Actualitate
Ce se mai aude de Centura Ocolitoare de Sud a Floreștiului?
Unul dintre cele mai importante obiective pentru floreșteni este realizarea Centurii Ocolitoare de Sud, proiect care bate pasul pe loc de trei ani. Primarul comunei Florești, Horia Șulea, speră că într-un an de zile să fie finalizat proiectul. Cele mai mari probleme sunt cu exproprierile.
Centura Ocolitoare se Sud este necesară pentru a nu mai exista atât de multă aglomerație în trafic. Astfel, printre obiectivele pe anul acesta pentru Centura de Sud sunt: studiu de fezabilitate pentru Varianta Ocolitoare Sud, etapa a doua (170.000 de lei din bugetul local), iluminare drum de legătură cu Varianta de Sud (2.135.000 lei), execuția unui drum de legătură (peste 36.000.000 de lei), exproprieri (2.000.000 de lei).
Alți 700.000 de lei vor fi folosiți pentru amenajarea balisticii de protecție a drumului Variantă Sud.
O variantă ocolitoare care se lasă așteptată
Despre construirea acestei variante ocolitoare se discută încă din anul 2016. La finele lunii aprilie 2016, primarul comunei Florești a anunțat că firma lui Nicolae Petri, Diferit SRL, va executa noul drum de legătură cu oraşul Cluj - Napoca. Aceasta oferise cel mai mic preţ, 28,4 milioane lei, în cadrul licitaţiei la care se mai înscriseseră alţi opt constructori, printre care nume mari precum italienii de la Tirrena Scavi şi austriecii de la Porr.
După aproape doi ani şi jumătate de la atribuirea contractului pentru construirea drumului de legătură între Floreşti şi Cluj – Napoca, lucrările au fost oprite deoarece constructorul a solicitat mai mulţi bani şi extinderea perioadei de execuţei a lucrărilor.
Acum, discuția despre centură a revenit, iar problema cu care se confruntă administrația locală este cea a exproprierilor, care costă mai mult decât se așteptau.
„Dacă executantul lucrărilor ne-a lăsat cu ochii în soare în urmă cu aproape un an de zile, noi nu am renunțat la idee și vom merge înainte. Eu zic că trecând peste disconfortul celor care locuiesc în zona respectivă, cel puțin din punctul acesta de vedere, tot răul va fi spre bine”, a spus Horia Șulea, primarul comunei Florești.
Sume mari pentru exproprieri
Primăria Florești a presupus inițial că vor fi nevoiți să plătească undeva la 30 de euro/mp pentru exproprieri. Sumele sunt însă mult mai mari.
„Acum o lună și ceva am semnat un contract de asistență juridică pentru reprezentarea comunei Florești într-o serie de litigii care au ca obiect despăgubirile acordare persoanelor care sunt afectate de coridorul de expropriere pentru Centura de Sud. Există șapte litigii la momentul acesta, cu diferiți beneficiari ale acestor despăgubiri. De exemplu, pe Valea Gârbăului, solicitarea petenților în litigiu este de 200 de euro/mp. Pe strada Răzoare este de 95 de euro/mp strada Răzoare, în spate la Metro, 300 de euro/mp. Tot așa, în zona respectivă, alți beneficiari cer 200 și 250 de euro/mp. Mai apoi o altă entitate, de data acesta publică, cere 61 de euro/mp. O altă companie de data asta solicită 62 de euro/mp. Există niște solicitări care oscilează între 60 de euro/mp până la 300 de euro/mp. În funcție de dimensiunea parcelelor pentru care s-a dispus exproprierea, vă dați seama că obligațiile financiare pe care le-ar avea de suportat consiliul local ar fi foarte mari. Mult mai mari decât cele prevăzute inițial, care au plecat de la o evaluare de 30 de euro/mp. Discutăm de o creștere foarte mare a bugetului pentru expropriere, pe care ar trebui să o suporte unitatea administrativ teritorială”, a spus Ciprian Păun, avocat.
Terenurile nimănui
Există și problema parcelelor care nu au proprietari și, din cauza legislației din țara noastră, acestea nu pot fi expropriate, motiv pentru care urmează să fie schimbat traseul Centurii Ocolitoare de Sud, astfel încât să nu treacă prin astfel de parcele problematice.
„Mai este o problemă tehnică ce a intervenit independent de voința autorității publice și independent de voința beneficiarilor sumelor de despăgubire. Este vorba de imposibilitatea de întăbula coridorul de expropriere. Anul trecut s-a dat o respingere din partea Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj și s-a menționat foarte clar că este imposibil de întăbulat culoarul de expropriere pe care se desfășoară această centură de ocolire fiindcă există o suprafață de 800 metri pătrați care nu aparține nimănui și care este pe acest coridor de expropriere. Neavând niciun proprietar, o absurditare a legii din România, ea nu poate să fie expropriată, pentru că nu ai pe numele cui să consemnezi suma respectivă”, a explicat avocatul.