Actualitate
UBB, prima universitate din România în Top Shanghai 2018
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) îşi menţine poziţia printre cele mai bune universităţi ale lumii, conform clasamentelor internaţionale de referinţă în mediul academic european şi internaţional, ocupând cea mai înaltă poziție românească din Academic Ranking of World Universities/ARWU 2018 – cunoscut şi ca rankingul Shanghai al universităţilor -, unul dintre cele mai prestigioase clasamente internaționale ale universităților prin prisma indicatorilor de excelenţă – de educaţie şi de cercetare - folosiţi în analiză.
În clasamentul general dat publicității miercuri, 15 august 2018, UBB se situează în intervalul 601-700, fiind urmată de Universitatea din București (UB), poziționată în intervalul 801-900.
În ceea ce privește rezultatele pe domenii, potrivit datelor publicate în ultimele săptămâni de Academic Ranking of World Universities, matematica din UBB are şi în acest an cea mai bună poziţionare în ARWU - Q3 (poziția 201-300 din 500 de poziții incluse în ranking, fiind pe primul loc în Romania), la nivel național și în cadrul UBB. La rândul său, domeniul administraţie publică, dezvoltat în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din UBB, se află pentru prima oară în top 200, ocupând, alături de Academia de Studii Economice București, prima poziție la nivel național (poziția 151-200 din cele 200 de poziții incluse în clasament).
UBB este lider național, alături de Universitatea din București, și în domeniul Geologiei, situându-se între primele 500 de poziții în top Shanghai (poziția 401-500 din 500 de poziții), în timp ce domeniul inginerie chimică al UBB, poziționat în intervalul 401-500 (din 500 de poziții), ocupă locul trei în ţară, alături de alte universități românești de prestigiu.
În domeniul Fizică, UBB este poziţionată în intervalul 401-500 (din 500 de poziții), ocupând a doua poziție la nivel național.
„Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca continuă să facă performanță și să se ridice la nivelul celor mai bune universități ale lumii, în ciuda strategiilor, deciziilor și reglementărilor recente sau mai vechi ale ministerului/ministerelor de specialitate, care au afectat drastic competitivitatea universităților românești. Reamintim aici subfinanțarea cronică (inclusiv faptul că cercetarea ca activitate independentă nu este finanțată în universități) și reglementările antiperformanță (ex. posibilitatea de head-hunting nu este permisă, rolul cercetării în universități s-a redus semnificativ, criteriile naționale de promovare academică sunt adesea rupte de bunele practici internaționale – vezi situația, discutată în spațiul public, când premianți Nobel nu erau eligibili pentru universitățile românești etc.), iar dintre măsurile recente menționăm reducerea locurilor la masterat/doctorat (reducere drastică tocmai la cele două universități, singurele din România aflate în ranking – UBB și UB), propunerea unui sistem de clasificare a universităților care ne separă de aria europeană/internațională a mediului academic, reducerea competitivității și a internaționalizării prin focalizarea activităților de evaluare academică în cadrul competițiilor pe experți locali/naționali etc. Cu eforturi mari, ne menținem totuși într-unul dintre cele mai exclusiviste clasamente internaţionale ale universităţilor – ARWU/Shanghai. Dincolo de performanța globală a UBB, domeniile abordate și dezvoltate de UBB pătrund rând pe rând în acest clasament pe poziții onorabile, fapt care dovedește că suntem cu adevărat o instituție competitivă internațional și responsabilă față de societatea românească, de la actul educațional și activitatea de cercetare, până la implicarea în comunitate”, a declarat prof. univ. dr. Daniel David, prorectorul UBB responsabil de cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice.
Reamintim că în lume există aproximativ 27.000 de universităţi.