Actualitate
Vestea care a căzut ca un trăznet pentru Consiliul Judeţean Cluj. Trebuie SĂ RETURNEZE MILIOANE. NU pentru Centrul de Deşeuri.
Banii clujenilor sunt, în continuare, buni de acoperit mizeriile făcute de Consiliul Judeţean Cluj. Nu e suficient că forul judeţean trebuie să returneze 51,5 milioane de lei (11,5 milioane de euro) reprezentând cheltuieli neeligibile la proiectul Centrului de Deșeuri, acum, o altă veste bombă venită de la Bucureşti va sărăci visteria judeţului.
Consiliul Judeţean Cluj a primit o veste nu tocmai plăcută de la Ministerul Finanţelor. Trebuie să returneze 10 milioane de lei, TVA-ul primit pentru stadionul Cluj Arena. De ce? Pentru că Alin Tişe, preşedintele CJ Cluj, decidea anul trecut să rezilieze asocierea cu societatea Cluj Arena privind administrarea stadionului. De atunci, arena este administrată direct de Consiliul Judeţean Cluj. În aceste condiţii, Finanţele şi-au cerut banii înapoi.
Dacă nu s-ar fi luat decizia intrării în faliment/insolvenţă a societăţii care administra stadionul, acum, aceşti bani nu ar fi trebuit returnaţi.
Jocurile lui Tişe nu sunt pe placul Finanţelor
În 2013, societăţii Cluj Arena i se returna un TVA de 14 milioane de lei pe toată perioada de administrare a clădirii stadionului.
“Numai o parte din perioada de amortizare a trecut. Trebuie să dăm înapoi TVA-ul pe care l-am primit, undeva la 10 milioane de lei. S-au primit 14 milioane de lei TVA pe toată perioada de amortizare a clădirii. Ţinând cont că stadionul a rămas la societatea Cluj Arena doar pentru o anumită perioadă de timp şi Consiliul Judeţean a întrerupt asocierea în participaţiune şi şi-a luat stadionul trebuie să returneze banii. Dacă societatea avea viaţă 20-25 de ani, cât e perioada de amortizare a clădirilor, nu trebuia să returneze niciun TVA. Consiliul Judeţean a oprit asocierea. A primit o decizie de impunere. Ţinând cont că forul judeţean a oprit asocierea în participaţiune, Finanţele au decis să-şi ia banii înapoi”, au precizat pentru Monitorul de Cluj surse din Consiliul Judeţean.
Paradoxul în toată această situaţie este că, oricum, marea majoritate a TVA-ului a ajuns la Consiliul Judeţean, ţinând cont că sunt acţionari la stadion şi au primit de la societatea care administra Cluj Arena dividende plus 5% din venituri.
Stadionul se îngroapă în datorii
În ceea ce priveşte situaţiile financiare ale societății Cluj Arena S.A. la finalul anului trecut, datoriile societăţii sunt în valoare de 26.089.930 lei, mai mari cu 10.653.486 lei faţă de 2015, reprezentând furnizori, datorii în legătură cu personalul, datorii în legătură cu bugetul asigurărilor sociale şi bugetul statului, creditori diverși.
Cifra de afaceri realizată în anul 2016 a scăzut față de anul 2015 de la 747.596 lei la 729.221 lei, iar la încheierea exerciţiului financiar, societatea înregistrează pierdere în valoare de 9.667.106 lei.
Societatea a cerut în instanță deschiderea procedurii de insolvență întrucât fondurile bănești disponibile au fost insuficiente pentru plata datoriilor către bugetul local în sumă de 14,8 milioane lei.
În octombrie 2016 Consiliul Judeţean Cluj a hotărât încetarea contractului în participațiune încheiat între județul Cluj și societatea Cluj Arena în vederea exploatării imobilului Cluj Arena.
În 2017, Tribunalul Comercial Cluj a respins cererea de deschidere a procedurii insolvenței pentru neîndeplinirea unor condiții privind corectitudinea docuentelor depuse.
Stadionul Cluj Arena, inaugurat în octombrie 2011, a fost construit cu bani de la Consiliul Judeţean Cluj şi de la Guvern, în perioada în care şef al Executivului era Emil Boc.
CITEŞTE ŞI