Actualitate

Clujenii înoată pentru o lume mai bună Înotătorii vor dona bani care vor ajuta 10 proiecte caritabile

Clujenii sunt invitați la cea mai specială ediție Swimathon Cluj, eveniment care se organizează anul acesta pentru prima dată iarna, lansându-le clujenilor provocarea să stabilească un record comunitar deosebit.

Sursă foto: Facebook Swimathon Cluj Sursă foto: Facebook Swimathon Cluj

Swimathon este un proiect care a văzut începuturile în Cluj-Napoca, iar apoi, a ajuns în mai multe colțuri ale țării, fiind un eveniment marca Fundației Comunitare Cluj, iar anul acesta împlinește 10 ani de existență.

„Aici, comunitatea se întâlneşte, interacţionează şi se implică în strângerea fondurilor pentru proiectele pe care le consideră relevante. Organizaţiile înscriu proiecte din comunitatea locală, înotătorii aleg pentru ce fac valuri în bazin, ambasadorii susțin de pe uscat una din cauzele înscrise și conving comunitatea să se implice, iar susţinătorii donează”, au explicat reprezentanții fundației.


Donațiile vor ajuta 10 proiecte caritabile din comunitatea clujeană

Anul acesta Swimathon aduce la start 10 proiecte din comunitatea clujeană: Jucu – 4 familii ajung acasă, Tabăra Yuppi pentru adolescenți cu diabet, Banca de alimente Food Waste Combat Cluj, Centru de Zi Something New, Fondul Științescu Cluj, Cutting-Edge Research in Romania (CER2), Bucătăria socială „O masă caldă”, Înotăm pentru Swimathon, Feel your city și Facem valuri, schimbăm destine.

Fiecare proiect, desigur, are o poveste.


Proiectul „Jucu- 4 familii ajung acasă”, după cum îi spune și numele, se învârte în jurul dramei a patru familii cu copii, care locuiesc în condicții neadecvate. Problemele lor variază de la caz la caz. Unii locuiesc în spații mici, dar plătiesc chirii scumpe, alții nu au utilități. Altă familie riscă să fie evacuați din propriile case, în timp ce ala are dificultăți financiare. Astfel, Asociația Prima Dată acasă în Jucu se Sus, cu sprijinul partenerilor, donatorilor și a voluntarilor, construiesc câte o locuință pentru fiecare dintre cele 4 familii. Cheia le va fi predată în luna octombrie a anului viitor.

Costul total al proiectului este de 351.000 de lei, iar obiectivul financiar Swimathon este de 6.000 de lei.


Tabăra Yuppi pentru adolescenți cu diabet este un alt proiect care va primi o parte din donațiile de la Swimathon. 40 de tineri cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani vor face parte din proiectul care dorește să le îmbunătățească calitatea vieții copiilor care suferă de boli cronice și a familiilor pe termen lung.

„Metoda recreerii terapeutice pe care o utilizăm în taberele noastre oferă copiilor posibilitatea de a participa la activități la care în viața cotidiană nu au acces, asigurând multe experiențe de succes prin depășirea limitelor resimțite”, explică reprezentanții Asociației „Mișcare de Tabără Yuppi”.


Bugetul total al proiectului este de 87.350 de lei, iar 4.000 de lei vor veni de la Swimathon.

10 ani de existență a Fundației Comunitare Cluj

Evenimentul nu poate acoperi bugetul total pentru fiecare proiect. Este doar o etapă în strângerea de fonduri și este o șansă pentru aceste proiecte să își mărească vizibilitatea și să atragă alte finanțări.


Swimathon există pentru că sunt cauze care se înscriu, aceste proiecte. Dacă ar fi fost un singur proiect, probabil nu ar fi existat Swimathonul. Ediția de anul acesta este una aniversară, fiindcă Fundația Comunitară Clujeană împlinește 10 ani de existență, așa că am decis să invităm anumite proiecte, în final rezultând o listă de 10 proiecte pe care o considerăm extrem de valoroasă. Ne dorim să fie un mecanism eficient, dar ar trebui să fie oricum eficient, fiindcă proiectele sunt spectaculoase și merită toată atenția comunității. Ne dorim ca după aceea să se înscrie și alte proiecte, să capete curaj. Încet ne vom da seama că e chiar vie comunitatea clujeană”, a explicat Marian Dobre, directorul executiv al Fundației Comunitare Cluj.

Fundația Comunitară Cluj mobilizează resurse din comunitate și le utilizează pentru a susține persoanele, grupurile de inițiativă și organizațiile care produc schimbare socială pozitivă, contribuind la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor dintr-o anumită zonă geografică specifică, începând cu anul 2008.

Pe parcursul anilor, Fundația a dezvoltat în Cluj-Napoca mai multe proiecte (parte din ele preluate și la nivel național): SWIMATHON, Cercul de Donatori, Științescu, Com’On, Grădina verde de la Grădi, Youth Bank Cluj și altele. Proiectele au contribuit la creșterea capacității comunității de a adresa, de a rezolva prin ea și pentru ea, o parte dintre provocările cu care se confruntă.

Un nou record comunitar

Pentru a susține proiectul preferat din comunitate, clujenii pot să devină înotători, ambasadori sau donatori. Fie că fac valuri în apă sau pe uscat, fiecare poate susține unul dintre cele 10 proiecte.

„Pentru a încorona evenimentul provocăm comunitatea să vină alături de noi la stabilirea unui record comunitar: cele mai rapide 100 de persoane pe 100 de lungimi de bazin. Timpul total, de la primul înotător100 și până la al o sutălea, va fi lansat ca o provocare pentru toate comunitățile din România. Clujenii vor avea posibilitatea să demonstreze că adevărata forță a unei comunități constă în legăturile strânse și funcționale dintre toate părțile ei componente”, au explicat organizatorii.

Startul bazinelor de bine se va da sâmbătă, 24 noiembrie, începând cu ora 9, la Complexul de Natație „Universitas” al Universității Babeș-Bolyai.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter