțat în anul 2013, s-a făcut contabilizarea imobilelor cu probleme, au fost trimise somații, dar efectul a fost zero. Nimeni nu a făcut nimic, iar clădirile cad în capul trecătorilor. Foarte puțini proprietari au demarat lucrări de reparații.