Actualitate
PRIMA REACȚIE a primarului Emil Boc. De ce Parada Gay a avut loc într-o zonă retrasă a Clujului, în timp ce Noua Dreaptă a manifestat în inima orașului - FOTO
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a avut primele reacții în urma scandalului de sâmbătă de la mitingul Noii Drepte, când o tânără a fost târâtă pe jos de jandarmi pe motiv că a tulburat manifestația.
Boc a explicat, într-un răspuns formulat pe Facebook pentru o activistă din Capitală, de ce marşul LGBT din Cluj-Napoca nu s-a desfăşurat în centrul oraşului aşa cum se obişnuieşte în cazul unor astfel de evenimente.
Potrivit edilului, marşul LGBT "a fost aprobat pe traseul solicitat de organizatori".
Boc susţine că aprobările depuse la începutul lunii iunie de către organizatorii Cluj Pride nu au putut fi onorate fiindcă în acele zile erau acordate aprobări pentru organizarea altor evenimente.
"Marșul LGBT a fost aprobat conform legii pe traseul solicitat de către organizatori. Cererile au fost aprobate cu respectarea dispozițiilor legale în ordinea depunerii lor (prima cerere LGBT din 8 iunie nu fost aprobată întrucât pe traseul solicitat, Piața Avram Iancu-Piața Unirii, fusese aprobat un alt eveniment public, este vorba de Opera Aperta). Ulterior, în 12 iunie a fost depusă cererea pentru adunarea publică de către Partidul România Unită doar pentru Piața Avram Iancu, iar în 14 iunie au fost depuse cereri de către LGBT pentru locații care nu au putut fi aprobate întrucât aveau ca punct de plecare Piața Avram Iancu. Solicitările au fost respinse întrucât, potrivit legii, nu puteau fi aprobate două adunări publice care aveau o parte din traseu suprapus. Ulterior, în 21 iunie, LGBT (Asociația Go Free) a depus o altă solicitare pentru traseul unde a avut loc adunarea, traseu care a fost aprobat conform legii", a declarat Emil Boc.
De asemenea, Boc a fost chestionat și în legătură cu prevederile legii care interzic manifestările publice prin care se urmărește propagarea ideilor totalitare de natură fascistă, rasistă, șovină, îndemnul la ură națională sau religioasă, incitarea la discriminare, violență publică și la manifestări obscene.
"Din punct de vedere legal, ambele manifestații respectă articolele legii. Comisia de autorizare a manifestațiilor era obligată să respecte ordinea depunerii cererilor", a replicat Boc.
Sâmbătă, în Cluj, au avut loc două manifestaţii, una dedicată diversităţii şi comunităţii LGBT, iar cealaltă a fost organizată de Noua Dreaptă, pentru susţinerea familiei tradiţionale. La evenimentul din urmă a avut loc un incident intens dezbătut în presă.
O tânără din Cluj-Napoca, care purta un tricou alb primit la marşul comunităţii LGBT, a participat la mitingul Noii Drepte din Piaţa Avram Iancu, unde a fost ridicată cu forţa de către jandarmi şi băgată într-o dubă, pe motiv că a tulburat evenimentul.
La un moment dat, unul dintre vorbitori a catalogat drept ”obscenă” manifestarea de susţinere a comunităţilor sexuale ce avusese loc mai devreme în oraş, iar tânăra din mulţime a replicat: ”Am fost acolo, nu a fost obscen”.
Tânăra, actriţa Oana Mardare, a întrerupt discursurile spunând că marşul LGBT la care a participat nu a fost unul obscen. Membrii Noii Drepte din PRU şi PRM, prezenţi în Piaţă, au cerut jandarmilor îmdepărtarea acesteia spunând că este o „provocatoare”.
Mai mulți jandarmi s-au luptat minute în șir să o scoată pe tânără din piață. Ulterior, un membru Noua Dreaptă intervine și le spune jandarmilor să o ridice de pe trotuar. Patru jandarmi au târât-o pe jos până la dubă.