Actualitate

Sâncraiu, un sat ca un colț de rai, la doar câțiva kilometri de Cluj-Napoca. FOTO

În județul Cluj, majoritatea locuitorilor, indiferent de oraș, sat sau comună, sunt revoltați pe administrația locală din cauza diferitelor probleme. Există însă și exemple demne de urmat. Unul dintre ele ar fi satul Sâncraiu, aflat la doar o oră de Cluj-Napoca.

Un sat unguresc, cu case frumoase, aranjate, cu flori la ferestre a devenit o atracție turistică. Oameni din toată colțurile lumii vin aici, mai ales cu ocazia evenimentelor, dar și doar să se plimbe, să respire aer curat și să se minuneze de un sat care parcă nu ar fi din România. Totuși, Sâncraiu se află la doar 56 de kilometri de Cluj-Napoca și pare un colț de rai.

1.000 de săteni primesc anual 10.000 de turiști

Străzile sunt curate, fiecare uliță este asflatată, drumurile sunt marcate, din loc în loc există panouri care arată direcția spre cele mai importante repere turistice, casele sunt impecabile și peste tot sunt plantate flori. În centrul orașului, un mic părculeț așteaptă copiii să se dea în leagăn și pe părinți să se relaxeze pe o băncuță, la umbra copacilor înalți cu frunze dese. Câțiva metri mai încolo, cei pofticioși se pot răcori cu o înghețată ungurească bună, cu arome pe gustul fiecăruia.


La evenimente, fiecare poartă este deschisă, oamenii din Sâncraiu poftindu-i pe vizitatori în curțile lor să admire țesături, să guste plăcinte făcute pe plită sau să bea o bere rece.

În Sâncraiu sunt puțin peste 1.000 de locuitori și 46 de pensiuni. În fiecare an, sătenii primesc peste 10.000 de turiști.


Turiștii sunt bineveniți la sărbători, la zilele satului, tabăra internațională de dans popular, balul strugurilor sau balul maceșelor, tabara de creație.

Fonduri europene și o comunitate unită

Cum reușește un sat atât de mic să aibă realizări atât de mari?


„Cu muncă consecventă, hotărâtă și mulți nervi. Fiindcă mai avem parte și de nervi. Am reușit cu fonduri europene aproape tot. Avem o echipă bună la Primărie, la Consiliul Local, dar avem o relație bună cu conducerea școlilor, cu cultele, dar și cu oamenii. Ca să dezvolți agroturismul trebuie să ai disciplină, curățenie, infrastructură. Turistul vine pentru portul popular, pentru tradiții, să se simtă bine participând la evenimente”, explică Andrei Gheorghe Poka, primarul comunei Sâncraiu.

Sătenii contribuie foarte mult la aspectul orașului și la organizarea evenimentelor, însă, desigur, sunt și persoane care nu vor să colaboreze, nu vor să respecte cerințele. Însă administrația locală nu se sfiește să dea amenzi celor care nu respectă regulile.


„Este o comunitate viabilă, pentru care merită lucrat. Însă pe lângă realizările primăriei, trebuie spus că oamenii aduc plus valoare. Ei nu urmăresc să scadă aceste realizări. Dar asta nu înseamnă că nu avem și noi uscăturile noastre, la care mergem cu pixul și foaia. Celor care nu se pot încadra în niște limite de convuiețuire, mergem și dăm amenzi. Este la ordinea zilei pentru cei care nu respectă regulile”, a adăugat primarul.

Mai multe fotografii puteți vedea în Galeria Foto.


Citește și: Pistă de biciclete pe traseul fostei căi ferate Huedin-Sâncraiu-Călăţele

 

Etichete: turism sancraiu
Ultimele Stiri
abonare newsletter