Actualitate
„Specialiștii” Consiliului Județean au aruncat ecologia la gunoi
Fostul antreprenor de la CMID, Kranz Eurocenter se spală pe mâini: lucrări necorespunzătoare, bani decontați care să dea „aură” de legalitate, funcționari care au gestionat abuziv și neglijent „un dezastru”.
Fostul antreprenor de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), firma Kranz Eurocenter, a scos la iveală nereguli referitoare la construcția gropii ecologice de la Cluj: lucrări necorespunzătoare ce pun în pericol stabilitatea construcției, bani decontați pe erori grave de proiectare care să dea „aură” de legalitate.
Reprezentanții Kranz (al cărui patron derula afaceri „penale” cu Elena Udrea) spun despre funcționarii din Consiliul Județean că au condus 10 ani „un dezastru” și îi acuză de comportament abuziv și neglijență. Nici noul constructor nu a scăpat de critici: Kranz susține că RADP va transforma groapa ecologică într-o simplă groapă de gunoi.
În 2016, contractul pentru finalizarea Centrului de Deşeuri a fost atribuit firmei Kranz Eurocenter contra sumei de 24 de milioane de euro. În 2019, a intervenit, pentru a doua oară, rezilierea contractului de construire a CMID. Regia Autonomă a Domeniului Public, aflată în subordinea Primăriei municipiului Cluj-Napoca, este noul constructor al Centrului de Deșeuri pe motiv de urgență (fără precedent) pentru care va primi 11,6 milioane de euro.
Firma condusă de Corin Boian îi acuză pe membrii echipei de implementare care s-au ocupat de implementarea Centrului de Deșeuri (Mariana Rațiu, Diana Coman, Cristina Șchiop, Alexandru Crețu, Ștefan Iliescu, Alexandru Botezan și Claudia Rusu) de „comportament și conduită abuzivă, utilizare de date și informații neconforme cu realitatea, neglijență și amânarea luării unor decizii majore pentru viitorului proiectului”.
Într-un document trimis consilierilor județeni, conducerea Kranz Eurocenter „se spală pe mâini” de dezastrul de la Centrul de Deșeuri, împărțind vina între fostul antreprenor (SC Confort SA, Atzwanger SPA), Consiliul Județean și actualul constructor, RADP Cluj-Napoca.
„În vechiul contract au avut loc plăți dispuse de CJ Cluj pentru lucrări ale căror materiale erau neconforme și nu respectau legislația în vigoare (...) Prin rezilirea vechiului contract de lucrări și necesitatea unei noi atribuiri, CJ a tratat noua procedură de atribuire pentru continuarea lucrărilor ca o oportunitate pentru a face să dispară gravele erori legate de modul în care a gestionat proiectul cu fostul antreprenor. A tratat această nouă licitație ca pe o ocazie de a transfera responsabilitatea pentru acțiunile și lucrările defectuoase efectuate în contractul anterior către noul constructor”, susține Boian.
În martie 2019, Monitorul de Cluj scria că Centrul de Deşeuri este în pericol să nu primească autorizaţie de funcţionare deoarece clădirile nu respectă cerinţele pentru protecţia la foc.
Reprezentanții Kranz Eurocenter susțin că acele panouri sunt cu „certitudine indubitabilă neconforme” în ceea ce privește rezistența la foc. Mai mult, aceștia mai susțin că o serie de echipamente și utilaje au pierdut garanția oferită de furnizorii acestora prin nepunerea lor în funcțiune.
„Aspectele grave cu care noi ne-am confruntat ar fi condus la pierderea finanțării pentru că încalcă principiile esențiale ale Uniunii Europene. Ne referim, printre altele, la dubla finanțare (plata unor lucrări care utilizează materiale necorespunzătoare și neconforme – care este motivul pentru care forul județean dispune investigații și expertize tehnice referitoare la panouri închidere hală - achitate fostului antreprenor din fonduri publice care se prezumă că sunt corespunzătoare?) (...) În momentul de față există în derulare un audit/expertiză care încearcă să soluționeze acest aspect. Cu siguranță rezultatul acestuia nu poate să reflecte decât lipsa de interes și dezastrul care a fost produs de către echipa de management a proiectului în cei 10 ani de zile”, arată fostul antreprenor.
