Actualitate
Elevii cu rezultate deosebite au fost premiați de către municipalitate
Câteva zeci de copii au fost chemați pe scena Casei de Cultură a Studenților și au fost premiați fiindcă au avut rezultate deosebite și au reprezentat Clujul atât la nivel național cât și internațional. Cât de mult îi ajută pe copii genul acesta de evenimente?
Zeci de elevi care au obținut rezultate deosebite la învățătură pe tot parcursul anului școlar 2017-2018 au fost premiați în cadrul celei de-a X-a ediții a Galei „10 pentru Cluj”.
Cei mai buni tineri, să rămână la Cluj
În tot tumultul problemelor administrative care există în Cluj-Napoca, ar putea părea un eveniment lipsit de importanță, care ar fi trebuit lăsat deoparte, pentru ca oficialii să se ocupe de subiecte care sunt cu adevărat de interes. Însă, această acțiune a fost una mai mult decât binevenită pentru tinerii care au muncit puțin mai mult și au ieșit în evidență prin performanțele lor. Motivul evocat de primarul municipiului Cluj-Napoca a fost că se dorește ca generațiile care vin să aleagă Clujul în detrimentul altor orașe universitare.
„Vreau să vă mulțumesc tuturor și să vă felicit, de la mic la mare. Voi ați adus și aduceți în continuare faimă Clujului prin rezultate excepționale din învățământul preuniversitar. Vreau doar să vă asigur că autoritatea locală, Primăria, cetățenii Clujului vă vom asigura în continuare ca toți cei de aici să faceți educație de performanță. Douăzeci la sută din ce plătesc clujenii la taxe se întorc în educație, în dotări, în tot ceea ce înseamnă actul educațional. De ce facem asta? Pentru că vrem să rămâneți la Cluj, vă spunem sincer. Să urmați universitățile clujene, să aveți locuri de muncă bine plătite, să fie investiții, să vă întemeiați o familie, să vă bucurați de calitatea vieții aici, la noi acasă, la Cluj. Pentru asta împreună cu toate celelalte autorități lucrăm ca orașul să fie un puternic centru de inovare, un centru modern pentru start-up-uri, pentru tot ce înseamnă locuri de muncă, cu o infrastructură modernă, astfel încât voi să rămâneți la Cluj-Napoca”, a spus Emil Boc.
Valorificarea competențelor
Motivul însă ar trebui să fie unul mult mai profund, acela că acest gen de evenimente, în care le sunt recunoscute eforturile, îi ajută aibă mai multă încredere în ei, dar și să perceapă că au alături o comunitate care le cunoaște valorea. Iar asta s-a putut observa în cadrul evenimentului, datorită faptului că sala a fost arhiplină.
„Recunoașterea performanțelor ajută copiii și tinerii să dobândească sentimentul de competență, să înțeleagă importanța efortului și să perceapă faptul că au alături o comunitate care îi valorizează și îi susține. Recunoașterea performanțelor generațiilor tinere este un exercițiu de educație civică prin care investim în viitorii lideri. Copiii și tinerii care își văd munca recunoscută, învață curajul de a ieși din rând și a produce o schimbare pozitivă în comunitate. A promova public munca lor și investiția părinților și a școlii, este totodată un semn al restabilirii unor valori firești care să devină repere pentru generațiile viitoare”, explică psihologul Daniela Dumulescu.