Actualitate

Tișe schimbă CA la Aeroport. Ce se ascunde în spatele mișcării?

Consiliul Judeţean va discuta joi schimbarea tuturor membrilor Consiliului de Administrație de la Aeroportul Internaţional Cluj. Trei dintre ei sunt acuzați că și-au încălcat obligațiile contractuale. Apar o mulțime de întrebări, dar niciun răspuns convingător.

În proces cu conducerea executivă a Aeroportului Internațional „Avram Iancu”, în conflict deschis cu directorul David Ciceo, pe care l-a avertizat că îl va înlocui și l-a „pârât” în mai multe ocazii că nu-i ascultă ordinele, Alin Tișe vrea să schimbe în întregime Consiliul de Administrație.

În plus, Consiliul Judeţean vrea să reducă numărul de membri ai CA de la 5 la 3, în paralel cu stabilirea unei indemnizații fixe lunare în sumă brută de 1800 lei pentru fiecare. Mandatul noilor administratorilor provizorii ar urma să fie valabil 4 luni.


Pretextul invocat de conducerea Consiliului Județean este neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu de trei dintre membrii CA, singurii rămași în funcție.

Unul dintre membrii CA, Mircea Avram (PNL) şi-a dat demisia la finalul anului 2017, după ce Monitorul de Cluj a scris că s-ar putea afla în conflict grav de interese. Avram a ascuns că a lucrat la Napocamin, firmă din grupul de companii condus de Ioan Bene, cel care este acuzat de Tișe și „aparatul de specialitate” al CJ de ilegalități în legătură cu lucrările la noua pistă de la aeroport.


Cine pleacă?

Ministerul Finanțelor a revocat mandatul lui Ioan Pop și a desemnat în CA pe Alina Mirela Petre, astfel că plenul Consiliul Județean va trebui să ia act de această modificare.

Astfel, în CA au rămas trei membri neexecutivi: Irimie Popa (PSD), Konnert Agnes (UDMR) și Viorel Federiga (PNL), pe care Alin Tișe vrea să îi revoce joi „datorită încălcării obligațiilor contractuale”. Potrivit unui document al CJ, în activitatea celor trei „s-au constatat unele disfuncționalități care afectează în mod grav relația cu autoritatea tutelară (Consiliul Județean Cluj – n.r.) a căror reprezentanți sunt, aceștia încălcându-și obligațiile stabilite prin contractul de mandat”.


De ce pleacă?

În concret, Alin Tişe le reproşează celor trei că nu i-au comunicat mai multe informaţii referitoare la 24 de amenzi contravenţionale aplicat Aeroportului de ANRMAP în legătură cu procedurile de achiziții publice aferente realizării obiectivelor Pista de 3.500 m și APRON 4, în cuantum total de 400.000 lei, și nu au luat măsuri „în vederea recuperării prejudiciilor”, se arată în proiectul de hotărâre.

Însă, în prezent, amenzile respective au fost contestate de conducerea executivă a Aeroportului și, până la o decizie definitivă a unei instanțe de judecată, membrii Consiliului de Administraţie nu aveau cum să ia măsuri pentru recuperarea prejudiciului.


Cine vine?

Dacă proiectul de hotărâre propus va întruni numărul de voturi necesare, vor fi numiţi în Consiliul de Administrație al Aeroportului Alina Mirela Petre - reprezentant al Ministerului Finanțelor Publice, Daniel Perșu - reprezentant al Consiliului Județean Cluj şi avocatul Mihai Răzvan Lăpușan.

Alina Mirela Petre a fost inspector antifraud la ANAF și este director în Direcția pentru Administrarea Participațiilor Statului din cadrul Ministerului Finanțelor.


Daniel Perșu este comandor în rezervă, fost pilot militar la Câmpia Turzii și a condus până în 2015 Unitatea Specială de Aviație a MAI de la Cluj-Napoca.

Mihai Lăpușan este avocat în Baroul Cluj, specializat în drept comercial, litigii fiscal și de achiziții publice, a fost membru PDL.

În privința desemnării lui Mihai Lăpușan în Consiliul de Administrație al Aeroportului Cluj ar putea exista un conflict de interese, având în vedere că l-a reprezentat pe Alin Tişe într-un proces personal.

Cum s-a ajuns aici?

În 2017, consilierii judeţeni votau celebra Hotărâre 220, prin care toţi directorii de regii din subordinea județului erau demişi, locul lor urmând să fie luat de consilii de administraţie numite pe criterii politice. Baza legală invocată a fost OUG 109/2011, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

Prefectului județului Cluj, Aurel Cherecheş, a atacat în contencios administrativ Hotărârea Consiliului Judeţean 220/2017, solicitând anularea acesteia, iar reprezentanţii conducerii aeroportului au invocat o excepţie de neconstituționalitate a unor prevederi din OUG 109/2011, care a dus la suspendarea procesului privind anularea hotărârii.

Astfel, dacă nu a reuşit să îl înlăture pe David Ciceo de la conducerea Aeroportului, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, încearcă acum să schimbe în întregime Consiliul de Administraţie.

Pe șest? Sau blat politic?

Cert este că Alin Tișe fie nu a discutat problema schimbării Consiliului de Administrație al Aeroportului cu șefii grupurilor politice din Consiliul Județean, fie a bătut palma „pe la spate” cu aceștia, pentru că nici UDMR, nici PSD, nu vor mai avea reprezentanți.

„În ultimele 18 luni, singura preocupare a lui Alin Tișe a fost să blocheze Aeroportul Cluj, de la lipsa finanțării de anul trecut și până la conflictul cu David Ciceo. E o abordare greșită, dar constat că, în loc să pună umărul la consolidarea Aeroportului, se preocupă de alte lucruri, în condițiie în care Aeroportul este o instituție performantă. Ne place sau nu ne place de directorul Ciceo, dar aceste lucruri sunt statistice”, a declarat președintele PSD Cluj, Horia Nasra, citat de ziardecluj.ro.

CITEŞTE ŞI

Procedura de selecție a administratorilor regiilor CJ ridică SUSPICIUNI EVIDENTE DE CORUPȚIE

CITEŞTE ŞI

Toţi directorii de regii din subordinea CJ Cluj au fost daţi afară. Directorul Aeroportului, David Ciceo, înlocuit cu pila lui Tişe, sinecuristul Mircea Avram

abonare newsletter