Actualitate

Tișe îi duce cu zăhărelul pe clujeni? „Prima celulă a Centrului de Deșeuri, gata în aprilie”. Pe 1 aprilie, Ziua păcălelilor?

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat că prima celulă a Centrului de Deșeuri va fi data în funcțiune în luna aprilie.

De la lucrări intrate “în linie dreaptă, finalizarea acestora urmând a avea loc în a doua jumătate a anului 2018”, la „lucrări inaugurate, parţial, în 2019”, iată că anul 2020 vine cu o nouă promisiune din partea președintelului Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe: „Operarea primei celule a Centrului de Deșeuri ne-o dorim să fie în luna aprilie”.

„Noul Centrul de Deșeuri este în procedură avansată. Mă bucur că după 3 ani de muncă ne apropiem de final. Operarea în esență a primei celule ne-o dorim să fie în luna aprilie”, a declarat, marți, Alin Tișe.


Despre închiderea Pata Rât și lucrările de acolo (încă nerecepționate?!), Tișe spune că „în primăvară vom avea iarbă pe acest fost munte de gunoi (…)”.

În prezent, potrivit forului județean, stadiul fizic al lucrărilor de execuție la CMID Cluj este de aproximativ 55%, la 8 ani de la debutul proiectului! Colac peste pupăză, Centrul de Deşeuri este în pericol să nu primească autorizaţie de funcţionare, deoarece clădirile nu respectă cerinţele pentru protecţia la foc.


În iulie 2019, Consiliul Județean Cluj a acordat fără licitație un contract în valoare de 54,7 milioane lei (11,6 milioane de euro) fără TVA către Regia Autonomă a Domeniului Public, una dintre regiile administrației locale, pentru proiectarea și execuția Centrului de Management al Deșeurilor.

Ce se întâmplă cu licitațiile pentru operatori

Cine va ridica gunoaiele clujenilor și cât va costa depozitarea în noul Centru al Deșeurilor?


“Avem licitații lansate, bătălia e mare pentru operatori. Dar, din păcate, nu știu cât există interes la modul real sau doar că cineva își imaginează că va face foarte mulți bani. Nu va face foarte mulți bani pentru că prețurile la populație nu vor putea să meargă unde își doresc privații care vor veni la licitație. Prețurile noi pentru populația din Cluj-Napoca și comunele din jur le menținem sub un control de accesibilitate și suportabilitate pentru populație. Noi nu putem să îi permitem privatului care vine și de mâine mărește prețul la gunoi de un milion de ori să-l las să facă asta pentru că el a câștigat o licitație. Pentru că în momentul respectiv populația nu mai face contracte cu operatorul și rămâne cu gunoaiele în stradă. Chiar dacă pare o afacere foarte mare, prețurile trebuie gestionate corect față de populație. Operatorul care va ridica gunoiul începând din acest an trebuie să facă contract cu fiecare cetățean din județ, iar cetățeanul va spune pe proprietatea lui de câte ori vrea să i se ridice gunoiul. Dacă gunoiul e preselectat va fi un preț, dacă gunoiul e amestecat e alt preț. Cetățenii pot spune că vor să li se ridice gunoiul o data pe lună, altul de două ori pe lună, altul o data la două luni. Și va plăti corespunzător. Suntem în licitație pentru operatorii care vor ridica gunoaiele de la populație și într-o lună vom demara licitația pentru operatorul care va gestiona viitoarea rampă, viitoarea fabrică de gunoi. Viitorii operatori vor trebui să colaboreze bine împreună. Prețul pentru populație e influențat de prețul de depozitare și gestionare în Centrul de Deșeuri”, a explicat Alin Tișe.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj


„În acest an vom putea face o recepție parțială a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, astfel că vom da în funcțiune parțial. Din septembrie va trebui deja să folosim acest centru” (ianuarie 2019)

„În sfârşit, Centrul de Deşeuri intră în linie dreaptă. Lucrările ne dau speraţă că anul 2018 va fi anul în care acest Centru de Deşeuri va fi, în sfârşit, terminat. Îmi pot asuma astăzi o promisiune că anul 2018 va fi anul în care acest centru va fi dat în funcţiune clujenilor”. (2017)

Ultimele Stiri
abonare newsletter