Actualitate

Autoritățile visează la COLECTARE SELECTIVĂ din 2019. Containere cu cipuri și taxe MAI MICI pentru clujenii HARNICI

Cei care se vor supune noilor reglementări vor plăti mai puțin, cei care poluează vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru deșeuri, anunță Primăria.

După consultarea publică privind un regulament nou care ține cont de cele mai proaspete reglementări în domeniul salubrității, ideea colectării selective a deșeurilor revine în prim-plan la Cluj. Astfel, clujenii care se plâng de mormanele de gunoaie adunate cu zilele primesc o veste bună de la primarul lor.

"Va trebui să o facem împreună (n.r. colectarea selectivă). Legea are niște rigori speciale, din nefericire cadrul legislativ este contradictoriu, iar noi (n.r. Primăria) am adresat în acest sens Ministerului de Resort o întrebare pentru a clarifica ce vom face cu contractele firmelor de salubrizare care au contracte în exercițiu. Ordonanța 71 spune că trebuie să impunem obligativitatea de a colecta pe patru fracții, firmele să-și facă dotările aferente în condițiile în care astăzi se adună doar pe două fracții. Cei de la Autoritatea Națională de Achiziții Publice (n.r. ANAP) au spus că nu se poate interveni pe contracte prin efectul direct al ordonanței, trebuie alte clarificări legislative", a declarat Emil Boc la un post de radio.


În ciuda piedicilor puse de cadrul legislativ, edilul promite că de anul viitor gunoaiele vor fi colectate selectiv, iar cetățenii care se comportă exemplar vor plăti mai puțin. Cum vor fi monitorizați clujenii? Prin cipuri personalizate pentru accesul la punctele de colectare.

"Cert este că, de anul viitor, într-o formă sau alta, se vor colecta deșeurile pe patru fracții. Vor exista două principii. Primul este că cei care vor respecta reglementările, vor plăti mai puțin, iar cei care nu le vor respecta vor plăti mai mult. Cel de-al doilea principiu este simplu, cel care poluează mai mult, va plăti mai mult. Se vor face containere speciale, în care vor putea depune deșeuri doar proprietarii care au contract în zona respectivă. Firmele vor avea 6 luni la dispoziție să asigure aceste dotări, așa spune legea. Vor fi containere cu cip astfel încât fiecare proprietar să aibă acces la punctul gospodăresc, acestea nu vor fi deschise la grămadă. Eu susțin pe deplin procesul de reciclare", a mai spus edilul.

abonare newsletter