Actualitate

Clujenii vor putea urca în turnul Bisericii Sfântul Mihail, probabil pentru ultima oară până în 2021

Una dintre principalele atracții în cadul Zilelor Culturale Maghiare a fost mereu vizita Turnului Bisericii Sfântul Mihail. Însă, fiindcă biserica este închisă pentru renovare, organizatorii au dus o muncă de convingere cu reprezentanții instituției.

Organizatorii Zilelor Culturale Maghiare au anunțat că turnul Bisericii Sfântul Mihail va fi deschis publicului pentru două zile.

„Vizita în turnul bisericii Sfântului Mihail, cel mai atrăgător program în cadrul festivalului nostru, va avea loc. Anul acesta biserica intră în renovare, dar am reușit să ajungem la un compromise, astfel încât în 20 și 21 august, turnul va fi deschis pentru vizitare, probabil ultima dată pentru următorii 3 ani”, a spus Szabó Lilla, director de programe al festivalului


Biserica romano-catolică intră în renovare

Biserica romano-catolică a obţinut de la Uniunea Europeană un sprijin de 18 milioane de lei pentru renovarea clădirii-monument, ale cărei costuri totale se ridică la 22 de milioane de lei, potrivit portalului maghiar de ştiri maszol.ro.


Contractul de finanţare a fost semnat de protopopul Sándor Kovács, în octombrie 2017, cu două luni înainte de moartea sa. Potrivit preotului capelan Stelian Veres, planul tehnic al renovării va fi depus în luna martie, alegerea executantului urmând să aibă loc după aprobarea proiectului. Este probabil ca lucrările să înceapă între Paşti şi Rusalii.

Redeschiderea pentru public a bisericii renovate este planificată să aibă loc în toamna anului 2021. Cu toate acestea, se doreşte ca o dată pe lună să se asigure posibilitatea ca cei interesaţi să poată efectua vizite de lucru la biserica menţionată.


În opinia preotului capelan, cele mai mari intervenţii vor fi restaurarea structurii acoperişului bisericii, reorganizarea ţiglelor şi curăţarea pereţilor de piatră. În acelaşi timp, biserica va fi dotată cu un sistem de iluminare şi o reţea electrică modernă, precum şi cu un sistem de încălzire, iar turnul urmează să fie deschis în mod permanent pentru vizitatori. Aici vor fi expuse câteva dintre altarele în stil baroc, înlăturate din biserică în 1951.

Construcţia de lungă durată a bisericii gotice a început în a doua jumătate a secolului al XIV-lea şi s-a încheiat în prima jumătate a secolului al XV-lea. Actualul turn, în stil neogotic, a fost construit între 1837 şi 1859. În timpul ultimei intervenţii majore, cea din 1951, bolta barocă deteriorată a sanctuarului a fost demolată, fiind reconstruită bolta gotică originală din beton armat. Tot atunci au fost restaurate şi acele picturi, care sunt vizibile şi astăzi pe pereţii bisericii.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter