Actualitate

Primăriile clujene, somate să păstreze curățenia apelor. Poduri de gheață la munte

Primăriile sunt responsabile de igienizarea arealului administrat, inclusiv a cursurilor de apă, transmite Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Someş-Tisa.

Primăriile clujene, somate să aibă grijă la curățenia apelor. Poduri de gheață în zonele montane Primăriile clujene, somate să aibă grijă la curățenia apelor. Poduri de gheață în zonele montane

În perioada imediat următoare, debitele și nivelurile cursurilor de apă din județul Cluj vor înregistra valori variabile, în contextul precipitațiilor prognozate și al creșterii temperaturilor. Fenomenele de iarnă sunt prezente pe cursurile de apă, dar încă nu au fost înregistrate probleme.

Sunt formate însă poduri de gheață pe cursurile de apă din zonele montane (Someșul Cald, Beliș, Răcătău). Pe de altă parte, lacul de acumulare de la Gilău este exploatat în condiții de siguranță, se arată într-un comunicat de presă remis de ABA Someș-Tisa.


„Atenţionăm autorităţile locale să verifice modul în care sunt întreţinute şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale, să intervină pentru îndepărtarea depozitelor de deșeuri şi a materialului lemnos de pe maluri, pentru a evita antrenarea acestora în cursurile de apă şi obturarea secţiunilor de scurgere”, transmit reprezentanții ABA Someș-Tisa.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, autoritățile publice locale sunt direct responsabile de gestionarea regimului deșeurilor, în arealul pe care îl administrează. Astfel, obligaţiile consiliilor locale şi ale primarilor sunt menționate în Ordonanța nr. 21/ 2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, cu modificările și completările ulterioare prevăzute în Legea nr. 515/ 2002:


Obligațiile primarilor și consiliilor locale

– prevenirea poluării accidentale a mediului sau a surselor şi cursurilor de apă, prin depozitarea necontrolată a deşeurilor de către agenţii economici sau de către cetăţeni;
– organizarea de acţiuni pentru salubrizarea şi igienizarea localităţilor;
– curăţenia şi salubrizarea digurilor şi a malurilor, a cursurilor de apă, asanarea terenurilor insalubre şi prevenirea poluării apelor.

Specialiștii ABA Someș-Tisa fac un apel populaţiei să depoziteze resturile menajere numai în spaţii special amenajate, pentru a reduce riscul antrenării acestora în cursurile de apă. Sunt monitorizate permanent cursurile de apă din administrare și colaborează cu toate instituțiile responsabile, conform fluxului informațional din cadrul Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență, din cele cinci județe arondate (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare și Sălaj).


Boc, foc și pară pe clujenii din amonte

În contextul în care activiștii se plâng în permanență de mormanele uriașe de gunoaie adunate pe malurile Someșului Mic, Emil Boc le ia apărarea clujenilor. Vechiul sistem plutitor de colectare din zona cartierului Grigorescu nu a rezistat presiunii și a fost spart de plutitorii mari care veneau din amonte – canapele, dulapuri, cotețe de animale de dimensiuni mici, frigidere, etc.

Uitați, ce aruncă ei în Someș! O parte din gunoaie rămân agățate pe maluri, o parte se împotmolesc, și te miri de ce arată Someșul poluat. Nu clujenii sunt de vină că arată uneori Clujul și malurile Someșului așa! Au venit frigidere, bușteni, care au spart barajul. Acum este unul mult mai consistent, mai trainic, un «pod mult mai luminos și frumos»”, a precizat edilul.


„Fac un apel la toate autoritățile statului. Să verifice, să controleze, să amendeze! Noi suntem la casare, băgăm din banii noștri, facem baraje, în fiecare zi o echipă trebuie să muncească din banii clujenilor să curețe mizeria acestora. Nu este normal. Nu pot să mă duc și la Mărișel să amendez lumea, dar sunt autorități ale statului care să meargă, să-și facă datoria!”, a mai îndemnat Emil Boc.

CITEȘTE ȘI: RUȘINOS! Barajul plutitor din Grigorescu abia mai face față MORMANELOR DE GUNOAIE

abonare newsletter