Fundație neconformă, fără stabilitate
Reprezentanții Kranz Eurocenter au mai scos la iveală și faptul că „parte din digurile celulei de depozitare executate de fostul antreprenor și încasate ca lucrări conforme au fost așezate pe un strat de sol vegetal, nivelat cu buldozerul, sol care nu îndeplinește condițiile de teren de fundare prevăzute de normativele în vigoare; deși în studiul de fezabilitate era prevăzut ca digurile să se execute din balast, fostul antreprenor, cu girul Consiliului Județean a schimbat această soluție în diguri realizate din material local, fără a modifica și panta taluzurilor pentru a asigura stabilitatea. În acest sens a fost întocmită o dispoziție de șantier semnată de echipa de management a forului județean care a conferit o aură de legalitate, dar nu și de stabilitate a acestor lucrări; cu referire la accesul către Centrul de Deșeuri din centura Vâlcele-Apahida și podul peste râul Zăpodie, au fost realizate și plătite lucrări în afara limitei de proprietate, pe un teren privat fără acordul proprietarului respectiv. Toate aceste lucrări neconforme au fost achitate din fonduri europene”.
În documentul citat, Kranz Eurocenter se mai plânge de faptul că forul județean a emis autorizația de construire la 90 de zile în loc de 30 de zile de la semnarea contractului, ceea ce a dus la întârzierea finalizării lucrărilor.
„În zona tehnică din cadrul proiectului am identificat o serie de neconformități: panourile de închidere de la halele executate sunt departe de a îndeplini condițiile de siguranță și rezistență la foc impuse de legislație pentru un centru de procesare a deșeurilor. Grosimea acestora a fost modificată de fostul antreprenor cu girul CJ Cluj de la 5 cm la 4 cm. Toate pardoselile din hale executate de fostul antreprenor sunt armate cu fibre, deși soluția inițial proiectată a fost armarea acestora cu oțel beton. Din nou cu girul forului județean, s-a înlocuit soluția constructivă inițială cu una mai proastă, deși valoarea lucrărilor a rămas neschimbată și achitată integral. Grosimea pardoselilor este mai mică decât cea proiectată, pe ele urmând să circule utilaje grele pentru manipularea deșeurilor”, mai arată Boian.
Joaca de-a rezilierea
Kranz Eurocenter a solicitat rezilierea contractului din culpa exclusivă a Consiliului Județean, reziliere care a devenit efectivă la 10 mai 2010. Consiliul Județean susține că în 24 mai a intervenit rezilirea contractului inițiată de forul județean.
„Afirmația Consiliului Județean că «am abandonat lucrările» este nereală, gravă și dovedește modul limitat de înțelegere al reprezentanților Consiliului Județean asupra contractului pe care și l-au asumat. În ciuda somațiilor transmite de CJ Cluj de a părăsi șantierul, echipa de proiect este prezentă în șantier, urmărind cu atenție modul în care RADP Cluj, noul antreprenor numit de CJ în urma unei proceduri de atribuire care nu a implicat o competiție transparentă, invocând urgența, înțelege să deterioreze lucrările executate de noi și să nu respecte proiectul tehnic în baza căruia a fost emisă autorizația de construire, transformând o groapă de gunoi proiectată a fi ecologică într-o «groapă de gunoi»”, se mai arată în documentul citat.
Corin Boian, administrator Kranz Eurocenter
„Ne punem întrebarea justă de ce Consiliul Județean, după eșecul contractului încheiat cu fostul antreprenor, a menținut aceeași echipă de proiect, aceleași persoane care, așa cum au concluzionat instituțiile abilitate, au dat dovadă cel puțin de neglijență, gestionând defectuos contractul de lucrări și fondurile europene destinate finanțării acestuia”.