Actualitate
Zgârie-nori de 40 de etaje și mall lângă Someș. Proiectul a fost pus în dezbatere publică
Un proiect care ar urma să se întindă pe 18 hectare va avea în componență un ansamblu mixt care va conține mall, birouri, hotel, parking, dar și zone de recreere pentru clujeni.
Până în acest moment, cea mai înaltă clădire este cea de pe Calea Florești, de 25 de etaje, care însă nu este însă finalizată. Totuși, pe viitor se anunță ridicarea în Cluj-Napoca a unui zgârie-nori de 40 de etaje. Proiectul este semnat de fostul arhitect șef Adrian Iancu, decan al Facultății de Arhitectură, membru în comisia de urbanism a Primăriei și a fost deja supus atenției municipalității în vara anului trecut.
Planul Urbanistic Zonal propus de Iancu vizează o suprafață de peste 18 hectare, teren situat în Cluj-Napoca, Bd. 1 Decembrie 1989, în zona Cora și implică realizarea unui ansamblu mixt cu funcțiuni comerciale, mall, birouri, servicii de interes public – hotel, parking, spații pentru loisir.
Perimetrul este delimitat de Bd. 1 Decembrie 1918, de Șomeșul Mic, de limita intravilanului municipiului Cluj-Napoca, respectiv de limita teritoriului administrativ al comunei Floresti și de terenurile ștrandului SUN aflate în proprietatea orașului. Terenul e grevat de interdicții de construire pentru asigurarea zonelor de protecție pentru Someș, pentru rețeaua electrică, și e și pe traseul mult discutatei centuri metropolitane, spre și dinspre comuna Florești. Prin PUZ, Iancu reglementează aceste UTR-uri, plus unul în care se dorește construirea unei clădiri de 40 de etaje legată de alte două cu 12 etaje spre ștrandul Sun, patru etaje spre clădirea turn, sau trei etaje către actualul magazin Cora (care are înălțimea unei clădiri cu trei etaje).
Loc de petrecere a timpului liber pentru clujeni
Pentru această zonă se propune și introducerea unei funcțiuni noi și anume cea de petrecere a timpului liber în spații denumite generic „Enterteinment Mall”. Aceasta funcțiune se dorește a fi magnetul investiției și are ca scop acoperirea necesităților populației de a petrece timpul liber în spații de dimensiuni mari în care să poată găsi funcțiuni diverse și de dimensiuni mari, inclusiv culturale sau sportive, pe lângă cele tradiționale. Activitățile din clădiri se vor extinde și în aer liber pe suprafața dintre râul Someșul Mic și construcțiile proiectate”, se arată în documentația depusă de proiectant.
De asemenea, se propune și o legătură pietonală și pentru bicicliști cu Floreștiul. În privința circulației în zona viitorului ansamblu, în studiul de circulație realizat de proiectanți se arată oportunitatea amenajării unui Park and Ride.
Zgârie-nori de 40 de etaje
Proiectanții spun că diferența de nivel dintre acea zonă și Mănăștur va face ca turnul de 40 de etaje să nu depășească cel de 25 de etaje de pe Calea Florești, astfel echilibrându-se imaginea orașului de la intrarea dinspre Florești.
„Este necesar ca propunerile viitoare să urmărească realizarea unei coerențe funcţionale şi spațial-volumetrice sporite în lungul axei Bulevardului 1 Decembrie 1918 şi în lungul râului Someş. Fondul construit pe zona studiată trebuie imbunătățit atât din punct de vedere al relaţiilor spaţiale cu zonele învecinate cât şi din punct de vedere volumetric, pentru a contura o siluetă bine definită a limitelor cartierelor învecinate şi a intrării în municipiul Cluj-Napoca dinspre Oradea. Se recomandă şi se propune realizarea unei construcţii înalte (echivalent a 25-28 niveluri), care va marca silueta oraşului la intrarea dinspre vest şi care va deveni un semn/semnal, echilibrând imaginea de ansamblu a situaţiei existente”, se mai arată în documentație.
Proiectul este în dezbatere publică până în data de 17 ianuarie, cei interesați putând trimite primăriei sugestii și observații.