Actualitate

Zeci de maşini VANDALIZATE în centrul Clujului

Zeci de proprietari care şi-au parcat maşinile pe I.C. Brătianu sau în zona pieţelor Ştefan cel Mare şi Baba Novac au avut un şoc când s-au reîntors la autoturisme şi au văzut în ce stare erau: avariate, zgâriate sau cu oglinzile rupte. Poliţia nu a reuşit să îi prindă pe cei responsabili, iar de camere de supraveghere în zonă nici nu poate fi vorba.

Până în prezent, la nivelul Politiei municipiului Cluj-Napoca au fost depuse 11 plângeri privind săvârşirea infracţiunii de distrugere de către proprietarii unor autoturisme parcate în zona pieţelor  Ştefan cel Mare şi Baba Novac. Aceştia şi-au găsit, în cursul zilei de miercuri,  autoturismele avariate, zgâriate ori cu oglinzile rupte.

“La nivelul Poliţiei municipiului Cluj-Napoca s-a constituit un grup de lucru pentru cercetarea faptelor, administrarea probelor, în vederea identificării celor implicaţi în comiterea faptelor. De asemenea, societăţilor comerciale din zonă, care deţin camere de supraveghere, le-au fost solicitate imagini pentru a fi analizate în scopul identificării autorilor. Cetăţenii care pot veni în sprijinul poliţiştilor pentru identificarea autorilor, sunt rugaţi să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie”, spune conducerea IPJ Cluj la solicitarea Monitorul de Cluj.


Dacă vor fi găsiţi, cel mai probabil autorii se vor alege cu dosar penal pentru distrugere.

Nu putem să nu ne întrebăm dacă în zonă există amplasate camere de supraveghere care aparţin de Primăria Cluj-Napoca şi dacă ele există de ce nimeni nu s-a sesizat pentru prinderea atacatorilor.


În Cluj-Napoca sunt montate 275 de camere de supraveghere pentru care municipalitatea plăteşte, în fiecare an, o chirie de 100.000 de euro firmei Electrogrup, însă necesitatea acestora este pusă la îndoială, în ultima perioadă.

Cel mai recent caz: tâlhăria din Piaţa Muzeului surprinsă live de camerele de supraveghere ale unui bar din zonă.


Asta pentru că în oraşul de cinci stele al Ardealului se vandalizează cele mai importante statui sau clădiri (vezi cazul vandalizării statuii lui Matei Corvin sau a Bisericii Sfântul Mihail) şi au loc tot mai des infracţiuni stradale, iar făptaşii nu sunt prinşi aproape niciodată. Autorităţile locale anunţă, de fiecare dată, că “vom verifica imaginile surprinse de camerele de supraveghere” însă, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul celor care au aruncat vopsea rosie pe statuia lui Matei Corvin din Piaţa Unirii, făptaşii nu sunt niciodată identificaţi cu ajutorul tehnologiei ce costă un milion de euro o dată la 10 ani. Suntem curioşi dacă de această dată cei trei agresori vor fi identificaţi în cel mai scurt timp de către poliţişti.

În centrul Clujului există 17 puncte în care sunt amplasate camere de supraveghere pentru care municipalitatea plăteşte chirie. În total, aici sunt montate 63 de camere fixe şi mobile, care ar trebui sa surprindă, teoretic, orice ilegalitate comisă, mai ales că imaginile înregistrate de camerele video de ultimă generaţie sunt transmise prin fibră optică la un dispecerat de monitorizare amplasat la Primăria Cluj-Napoca şi care teoretic funcţionează 24 de ore din 24.

abonare newsletter