Actualitate

Rampa de la Pata Rât - într-o singură imagine

Nu este loc de imaginație când vorbim de rampa de gunoi de la Pata Rât, deoarece o fotografie (în cazul de față trei poze) face cât o mie de cuvinte. Cum arată muntele de gunoi de la Pata Rât, din imediata vecinătate a orașului-comoară? Arată bine și crește nevoie mare, de la un an la altul.

Clujul a avut dintotdeauna probleme cu depozitarea gunoaielor, iar faptul că judeţul nu are finalizat un centru de deşeuri face ca această problemă să devină tot mai gravă pe zi ce trece. Dimensiunea dezastrului de la Pata Rât: un munte de gunoi care se vede, la propriu, din avion. Nu e de mirare că acest “munte” mai este incendiat din când în când.

Nu numai că această rampă nu e închisă, deşi au trecut 7 ani de când acolo trebuia pus lacătul, dar în continuare se depozitează cantităţi considerabile de deşeuri sub ochii nepăsători ai autorităţilor.


În 2016, nu a fost weekend în care rampa de deșeuri temporară de la Pata Rât să nu se aprindă, intenționat sau nu, în încercarea de a reduce volumul gunoaielor depozitate. În 2017, peste 30 incendii au avut loc aici.

Dezastrul provocat de arderea gunoaielor de la Pata Rât i-a marcat de fiecare dată pe locuitorii din zonă, în ultimul an, zeci de persoane primind îngrijiri medicale pentru intoxicaţie cu fum. Nu doar cei din Pata Rât au fost afectaţi, ci şi locuitorii întregului cartier Someşeni. Mai mult, şi zborurile de pe aeroport au fost afectate de fiecare dată când fumul gros şi înecăcios învăluie oraşul.


Rampa temporară de gunoi de la Pata Rât are o suprafaţa totală de 5.000 de metri pătraţi, iar pe ea se aflau anul trecut 13 tone de deşeuri menajere, strânse din 25 de comune.

Ultimele Stiri
abonare newsletter