Actualitate

INCREDIBIL. CJ Cluj plăteşte 5 MIL. € ÎN PLUS pentru închiderea Pata Rât

Consiliul Judeţean (CJ) Cluj plăteşte în plus pentru închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât 5 milioane de euro. Este a doua oară când forul judeţean suplimentează contractul pentru închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât. Din 2014, costurile pentru închiderea acestui depozit de deșeuri s-au dublat.

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean de luni se află un proiect de hotărâre privind “aprobarea cheltuielilor neeligibile suplimentare necesare pentru finalizarea închiderii depozitului de deșeuri neconform Pata Rât”.

Potrivit referatului de aprobare, aceşti bani sunt necesari pentru asigurarea stabilității depozitului de deseuri Pata Rât.


“În vederea finalizării închiderii depozitului de deșeuri urbane neconform Pata Rât, obiectiv a cărei execuție a fost demarată în data de 28 mai 2017, datorită fenomenului de alunecare a deșeurilor din iulie 2017, se impune aprobarea cheltuielilor suplimentare aferente finalizării închiderii depozitului Pata Rât, solicitate de către antreprenor, aprobate de către Inginer și Beneficiar. Valoarea cheltuielilor solicitate este de 21.692.161,9 lei (cu TVA) din care lucrări, management, consultanță  pe perioada sistării lucrărilor 22 iulie  - 30 aprilie 2018, în valoare de 1.325.339,35 lei (fără TVA), care constau în: asistență tehnică pentru monitorizarea alunecării: 143.375 lei (fără TVA); studii geotehnice: 174.622,49 lei (fără TVA); analize apă și sol pentru monitorizare: 17.362,62 lei (fără TVA); lucrări de stabilizare și prevenirea continuării alunecării: 684.957,67 lei (fără TVA); paza și staționare barăci: 131.440,69 lei (fără TVA); cheltuieli management, personal, financiar: 173.580,88 lei (fără TVA)”, transmite CJ Cluj.

O altă parte din bani vor merge către stabilizarea depozitului pe zona de sud est cu zid de sprijin la baza depozitului în valoare de 16.903.368,13 lei (fără TVA).


Potrivit Consiliului Judeţean, o expertiză tehnică (expertiza a fost realizată de SC Consit SA Bucureşti) a stabilit cauzele producerii alunecării:

topografia terenului natural arată că acesta are panta de circa 12 % înclinată spre pârâul Zapodie și formează o declivitate în zona alunecată confirmată prin datele inițiale;


geotehnic, terenul de la baza depozitului este argilos, cu permeabilitate redusă. "Aceasta favorizează amplasamentul din punct de vedere al infiltrării levigatului, evitând astfel poluarea apelor subterane. Acest teren argilos de la baza depozitului, prin umezire își pierde mărimea caracteristicilor de rezistență geotehnică, scăzând sensibil coeziunea, deci, rezistența la alunecare; condițiile hidraulice specific unui depozit sunt acelea că acesta este expus infiltrării apelor pluviale, formând levigatul în masa de deseuri", transmite instituţia;

supraîncărcarea depozitului cu deşeuri.


Nu este prima dată când forul județean suplimentează valoarea contractului pentru închiderea Pata Rât.

În iunie 2015, un comunicat al Consiliului Județean Cluj anunța închiderea şi ecologizarea depozitelor neconforme de deşeuri de la Pata Rât, Huedin, Turda şi Gherla cu Asocierea SC Nordconforest SA- SC Finara Consult SRL- SC Interdevelopment SRL, la valoarea de 27.267.933,79 lei fără TVA.


În ianuarie 2017, instituția condusă de Alin Tișe se lăuda că a emis autorizaţiile de construire în vederea executării lucrărilor de închidere acelor patru depozite la o valoare de 29.801.835,65 lei fără TVA, sumă din care 23.394.709,82 lei este destinată închiderii depozitului de la Pata Rât.

După două luni, închiderea Pata Rât a crescut cu 3,5 milioane lei.

În martie 2017, Alin Tișe anunța că încep lucrările de închidere a depozitelor neconforme de deșeuri Pata Rât, Gherla, Turda şi Huedin, valoarea totală a lucrărilor de închidere fiind de 33.297.933,79 lei. La acea data, Consiliului Judeţean a recunoscut că suma de peste 33,2 milioane de lei cuprinde şi suplimentările acordate firmei Nord Conforest, cea care se ocupă de închiderea rampei de gunoi.

Acest ultim comunicat, asumat și semnat de Alin Tişe a fost recunoaşterea publică a minciunii funcţionarilor publici din 2015. Comunicând o altă sumă este recunoaşterea publică că atunci, în urmă cu trei ani, au minţit că nu vor fi suplimentări la contractul atribuit firmei Nord Conforest pentru închiderea depozitelor de deşeuri de la Pata Rât, Gherla, Turda şi Huedin.

În iunie 2015, Asocierea SC Nord Conforest SA - SC Finara Consult SRL - SC Interdevelopment SRL a câştigat o licitaţie în valoare de 6 milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene, pentru închiderea şi ecologizarea rampei de gunoi de la Pata Rât, în total 18 hectare de teren.

Mai multe detalii despre această afacere aici.

Ultimele Stiri
abonare newsletter