Actualitate
25 de troleibuze nou-nouțe au pornit la drum. 50% din flota CTP, nepoluantă. Apar trei trasee!
25 din cele 50 de troleibuze noi achiziționate de Primăria municipiului Cluj-Napoca au intrat în circulație.
În prezența primarului Emil Boc, a viceprimarilor Dan Tarcea și Oláh Emese, respectiv a city managerului Gheorghe Șurubaru, Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca a prezentat, marți, la autobaza Companiei din Gheorgheni, cele 25 de troleibuze noi. 2.466.100 lei (plus TVA) a costat fiecare troleibuz în parte, dotat la cele mai înalte standarde europene, având o capacitate de 142 de călători (43 de locuri pe scaune, 99 în picioare).
„Prin această investiție, putem spune două lucruri: 50% din flota de transport public a orașului este nepoluantă, electrică. De departe suntem administrația locală cu cea mai nepoluantă flotă de transport public din România! Acest demers va continua, obiectivul este ca în 2026 întreaga flotă să fie nepoluantă. Este un proiect ambițios, (...) dar îl vom îndeplini, pentru a asigura clujenilor sănătate și confort”, a promis Emil Boc.
Edilul a precizat că 66% din cele 370 de mijloace de transport din flota Companiei de Transport Public este nouă. În perioada următoare, și celelalte 25 de troleibuze vor intra în circulație. Sunt troleibuze moderne la fel ca în marile orașe europene, afirmă directorul CTP, Liviu Neag, care a menționat că, în ultimii ani, numărul călătorilor a crescut, la fel și numărul de kilometri efectuați de mijloacele de transport în comun ale Companiei.
„Troleibuzele au fost achiziţionate încă de anul trecut, dar au trebuit făcute toate procedurile pentru sistemele de siguranţă şi de plată. Ne propunem să avem un transport în comun total nepoluant. Sunt dotate cu un sistem şi o rampă de acces pentru îmbarcarea persoanelor cu dizabilităţi. Toate troleibuzele au fost achiziţionate din fonduri europene şi vor fi văzute pe liniile 5, 6, 7, 25”, a precizat viceprimarul Tarcea.
Emil Boc a dezvăluit că, după ce Compania de Transport Public a prevăzut banii necesari în buget, trei linii noi de troleibuze vor fi înființate: Cartierul Mănăștur – Piața Gării, cartierul Gheorgheni – Parcul Industrial Tetarom II (cu întoarcere la Emerson) și cartierul Mănăștur – Tetarom I. De asemenea, pe liniile 23 și 48 vor fi înlocuite autobuzele existente cu troleibuze, iar troleibuzele vechi for schimbate treptat cu cele noi.
Noile troleibuze dispun de toate dotările necesare unui transport modern: facilităţi pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă, sistem de ventilaţie şi aer condiţionat pentru sezonul cald, indicatoare de traseu electronice, sisteme de informare pentru călători cu monitoare LCD; sistem de numărare călători şi sistem de supraveghere video interioară şi exterioară. Numărul total de pasageri ce pot fi transportați de un troleibuz este de 140 persoane, din care 36 locuri pe scaune.
În acest moment, transportul public din Cluj are în dotare 41 de autobuze electrice, dintre care 11 achiziționate prin fonduri elvețiene și 30 prin fonduri europene, acestea din urmă intrând în circulaţie în anul 2019. În prezent municipiul Cluj-Napoca are cea mai mare flotă de autobuze electrice din România și se află în primele 10 orașe din Uniunea Europeană cu autobuze electrice raportate la numărul de locuitori.
Restul de 25 de troleibuze noi ajunse la Cluj-Napoca la finalul anului trecut vor fi puse în circulație în perioada următoare.