Actualitate

Lovitură pentru Tişe. Membrii Consiliului de Administraţie de la Aeroport nu au fost schimbaţi. Proiectul a fost RETRAS. VIDEO

Încercarea preşedintelului Consiliului Judeţean, Alin Tişe, de a schimba membrii Consiliului de Administraţie de la Aeroportul Internaţional Cluj a eşuat. Comisia care trebuie să îşi dea avizul de legalitate asupra proiectului nu a emis niciun punct de vedere. Din această comisie fac parte, inclusiv, consilieri judeţeni din acelaşi partid ca şi Tişe, PNL.

Proiectul Consiliului Judeţean Cluj de schimbare a unor membri din Consiliul de Administraţie de la aeroport a fost retras de pe ordinea de zi, după ce comisia care trebuia să îşi dea avizul de legalitate asupra hotărârii (pozitiv sau negativ) nu a reuşit să emită un punct de vedere.

“Doresc să retrag de pe ordinea de zi proiectul de la punctul 10, nu se poate discuta, deoarece comisia de specialitate nu a reușit să dea un aviz favorabil sau negativ acestui proiect de hotărâre. Dacă comisia vrea să blocheze proiectele și acțiunile Consiliului Județean să o spună acum. Dar, la modul acesta proiectul nu poate fi dezbătut”, a precizat în debutul ședinței, vicepreședintele CJ, Marius Mânzat.


“Din totalul de 5 membri ai comisiei, trei nu au votat, unul a votat împotrivă și unul s-a abținut. Colegii spun că nu vor să ne întâlnim să dăm un aviz”, a spus președintele Comisiei nr. 4, Andro Marinel.

“Poate comisia să se întrunească acum, că trebuie să dea un aviz? Că de aia sunt consilieri județeni să își asume pro sau contra un proiect. Asta ar însemna să nu vă mai plătim dacă ați fost absenți. Nu vor, atunci o să vă rog ca la prezență să fie absenți”, a spus Tișe.


“Nu puteți face abuzuri”, a spus Secară, membru în Comisia nr. 4.

“Nu e în regulă să numim, să votăm, să ne asumă răspunderea pentru niște nume înșiruite pe hârtie fără să îi cunoaștem pe acei oameni, fără să ni se dea posibilitatea să le studiem CV-ul, să analizăm și noi ce competențe au în domeniu. Eu nu pot să votez o listă de nume, oameni pe care nu îi cunosc. Nu am nimic personal cu acești oameni, nu îi cunosc. Nu votez acest proiect și nu l-am votat nici în comisia de specialitate”, a mai spus Secară.


Din Comisia nr.4, cea de patrimoniu, fac parte Dorel Secară şi Marinel Andro (PNL), Nati Arion şi Petre Pop (PSD) şi Enyedi Tamas (UDMR).

Directorul aeroportului clujean, David Ciceo, a declarat că, anul trecut, aeroportul a avut profit de 4 milioane de euro.


“Am încheiat anul 2018 cu rezultate excepționale, aproximativ 4 milioane de euro profit, avem în continuare un plan de dezvoltare coerent. Suntem convinși că vom dezvolta în continuare aeroportul, vom dezvolta numărul de destinații. Nu existau motive pentru demiterea consiliului de administrație. Sub conducerea celor patru membri din Consiliul de Administrație a fost o creștere de aproape 50% a traficului, am avut în fiecare an profit de 4 milioane de euro. Cel mai vechi membru, Pop Ioan, e membru în Consiliul de Administrație din 2004 când aveam 70.000 de pasageri. Inclusiv sub coordonarea lui Pop Ioan, aeroportul a cunoscut o creștere de la 70.000 de pasageri la aproape 3 milioane, de la un aeroport mic la un aeroport regional. Din aceste motive pentru toți cei patru membri am considerat că nu sunt motive întemeiate pentru revocarea lor. Mai mult, nu erau îndeplinite condițiile legale pentru acest punct. Aceste scandaluri au un impact negativ pentru că principala noastră preocupare este siguranța și securitatea. Angajații aeroportului trebuie să nu aibă constrângeri sau presiuni astfel încât să nu fie puse în pericol viețile omenești”, a declarat directorul aeroportului David Ciceo.

Ciceo a mai spus că cel mai important proiect e extinderea pistei, iar în 5 ani ar putea exista și un zbor Cluj-New York.


“Ne cerem scuze la pasageri din cauza parcării auto, nu gestionăm noi parcarea, ci Consiliul Județean prin UTI, am făcut demersuri. Solicităm de 2-3 luni să punem pe ordinea de zi această problemă importantă. Cum să explicăm la 6 milioane de oameni, care trec prin parcare faptul că este stricată și noi nu avem niciun cuvânt de spus. E rușinos pentru Cluj că avem așa parcare auto la aeroport, e rușinos pentru România, pentru că 80% din trafic e internațional. Pista este în condiții foarte bine. Capacitatea portantă a pistei e cea mai bună din lume. Avem pista cea mai rezistă din lume pentru aeroporturile civile”, a mai spus Ciceo.

Proiectul va fi repus pe ordinea de zi a unei şedinţe viitoare a Consiliului Judeţean Cluj.

Consiliul Judeţean trebuia să discute joi schimbarea tuturor membrilor Consiliului de Administrație de la Aeroportul Internaţional Cluj. Trei dintre ei sunt acuzați că și-au încălcat obligațiile contractuale.

Potrivit proiectului de hotărâre, Alin Tişe a dorit să îi revoce pe Irimie Popa (PSD), Konnert Agnes (UDMR) și Viorel Federiga (PNL) „datorită încălcării obligațiilor contractuale”. Potrivit unui document al CJ, în activitatea celor trei „s-au constatat unele disfuncționalități care afectează în mod grav relația cu autoritatea tutelară (Consiliul Județean Cluj – n.r.) a căror reprezentanți sunt, aceștia încălcându-și obligațiile stabilite prin contractul de mandat”.

În concret, Alin Tişe le reproşează celor trei că nu i-au comunicat mai multe informaţii referitoare la 24 de amenzi contravenţionale aplicat Aeroportului de ANRMAP în legătură cu procedurile de achiziții publice aferente realizării obiectivelor Pista de 3.500 m și APRON 4, în cuantum total de 400.000 lei, și nu au luat măsuri „în vederea recuperării prejudiciilor”, se arată în proiectul de hotărâre.

Potrivit documentului citat, în locul celor trei ar fi urmat să fie numiţi în Consiliul de Administraţie de la aeroport Alina Mirela Petre - reprezentant al Ministerului Finanțelor Publice, Daniel Perșu - reprezentant al Consiliului Județean Cluj şi avocatul Mihai Răzvan Lăpușan. În privința desemnării lui Mihai Lăpușan în Consiliul de Administrație al Aeroportului Cluj ar putea exista un conflict de interese, având în vedere că l-a reprezentat pe Alin Tişe într-un proces personal.

Într-o adresă trimisă consilierilor județeni, directorul Aeroportului Internațional Cluj, David Ciceo, spune că prin acest proiect “se încalcă în mod flagrant prevederile OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă”.

Mai mult, Aeroportul a sesizat toate instituțiile abilitate cu privire la nelegalitatea documentelor întocmite de către Consiliul Județean.

CITEŞTE ŞI

Suspiciuni de ilegalitate. Schimbarea Consiliului de Administrație al Aeroportului ridică semne de întrebare, susține actuala conducere

CITEŞTE ŞI

Tișe schimbă CA la Aeroport. Ce se ascunde în spatele mișcării?

abonare newsletter