Actualitate

Clujul se implică într-un proiect european de combatere a violenței

Direcția de Asistență Socială și Medicală (DASM) primește aproape 80.000 de euro de la Primăria Cluj-Napoca pentru un proiect realizat în parteneriat cu organizații din Grecia, Cipru, Italia și România.

Bugetul total al proiectului este de 507.845,10 euro, iar bugetul alocat Direcției de Asistență Socială și Medicală este de 78.531,58 euro, din care cotribuția proprie este de 15.706 de euro. Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni, contractul de finanțare urmând a fi semnat până la data de 25.02.2020.

Obiectele proiectului „The Other Side of the Story: Perpetrators în Change” (OSSPC) vizează prevenirea perpetuării violenței domestice și schimbarea modelelor comportamentale violente ale agresorilor victimelor violenței domestice prin creșterea abilităților profesioniștilor din domeniu în a-i învăța pe agresori să adopte un comportament non-violent în relațiile interpersonale și să înțeleagă impactul violenței domestice asupra lor, asupra propriei familii și asupra comunității din care fac parte.

Grupurile-țintă cărora proiectul se adreseasă direct sunt: profesioniștii care oferă servicii victimelor violenței domestice (asistenți sociali, psihologi etc), instituțiile de profil relevante ce oferă sprijin victimelor violenței domestice. În mod indirect, proiectul se adresează femeilor care sunt victime ale violenței domestice, dar și agresorilor acestora, pentru diminuarea perpetuării violenței împotriva femeilor.

Situațiile de violență domestică înregistrate la Serviciul Protecția Copilului și Familiei din cadrul DASM, în perioada 2014-2019 prezintă un trend ascendent, în anul 2019 fiind înregistrat un procent de 60% mai mare de cazuri față de anul 2014.

Activitățile proiectului doresc să completeze programele care există deja pentru victimele violenței domestice, deoarece s-a constatat că mulți dintre agresori perpetuază violența în relațiile lor.

La nivelul județului Cluj, în anul 2019, au fost emise 251 de ordine de protecție provizorii, dintre care 140 au fost confirmate în instanță. La nivelul municipiului Cluj-Napoca, în anul 2019 au fost emise de poliție 130 de ordine de protecție provizorii, dintre care 74 au fost confirmate de instanță. La acestea se adaugă 35 de ordine de protecție emise direct de instanță.

Zeci de femei ajung anual la centrele de primire în regim de urgență din județul Cluj fiindcă sunt abuzate de partenerii lor de viață. Unele rabdă înjurături și bătăi ani de zile. Nu fug de teamă sau nu au unde fugi. Din fericire, din ce în ce mai multe femei cer ajutorul și din ce în ce mai puține se întorc la agresor.

 

abonare newsletter