Actualitate

Atenție mămici! Primăria Cluj dă bani pentru plata bonelor. Ce condiții trebuie să îndepliniți

Părinții celor peste 900 de copii care nu au prins loc la creșele de stat din Cluj-Napoca pot primi între 250 și 750 de lei pentru a-și plăti o bonă. Singura condiție: să aibă domiciliul în Cluj-Napoca.

Primăria municipiului Cluj-Napoca a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre prin care, din bugetul local, mamele să primească câte 150 de euro pentru a-şi angaja şi plăti bone. Deocamdată, municipalitatea nu a primis răspuns de la Curtea de Conturi despre legalitatea acestei măsuri a primarului Emil Boc.

Potrivit proiectului, suma maximă propusă este echivalentul în lei a sumei de 150 de euro.


Pot beneficia de ajutor pentru plata bonelor persoanele ale căror venituri lunare pe membru de familie nu depășesc 3.500 lei.

“Acest sprijin financiar se acordă pentru fiecare copil de vârstă antepreșcolară părintelui sau reprezentantului legal la care copilul locuiește în mod statornic și care nu beneficiază de concediu și de indemnizația acordată pentru creșterea copilului în vârstă de până șa 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap. Persoanele care solicită acordarea ajutorului pentru plata bonelor trebuie să fie cetățeni români cu domiciliul în Cluj-Napoca, să fie angajați cu contract individual de muncă cu normă întreagă, copilul să nu fie înscris la creșă, să nu fi refuzat un loc la creșă/să nu fi fost retras copilul de la creșă. Dacă părinții nu se află în una din aceste situații, aceștia trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să fie șomeri înregistrați în evidențele AJOFM la data solicitării ca persoane în căutarea unui loc de muncă, ambii părinți să nu refuze/să nu fi refuzat două oferte de muncă din partea AJOFM”, menționează documentul citat.


CITEȘTE ȘI

Boc a găsit soluţia pentru copiii care nu au loc la creşă. Mamele primesc 150 € să plătească bonă


În acest an, 967 de copii nu au prins loc în creșele din municipiul Cluj-Napoca.

“Primăria nu va sta cu mâinile în sân și să nu vină cu soluții. Care e situația în momentul de față? Avem 1.232 de locuri în creșele din municipiu, în ultimii 10 ani au fost create 692 de locuri în creșe și în acest moment, în cele 16 unități existente, sunt 1.232 de locuri și în acest moment mai avem în fază de pregătire și construcție 430 de noi locuri până în 2021. În fiecare an, s-au dat în medie 70-100 de noi locuri în creșă. Nu e ușor să construiești o creșă de la zero. Creșele sunt făcute după toate standardele, acreditare, circuitul alimentelor, tot sistemul așa cum scrie ca la carte. Nu poți moderniza o clădire, e mult mai greu. Noi am alocat resurse financiare atât pentru angajare de personal, cât și pentru construcția de aceste creșe”, a declarat primarul Emil Boc la un post de radio.


Potrivit Primăriei, 6.363 de copii au fost născuți în 2010 la Cluj-Napoca față de 6.667 copii născuți în 2018.

“Acum, pentru că există în continuare un deficit de locuri în creșă, am venit cu această propunere de a  acorda un sprijin financiar pentru angajarea bonelor pe perioadă limitată de timp, un an sau doi, în funcție de nevoia fiecărei persoane. Punem în dezbatere publică proiectul de hotărâre de Consiliu Local pentru acordare de sprijin financiar în vederea plății bonelor de către cei care au copii de creșă. Acest sprijin financiar merge de la 710 lei pentru familiile care au un venit net pe membru de familie până la 2.080 de lei până la 250 de lei. Acest program urmărește să sprijine tinerii, urmărește să îi sprijine pe cei care sunt în nevoie și cu situația financiară cea mai delicată și oferă soluții acum. Degeaba spun că se vor termina 430 de locuri în următorii doi ani și jumătate. Asta nu mai încălzește astăzi pe cel care are copil de creșă și nu a reușit să prindă un loc. Am văzut acest model și în Franța. Va sta în dezbatere publică 30 de zile, am solicitat Curții de Conturi un punct de vedere cu privire la legalitatea acestui demers, nu am primit încă răspuns. Dacă Curtea de Conturi spune nu, nu vom aplica măsura. Avem resursa financiară asigurată astfel încât toți cei care vor solicita și vor îndeplini condițiile de lege, trebuie să aibă domiciliul în Cluj-Napoca, să primească banii”, a mai spus edilul Clujului.


Câți bani primesc părinții în funcție de venitul net lunar pe membru de familie

Până în 2.080 – 710 lei

Între 2.081 și 2.500 – 550 lei

Între 2.501 și 3.000 – 390 lei

Între 3.001 și 3.500 – 250 lei

abonare newsletter