Actualitate

Ministrul Educaţiei: Locurile la universităţi nu s-au repartizat pe criterii politice. Alocarea este preliminară

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a explicat, în cadrul unei declaraţii de presă, că alocarea locurilor la universităţi nu s-a făcut pe criterii politice, precizând că repartizarea actuală este una preliminară, cea definitivă urmând să aibă loc în toamnă.

Valentin Popa, ministrul Educaţiei, a declarat că alocarea locurilor în universităţi nu s-a făcut pe considerente politice, dând exemplu Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", al cărui rector suspendat este ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, informează Mediafax.

De asemenea, Popa a făcut precizări şi în legătură cu repartizarea locurilor în funcţie de rectorii care au semnat scrisoarea de susţinere a acestuia, la preluarea mandatului.


"Rectorul Academiei de Ştiinţe Economice a semnat (scrisoarea de susţinere -n.r.), însă universitatea are o scădere a locurilor alocate (-20 de locuri la licenţă, -9 la doctorat). Rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara nu a semnat, însă universitatea înregistrează o creştere a locurilor alocate (+60 de locuri la licenţă, +85 de locuri la masterat)", a adăugat Popa.

Ministrul a subliniat că alocarea acestor locuri este una preliminară, cea definitivă având loc în toamna acestui an.


"Pentru prima dată la intrarea în vigoare a Legii Educaţiei Naţionale cu modificările şi completările ulterioare, MEN a fundamentat şi repartizat preliminar distinct locuri/granturi finanţate de la bugetul de stat pentru studii universitare de licenţă, master, doctorat. Susţinerea domeniilor prioritare de dezvoltare a România era necesară încă din anul 2014. Repartizarea actuală este una preliminară, cea definitivă urmând să aibă loc în toamnă, după ce vor fi distribuite locurile menţinute în rezervă, conform precizările din fundamentarea", a precizat Valentin Popa.

În ceea ce priveşte repartizarea, demnitarul a spus că sunt alocate 5.000 de locuri pentru domeniile prioritare, 3000 de locuri pentru absolvenţii de liceu din mediul rural şi alte 1.000 de locuri pentru formarea cadrelor didactice.


Potrivit şefului de la educaţie, universităţile tradiţionale pierd 144 de locuri bugetate din peste 17.500 pentru licenţă, 700 pentru master şi aproximativ 80 de locrui la doctorat.

Instituţia precizează că domeniile prioritare de dezvoltare a României, definite în Strategia Naţională de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2014 – 2020, respectiv în Strategia Naţională pentru Competitivitate 2014-2020, sunt bioeconomia, tehnologia informaţiilor şi a comunicaţiilor, energie, mediu şi schimbări climatice, eco-nanotehnologii şi materiale avansate şi sănătatea.


Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al partidului, că anul acesta, pentru prima dată, repartizarea locurilor la universităţi s-a făcut fundamentat, precizând că ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a făcut o informare în acest sens.

”A fost o informare prezentată de domnul ministru al Educaţiei, în legătură cu un subiect care se dezbate de câteva zile, despre repartizarea locurilor la universităţi. A fost o informare bună, o informare care ne-a lămurit pe toţi. (...) Este vorba de faptul că pentru prima dată această repartizare a fost făcută fundamentat, a fost făcută în baza unor criterii şi a unor fundamentări serioase. Din câte am înţeles noi astăzi, până acum nu a existat nicio nanofundamentare a modului cum s-au repartizat aceste locuri", a declarat Liviu Dragnea, potrivit Mediafax.


Săptămâna trecută, rectorul Universităţii din Bucureşti şi-a arătat nemulţumirea faţă de scăderea locurilor pentru admiterea la facultate.

"Cu ură şi cu răzbunare, dl. Ministru Popa, alături de colegii săi de partid, dl. Dragnea şi d-na Dăncilă, au tăiat drastic din locurile la admitere ale celor mai vechi şi mai prestigioase universităţi românesti, universităţile din Consorţiul Universitaria, şi le-au împărţit cu generozitatea boierilor medievali noilor cetăţi de scaun ale învăţământului universitar românesc. Este lipsită de orice justificare raţională scăderea arbitrară a numărului de locuri repartizate Universităţii din Bucureşti pentru anul universitar 2018 - 2019, pe toate cele trei cicluri de studii", se arată într-o scrisoare deschisă transmisă de rectorul Mircea Dumitru.

Ultimele Stiri
abonare newsletter