Actualitate

Taxa de pod de la Cernavodă și Giurgeni ELIMINATĂ

Senatul Romaniei a adoptat tacit un proiect de act normativ care elimina taxele de pod pentru traversarea Dunarii pe la Fetesti si Giurgeni. In motivare se arata, printre altele, ca taxa trebuie anulata pentru ca este redundanta.

Un proiect de lege initial de PNL si semnat de 66 de membri din acest grup parlamentar tocmai a trecut tacit de Senat. Ce inseamna asta? Ca actul a fost adoptat in acest fel pentru ca nu a fost dezbatut sau adoptat in aceasta camera a Parlamentului in termen de 45 de zile de la depunerea proiectului.

Este vorba despre propunerea legislativa care vizeaza modificarea Anexei 3 la O.G nr 15/2002 si care vizeaza eliminarea taxei pentru podurile Giurgeni-Vadu Oii si Fetesti-Cernavoda. Practic, podurile peste care trebuie sa treaca orice sofer care merge la mare.


In expunerea de motive se arata, printre altele, ca aceasta taxa este redundanta, atata timp cat soferii oricum platesc rovinieta. "Taxa de trecere peste aceste poduri a fost introdusa din ratiuni financiare, dar suntem in prezenta unei duble impuneri, atata timp cat utilizatorii drumurilor publice din Romania platesc rovinieta, care reprezinta o taxa pentru utilizarea drumurilor si podurilor amplasate pe drumurile nationale si autostrazile din Romania”, potrivit 4tuning.ro.

O alta problema ridicata de initiatorii acestui proiect este ca plata taxei nu influenteaza in vreun fel starea podului de la Cernavoda care se afla intr-un stadiu avansat de degradare.


Totodata, taxa de pod este considerata "profund discriminatorie" pentru locuitorii din zona Dobrogei care trebuie sa o plateasca de fiecare data cand, spre exemplu, au o problema administrativa ce trebuie rezolvata la Bucuresti. In plus, aceasta taxa se regaseste si in pretul final al produselor pe care distribuitorii de marfuri le transporta din acea zona a tarii.

Cum actul normativ a fost depus prima data la Senat, acum acesta trebuie sa treaca pe la Camera Deputatilor care este cea decizionala. Aici, el trebuie dezbatut si votat iar mai apoi trebuie sa ajunga pe biroul Presedintelui Romaniei pentru a fi promulgat. Urmatorul pas este publicarea in Monitorul Oficial si de-abia apoi putem vorbi despre o lege care produce efecte juridice.

Ultimele Stiri
abonare newsletter