Actualitate

Petrică Moldovan, lăcătușul care a reparat peste 20.000 de uși

Meseria de lăcătuș nu este una foarte căutată. Este mult de muncă, sunt multe drumuri de făcut, însă de 17 ani, Petrică Moldovan a ajutat peste 20.000 de persoane să iasă din casă sau să intre, în momentul în care cheia a rămas blocată în broască.

Oricui i se poate întâmpla să rămână încuiat afară, să se uite la ușă și să nu știe încotro să apuce sau pe cine să sune ca să poată intra în casă. Soluția o poate oferi lăcătușul Petrică Moldovan.

Petrică are 50 de ani, este o persoană veselă, mereu pusă pe glume și foarte povestitoare. Vorbește cu pasiune despre meseria lui și știe tot ce se poate ști despre uși. În urmă cu 17 ani, Petrică lucra două joburi ca să își poată întreține familia. Într-o zi, a fost nevoie să monteze o ușă la propria locuință, așa că a apelat la o firmă de specialitate. Văzând ce și cum lucrează echipa care a venit să îi instaleze ușa, a prins drag de meseria de lăcătuș.


„Mi-am cumpărat și eu o ușă metalică la apartament. Lucram într-o firmă în Cluj, după program lucram separat ca mecanic auto, făceam mici reparații. Din interes am rămas acasă să văd cum se montează o ușă metalică. Am făcut calculele, câte uși montează, cât lucrează și mi-am dat seama că ei într-o zi câștigă cât câștigam eu într-o săptămână după program”, povestește Petrică.

Constanța dă dovadă de profesionalism


Timp de trei luni a încercat să se angajeze într-o firmă care se ocupă de montarea și reparația ușilor. Era anul 2000 și nu erau foarte multe afaceri de acest gen. Până la urmă, a găsit un loc și în trei luni de zile, muncind câte 12-14 ore pe zi, a reușit să câștige de trei ori mai mult decât înainte. Diferența era că a început să se îndrăgostească de meseria asta. După trei ani, și-a deschis propria afacere. A început să repare uși pe cont propriu. De atunci, punctul de lucru și numărul de telefon sunt neschimbate. Astfel dă dovadă de încredere, spune Petrică.

„Constanța dă dovadă de profesionalism și încredere. Oamenii nu mai au încredere dacă schimbăm locația magazinului tot la 2-3 ani. Pe același considerent nu schimbăm nici numere de telefon. Asta dă încredere clienților. Iar constanța noastră a dat roade. Noi acum, în proporție de 80% lucrăm prin recomandări, iar asta îmi dă o satisfacție deplină, fiindcă vedem că cei care apelează la serviciile noastre sunt mulțumiți”, explică lăcătușul.  


Criza meseriașilor

La un oraș de mărimea Clujului, astfel de urgențe sunt nenumărate. Telefonul lui Petrică sună mereu, iar el răspunde, indiferent de zi sau de noapte. Oferă servicii de deblocări și reparații de uși non-stop. Din păcate, mâna de lucru este greu de găsit. În ceea ce privește reparațiile, Petrică are un singur angajat, iar băiatul lui, Darius, îl mai ajută din când în când. Calcă pe urmele tatălui, deși în prezent urmează o facultate.


„Nu sunt oameni care doresc să lucreze în acest domeniu. Nu știu pe viitor unde vor fi meseriașii ăștia, dacă o să îi mai avem. Băiatul meu are 23 de ani, face și el, nu l-am obligat, dar îi place. Tineretul vrea altceva, nu văd asta ca un job. Dar poți să fii cu studii superioare și să lucrezi ca lăcătuș. Dacă îți place jobul, te satisface financiar, că până la urmă totul se învârte în jurul banilor. Eu o fac din plăcere, dar satisfacția este mai mare că pot să îmi cumpăr ceva în plus față de alții”, explică Petrică.

Petrică Moldovan își respectă meseria și clienții. Știe că siguranța unui apartament sau a unei case depinde de el, motiv pentru care ușa trebuie să fie montată sau reparată corespunzător. În cei 17 ani de când este „spărgător profesional de uși”, lăcătușul a reparat mai bine de 20.000 de uși.


„Cei mai mulți rămân blocați pe dinafară, dar sunt și care rămân blocați în casă. Sunt tot felul de sisteme de închidere la care din greșeala clientului în proporție de 80% se blochează. E cel mai greu să lucrezi cu omul. Noi ajungem la el acasă și de noi depinde siguranța lui. Ușa poate să fie de 300 de lei sau de 3000 de euro, dar același interes îl arătăm, indiferent de ușă”, a concluzionat lăcătușul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter