Actualitate

Renăscută din cenușă, fosta fabrică de confecții Flacăra Cluj a primit calificativ remarcabil în topul clădirilor verzi

În prezent, în România au fost certificate – la standarde internaționale – 183 de clădiri (98 de clădiri nou construite și 85 de clădiri existente).

Renăscută din cenușă, fosta fabrică de confecții Flacăra Cluj a primit calificativ remarcabil în topul clădirilor verzi Renăscută din cenușă, fosta fabrică de confecții Flacăra Cluj a primit calificativ remarcabil în topul clădirilor verzi

Dintre aceste 183 de clădiri, 39% sunt amplasate în București, urmat de orașe precum Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov. 78,9% din numărul total al clădirilor certificate sunt clădiri de birouri, iar 17,5%, de retail, potrivit Elenei Rastei, specialist în sustenabilitate cu peste 7 ani de experienţă.

În ceea ce privește nivelul cel mai înalt de performanță, până în prezent doar trei clădiri au obținut calificativul OUTSTANDING (n.red. remarcabil) în sistemul BREEAM. Una dintre acestea este clădirea Binarium din Cluj-Napoca, o reconversie a unui sit industrial dezafectat, fosta fabrică Flacăra, prima clădire din România câștigătoare la BREEAM Awards 2019 și nominalizată din nou pentru BREEAM Awards 2020.


BREEAM (BRE Environmental Assessment Method) este prima metodă stabilită la nivel global de evaluare, rating și certificare a sustenabilității clădirilor, respectiv a impactului lor asupra mediului. Această metodă a fost elaborată în Marea Britanie de către Building Research Establishment (BRE), în 1990, potrivit Financial Intelligence.

Din fabrică de confecții, în „mușuroi” IT

Iniţial, la înfiinţarea în 1949 a SC Flacăra SA, obiectul de activitate al fabricii de confecţii era producţia de uniforme militare, însă, ulterior, fabrica clujeană s-a reprofilat pe confecţiile pentru bărbaţi, femei şi copii. Până la începutul anilor `90, Flacăra SA avea 2.500 de angajaţi şi o bună parte din producţie lua calea exportului, în Europa de Est, SUA sau Canada.


În 1994, regretatul om de afaceri Vasile Leordean şi-a înfiinţat propria firmă, Leotex Industries, care a participat şi la privatizarea Flacăra. În vremea manageriatului său a reuşit să facă din fabrica Flacăra şi apoi din Leotex un adevărat brand economic al municipiului Cluj-Napoca. Până în 2001, acesta a investit în afacere circa 5 milioane de dolari.

Preluată în 2014 de o companie IT, vechea clădire portocalie a fost transformată din temelii, i s-a adăugat un etaj și găzduiește acum sute de angajați din domeniul IT. Primul pas al proiectului imobiliar a vizat reabilitarea, reconversia și etajarea clădirii vechii fabrici, respectiv transformarea sa în imobil de birouri și servicii. Au urmat apoi construirea de noi clădiri, pe același teren.


Sediul CJ Cluj va fi prima clădire publică verde din țară

În martie 2019, forul administrativ clujean a lansat concursul de soluții pentru proiectul „Noul Consiliu Județean Cluj – Extinderea și modernizarea clădirii sediului Consiliului Județean Cluj”. Proiectul își propune, printre altele, reunirea în același sediu, a tuturor direcțiilor din cadrul Consiliului Județean Cluj.

Organizat cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România, concursul de arhitectură, al cărui premiu I constă în atribuirea contractului de proiectare cu o valoare estimată de 970.000 de lei, fără TVA, a fost câștigat de Biroul Starh din București al arhitectului Florian Stanciu. Astfel, Consiliul Județean Cluj ar urma să aibă prima clădire verde publică din România.


CITEȘTE ȘI: S-a aflat cine va proiecta noua clădire a sediului Consiliului Județean Cluj

abonare newsletter