Actualitate

Un ultim omagiu pentru Doina Cornea

Toți cei care au iubit-o și au apreciat-o pe Doina Cornea i-au putut aduce un omagiu duminică. Trupul neînsuflețit al femeii a fost expus în Aula Iuliu Hossu a Catedralei Greco-Catolice a Martirilor și Mărturisitorilor Credinței din Piața Cipariu Cluj.

Un sicriu înconjurat de flori și lumânări aprinse în care stă fără suflare ceea ce a fost cândva, Doina Cornea, cea care s-a opus cu atât de mult curaj regimului comunist. Îi așteaptă pe cei care au iubit-o, pe cei care au respectat-o, pe cei care îi sunt recunoscători că și ea, a ajutat în lupta cu comunismul.

Un ultim omagiu

Ușile Aulei Iuliu Hossu a Catedralei Greco-Catolice a Martirilor și Mărturisitorilor Credinței din Piața Cipariu au fost deschise duminică, la ora 15.00, însă prea puțini s-au grăbit să aducă un omagiu. Printre primii clujeni care au ajuns acolo a fost deputatul Emanuel Ungureanu.


„Am venit să îndemn, mai ales pe clujenii care nu au simțit spaimele comunismului să aducă un omagiu unui om rar, fiindcă nu au fost mulți români care au înfruntat comunismul, de aceea am avut parte de el o jumătate de secol. Clujenii trebuie să înțeleagă că trăiesc un moment istoric și că trebuie să își ia rămas bun de la această doamnă, să-i caute povestea de viață și să învețe din ea, mai ales că se vede în sondaje că foarte mulți români privesc cu nostalgie spre comunism. De aceea momentul acesta este un prilej de a onora curajul unei ființe plăpânde, un curaj rar, dar și de a-i învăța pe copiii noștri că comunismul a fost un sistem putred, ticălos, care a ucis vieți și libertate”, a spus Emanuel Ungureanu.

În aulă, scaunele așteptau pe cineva, pe oricine, să se așeze. Înăuntru erau membrii familiei, reprezentanți ai presei și câțiva vârstnici care se rugau. Un bătrân învârtea și săruta ocazional un rozar. Din când în când, intrau clujeni să își aducă un ultim omagiu. Toți vârstnici. Tinerii nu știu ce a însemnat comunismul. Oamenii merg lângă sicriu, spun o rugăciune și se lasă cuprinși de gânduri, amintiri, respect.


Pe fundal se aude o melodie lentă, iar pe peretele din spatele sicriului rulează poze cu Doina Cornea. În rest, tot ce a rămas dintr-o fire războinică, ce a dorit ca în țara ei să fie mai bine, este liniștea.

Cine a fost Doina Cornea?

Doina Cornea s-a născut în 30 mai 1929 la Braşov şi a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, unde a şi predat.


Stabilită în oraşul de pe Someş, nemulţumită de regimul comunist, la începutul anilor ’80, Doina Cornea a început să trimită scrisori de protest, peste 30 la număr, la Radio Europa Liberă şi ziarelor din Vest, în care care denunţa „sistematizarea” satelor româneşti, dărâmarea bisericilor şi politica dusă de Ceauşescu. Acest fapt a atras mânia dictatorului. Securitatea i-a pus pază la casă, iar securiştii au chemat-o la interogatoriu în celebrele beciuri în care au şi bătut-o.

”Doi ani mi-au stat în poartă, ziua şi noaptea. Nu securiştii - au pus miliţienii de la circulaţie, cu chipiu alb, ca lumea sau străinii să nu vadă că sunt păzită. Şi ăştia, de la circulaţie, m-au bătut de câteva ori”, îşi amintea Doina Cornea într-un interviu.


Pentru curajul de a se opune regimului, a fost dată afară din facultate. A avut noroc, totuşi, că nu a păţit ceva mai grav, cu fiica ei, Ariadna, fugită în Franţa, şi care, de departe, veghea ca mamei sale să nu-i însceneze securiştii vreun „accident”.

În noiembrie 1987, în timpul revoltei de la Braşov, a răspândit peste 150 de de manifeste de solidaritate, împreună cu fiul ei, Leontin, gest care s-a soldat cu închiderea ei în închisoare timp de două luni, demers urmat de arestul la domiciliu.


Eliberarea a venit în 21 Decembrie 1989, când protestarii contra regimului comunist au ajuns la casa sa situată pe strada Alba Iulia din Cluj-Napoca şi au luat-o pe Cornea pentru a participa la manifestaţia împotriva lui Nicolae Ceauşescu deşi în stradă se trăgea.

Ceremonia de Înmormântare va fi oficiată la Cluj-Napoca, luni, 7 mai 2018, de la ora 12,30, în foaierul Casei Universitarilor, de către Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, împreună cu mai mulţi preoţi.

Trupul neînsufleţit al Doinei Cornea va fi depus în foaier de la ora 9,00, iar aici i se va putea aduce un ultim omagiu şi să fie înălţată o rugăciune pentru odihna sufletului celei care a fost, ''pentru românii de pretutindeni, un model de libertate interioară, de trăire a credinţei şi demnitate''.

După rugăciune, va urma, de la ora 15,00, înhumarea în Cimitirul Central.

 

Etichete: omagiu
Ultimele Stiri
abonare newsletter