Actualitate

Toleranță ZERO pentru leneși! „Nu accept ca cei care pot munci să stea cu mâna întinsă!”

Primarul municipiului Cluj-Napoca recunoaște că este nevoie de politici sociale noi, dar avertizează că cei care nu își trimit copiii la școală, nu vor beneficia de ajutor social. Se reiau construcțiile de blocuri ANL?

Emil Boc susține că educația este singura cale de evadare din mizerie pentru persoanele marginalizate. Acesta a repetat discursul de acum câteva săptămâni după ce 25 de persoane au fost evacuate dintr-un imobil de pe strada Vlad Țepeș: cine refuză trimiterea la școală a copiilor, nu beneficiază de asistență socială!

„Nimeni nu trebuie să fie lăsat în urmă, toți cei care au două mâini și pot să muncească trebuie să aibă cadrul ca ei să-și poată câștiga cele necesare traiului, să poată trăi alături de familiile lor. Nu accept ca cei care pot munci să stea cu mâna întinsă! Este inacceptabil ca cei care sunt sănătoși, au două mâini și pot munci să stea și să aștepte cu mâna întinsă de la stat, nu este normal! Însă, pentru cei care nu pot munci, din diverse cauze, dizabilități, accidente temporare, probleme de sănătate, acolo trebuie să ne arătăm solidaritatea. Trebuie să-i ajutăm să iasă din starea asta, dar stabilind regulile foarte clar!”, a declarat Emil Boc, la o emisiune radio.


„Am vorbit și despre situația rromilor într-o ședință de Consiliu Local. Avem nevoie de politici sociale noi, [...] dar soluția o reprezintă educația. Cei care nu își trimit copiii la școală, să nu aștepte ajutor de la stat! Integrarea este soluția! [...] Avem politici sociale să-i ajutăm pe oameni să iasă din această stare. Dar pe termen mediu și lung nu se poate ieși decât prin educație, trebuie să aibă măcar o școală elementară, să termine o meserie ca să se poată integra. Nimeni nu mai beneficiază de la ajutor de la stat dacă nu asigură menținerea copilului în sistemul educațional, este fundamental! Orice an petrecut în educație îți mărește șansele de venit cu 10%”, susține primarul.

Se reiau construcțiile ANL după un deceniu de „secetă”?

Edilul dezvăluie că, pe partea socială, dincolo de programul de locuințe sociale, anul acesta vor fi finalizate locuințele de pe strada Ghimeșului și vor începe altele. Municipalitatea a introdus programe care vizează subvenția la chirie, Cluj-Napoca fiind printre puținele orașe din România care aplică acest program, spune Boc. De asemenea, în bugetul pentru 2019 este prinsă o sumă de 2 milioane de euro pentru achiziționarea de locuințe sociale, altele decât cele care se construiesc pe fonduri publice. În ședința de Consiliu Local de marți, edilul a amintit că nu se mai construiesc locuințe ANL în oraș de peste un deceniu și a solicitat Guvernului să reia construcția de locuințe ANL în Cluj-Napoca, oferind un teren de pe Valea Gârboului.


„Un program masiv de construcție de locuințe ANL, în special în marile centre urbane, care oferă șanse de dezvoltare, cred că este o necesitate pe care trebuie să o aibă în vedere oricare dintre guvernele care s-ar afla la conducerea țării. Vă cer tuturor sprijinul să accelerăm acest demers, noi am făcut PUZ-ul pentru Valea Gârboului, dar avem nevoie de un parteneriat cu guvernul pentru ca acest lucru să fie realizat. Nu este firesc să lași toată povara pe umerii administrației locale, care mai e și păgubită de banii care i s-ar cuveni”, a declarat primarul la ședința de Consiliu Local.

Proiectul de locuinţe ANL de pe Valea Gârbăului a fost lansat de Primăria municipiului Cluj-Napoca încă din 2010, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale (MApN), pe vremea Guvernului Boc. Acolo urmau să fie construite peste 23.000 de apartamente, în cadrul proiectului evaluat pe-atunci la circa 69 de milioane de euro. Cu toate acestea, proiectul a fost dat uitării, revenind în atenţia municipalităţii la începutul acestui an, odată cu planurile privind Centura Metropolitană, care ar urma să treacă în imediata proximitate a terenului respectiv.

abonare newsletter