Actualitate

Drumul turistic Ic-Ponor face primele victime. Doi diriginți de șantier puși sub acuzare de DNA

Procurorii anticorupție au demarat cercetările într-un dosar penal care se referă la drumul turistic IC –Ponor, unde s-a furat pe rupte. Au fost decontați mii de metri cubi de beton de slabă calitate, la preț de beton superior.

Surse judiciare susțin că audierile în ceea ce privește drumul turistic Răchițele (satul natal al lui Emil Boc)- Ic – Ponor au demarat în trombă. Deja doi diriginți de șantier care au confirmat anumite plăți suspecte, au fost citați în calitate de suspecți și li s-a pus în vedere să se prezinte cu avocați, scrie evz.ro.

Diriginții de șantier ai acestei lucrări sunt suspecți că au girat jaful care a avut loc la aceste lucrări și că au avizat turnarea unui beton slab calitativ, beton care a fost decontat ca și beton de calitate și rezistență superioară.


Cele 20 de carote făcute în corpul pereților de sprijin de către experți, pentru determinarea proprietăților fizico mecanice a betonului, nu corespund proiectului de construcţie. De exemplu, rigolele din beton trebuiau să fie turnate din beton din clasa C35-45, iar testările efectuate au demonstrat că s-a folosit beton din clasa C16-20. Pentru camerele de cădere a apei din zonele de poduri şi podeţe, betonul folosit nu face parte din clasa C35-45. Nici la zidurile de sprijin, betonul folosit este tot din clasa C16-20 deşi trebuia să fie minim din clasa C25-30 sau C35-45.

Folosirea altui tip de beton decât cel specificat din proiect duce la un profit mai mare pentru firma constructoare. Un metru cub de beton din clasa C16-20 costă în jur de 230 de lei/mc, în timp ce un beton din clasa C35-45 costă peste 350 de lei.


În total la acest drum s-au turnat 50.000 de mc de beton.

Procurorii DNA mai susțin că s-au plătit 700 de metri liniari de rigole în condiția în care s-au turnat doar 300 de metri. Lucrările la drumul IC Ponor au început în mandatul de președinte al lui Marius Nicoară, în prezent senator PNL, au continuat în mandatul lui Alin Tișe, finul lui Emil Boc și în cel al lui Horea Uioreanu, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită.


Procurorii DNA trebuie să afle care dintre cei trei președinți ai Consiliului Județean Cluj au avizat la plată decontarea unui beton de slabă calitate la prețuri superioare, în condițiile în care în proiect se prevedea clar clasa de beton care trebuie pusă în opera.

Prejudiciul estimat în acest caz, doar din diferența de beton, este de peste 6,7 milioane lei.


CITEȘTE ȘI

Drumul turistic Răchiţele-Ic-Ponor, gata de inaugurare. 8 ani de zile de jaf din banul public


CITEȘTE ȘI

Expertiza DNA confirmă jaful de la drumul turistic Răchiţele-Ic Ponor. Prejudiciul va fi recuperat din buzunarul clujenilor. Lucrările, în stand-by

CITEȘTE ȘI

Incompetenţă sau rea credinţă? Drumul turistic Răchiţele-Ic Ponor ar putea fi gata în 4 luni. De şase ani, se bate pasul pe loc

abonare newsletter