Actualitate
Consiliul Județean Cluj raportează „electoral” finalizarea unor lucrări realizate doar 0%
De doi ani, președintele Consiliul Județean Cluj, Alin Tișe, „amenință” cu inaugurarea lucrărilor la Centrul de Deșeuri. Acum, în an electoral, forul județean anunță finalizarea lucrărilor la acest obiectiv care de 8 ani bate pasul pe loc. Surpriză însă: unele lucrări anunțate ca finalizare sunt realizate în proporție de 0%!
Consiliul Județean Cluj anunță finalizarea unor lucrări la Centrul de Deșeuri și a cerut Agenției de Mediu emiterea autorizației de mediu pentru acest obiectiv. Lucrările de execuție ale Centrului de Deșeuri au fost începute în 2012 și întrerupte în anul 2014. În timpul execuției, în zona celulei de depozitare au apărut fenomene de instabilitate a versantului.
Fără curent, canalizare și fără apă
„(...) Solicitarea de emitere a autorizației integrate de mediu se referă la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Cluj-Napoca, unde s-au finalizat lucrările la celula de depozitare și racordul la utilități, precum și cea mai mare parte din investițiile prevăzute din zona administrativă și zona tehnică”, este anunțul forului județean.
Cemtrul de Managament Integrat al Deșeurilor cuprinde trei zone distincte și anume: zona de procesare a deșeurilor (zona tehnică) situată pe platoul dealului, zona de depozitare (depozitul de deșeuri menajere) amplasată pe versantul estic și zona administrativă situată între depozit și pârâul Zăpodia.
Doar că, potrivit documentelor depuse la Agenția de Mediu, realitatea din teren nu e deloc roz.
De exemplu, în zona tehnică lipsește cu desăvârșire racordul la utilități (curent, canalizare, apă). Probleme sunt și în alte zone, dar cu toate acestea, echipa care a elaborat raportul pentru Agenția de Mediu susține că „sunt îndeplinite condițiile de autorizare pentru amplasamentul analizat”.
RADP Cluj a lucrat în câteva luni cât alții în 8 ani?
Potrivit Consiliului Județean, în prezent, pe șantierul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Cluj există doi antreprenori care execută lucrări: Asocierea Kranz Eurocenter SRL & ISPE SA, care execută lucrări suplimentare necesare pentru finalizarea lucrărilor de consolidare a versantului pe care este amplasată celula de depozitare din cadrul CMID Cluj, dar care, potrivit funcționarilor CJ ar fi abandonat demult lucrările și Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj care execută lucrări de proiectare și execuție a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor - lucrări în regim de urgență.
În prezent, potrivit forului județean, stadiul fizic al lucrărilor de execuție la CMID Cluj este de aproximativ 55%, la 8 ani de la debutul proiectului! Colac peste pupăză, Centrul de Deşeuri este în pericol să nu primească autorizaţie de funcţionare, deoarece clădirile nu respectă cerinţele pentru protecţia la foc.
De ce a primit RADP un contract de peste 11 mil. € fără licitație
În iulie 2019, Consiliul Județean Cluj a acordat fără licitație un contract în valoare de 54,7 milioane lei (11,6 milioane de euro) fără TVA către Regia Autonomă a Domeniului Public, una dintre regiile administrației locale, pentru proiectarea și execuția Centrului de Management al Deșeurilor.
Forul județean motivează caracterul urgent al contractului prin „riscul iminent de ravenări consistente a lucrărilor executate, de degradare a lucrărilor existente și posibilitatea apariției unor noi alunecări de teren, costuri suplimentare semnificative, termen suplimentar necesar finalizării lucrărilor prin depășirea termenelor rezonabile și finale de intrare în operare și depășirea termenelor din contractul de finanțare”.
Prejudicii de milioane de lei
Din 2012 și până în prezent, valoarea investiţiei a crescut de patru ori, ajungând să coste peste 101 milioane de euro, iar procurorii anticorupție spun că bugetul județului Cluj a fost prejudiciat cu peste 13 milioane de lei.
Stadiul realizării investițiilor în zona administrativă și zona de depozitare (vezi galerie foto)
Poartă acces și împrejmuire – 10% (racord electric – 80%)
Clădire administrativă – 75% (racord electric - 65%)
Stație de tratare levigat – 40%
Parcare – 50%
Scări - 0%
Stație epurare ape menajere – 0% (racord canalizare menajeră – 70%)
Celulă depozitare – 100% (racord alimentări hidranți de incendiu – 90%)
Potrivit documentelor, termenul de finalizare a lucrărilor este în perioada ianuarie – februarie 2020.
Stadiul realizării investițiilor în zona tehnică
Hală stație sortare – 80% (racord electric – 0%, racord canalizare pluvială – 0%)
Container vestiare și grupuri sanitare – 70% (racord electric -0%, racord apă potabilă – 20%)
Hală depozitare temporară baloți – 0% (racord canalizare levigat – 0%, racord canalizare pluvială – 0%, racord electric – 0%)
Hală recepție deșeuri – 75% (racord electric - 0%)
Biofiltre – 70% (racord electric – 0%)
Clădire administrativă – 90% (racord electric – 40%, racord canalizare menajeră – 70%, racord apă potabilă – 30%)
Stație pompe, instalații de potabilizare, rezervor apă potabilă și cabină puț forat – 25% (racord electric – 0%, racord canalizare menajeră – 0%)
Rezervor levigat – 0% (racord electric – 0%)
Stație epurare ape menajere – 0%
Împrejmuire – 0%
Consiliul Județean susține că toate aceste lucrări vor fi finalizate în perioada 2020-2021.
Durată de funcționare
20 de ani ar trebui să funcționeze Centrul de Deșeuri
Activități principale
Activitatea de tratare deșeuri:
Stația de tratare mecanică și sortare a fracției uscate – capacitate 92.000 tone/an
Stația de tratare mecano-bilogică a deșeurilor umede – 206.000 tone/an
Activitatea de depozitare deșeuri – capacitate totală de depozitare Celula 1 este de 1.694.000 metri cubi