Actualitate

Un castel din Cluj, în topul celor mai frumoase din România

Un castel aflat doar la câteva zeci de kilometri de Cluj-Napoca a fost inclus într-o listă a celor mai frumoase castele de la noi din țară.

Un site care arată cele mai interesante și bune alternative pentru excursii a realizat un top a celor mai frumoase 9 castele de la noi din țară, incluzând și unul din județul Cluj. Este vorba despre castelul Banffy de la Bonțida, unde are loc în fiecare an Electric Castle, festival care adună zeci de mii de persoane.

„Castele ce conservă între ziduri povești medievale cu voievozi și regi, ce ascund legende a căror veste a luat-o la goană peste hotare, castele care au văzut lupte sângeroase sau care se scald în bijuterii și comori care ar putea să mai cumpere o Românie… Castele care par că se înalță din piatră de stâncă și care dau încă și mai mult șarm unei țări care are multe de oferit celor însetați de curiozitate. Cu siguranță ai văzut câteva dintre ele, cu siguranță ai aprobat atotștiutor din cap când vreun prieten de peste graniță a dorit să-ți arate nu numai că știe exact care e capitala României și care a fost cel mai de seamă fotbalist al ei, dar că a luat la cunoștință și de castelul lui Dracula. Poate inutil ai încercat să-i explici că nu există și nu a existat niciun vampir în Transilvania, că povestea lui Bram Stoker este o ușoară confuzie, dar poate că încă și mai abitir ai încercat să-l convingi să vadă castelul cu ochii lui. Foarte bine – castelele românești merită să fie văzute de oricine!”, se arată în articol.


Castelul Peleș din Sinaia, județul Prahova
Castelul Bran, județul Brașov
Castelul Corvinilor din Hunedoara
Castelul Banffy, Bonția, județul Cluj
Castelul Sturdza din Miclăușeni, județul Iași
Castelul Bethlen Haller, Cetatea de Baltă, Alba
Castelul Regal de la Săvârșin, județul Arad
Cetatea Făgărașului, Făgăraș, Brașov
Castelul Cantacuzino, Bușteni, județul Prahova

„Arhitecturile baroc, renascentiste, romanice și neogotice ale acestei construcții sunt atât de spectaculoase încât a fost denumit „Versailles-ul Transilvaniei”, fiind deopotrivă cunoscut drept „cel mai bântuit loc din România” (nu ridica neîncrezător sprânceana rațiunii înainte să vezi cu ochii tăi ce și cum). Se spune că fantomele făptașe care bagă vizitatorii în sperieți ar aparține de drept celor care au murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când clădirea a jucat rolul de spital militar. Ei, oricare ar fi adevărul, nu s-a auzit de niciun petrecăreț de la Electric pe care l-a trimis acasă frica de fantome. Aflând câte ceva despre istoria castelului, vei putea spune că a trecut prin foc și pară, fiind incendiat și jefuit în timpul războiului, transformat în CAP în timpul comunismului și niciodată întreținut, folosit drept depozit de materiale de construcție și câte și mai câte. Atâtea a pătimit această bijuterie transilvăneană încât, în 1999, a migrat ca un fulg de pasăre pe Lista celor 100 Cele Mai Periclitate Situri din Lume. Norocul lui (și al nostru) a constat în faptul că Prințul Charles l-a luat sub oblăduirea lui și a susținut restaurarea lui”, se arată în articol.


 

Etichete: top castel banffy
abonare newsletter