Actualitate

Alți bani, altă distracție! CJ Cluj plătește pentru răspunsuri: de ce s-a surpat DJ 109B?

Anunțat drept finalizat în data de 23 august 2016 și „reabilitat” în vara anului 2018, DJ 109B Fundătura – Cornești va fi supus, din nou, intervențiilor drumarilor.

Alți bani, altă distracție! Consiliul Județean plătește pentru răspunsuri: de ce s-a surpat DJ 109B? Alți bani, altă distracție! Consiliul Județean plătește pentru răspunsuri: de ce s-a surpat DJ 109B?

Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a lansat un anunţ de achiziţie directă pentru „servicii de expertiză tehnică, expertizare tehnică a proiectului de modernizare și reabilitare a DJ 109B, studii geotehnice verificate Af, studii topografice, liste de cantități și evaluare estimativă pentru stoparea alunecării părții carosabile, a acostamentului și taluzului de pe drumul județean DJ 109B”. Este vorba despre tronsonul cuprins între km 2+900 și km 3+020.

Valoarea totală estimată a contractului este de 50.000 lei (circa 10.4000 de euro), fără TVA. De asemenea, durata de prestare a serviciilor este de 45 de zile de la data emiterii ordinului de începere a prestării serviciilor și predarea amplasamentului. Totodată, termenul-limită de primire a ofertelor este marți, 3 martie 2020, ora 23:30, iar plata serviciilor va fi realizată la 30 de zile după recepția expertizei.


Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) județul Cluj implementează proiectul „Modernizarea și reabilitarea Traseului județean 6 format din sectoare de drum ale DJ 109B și DJ 109D, parte a Traseului Regional Transilvania de Nord”, finanțat din Fondul European de dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, axa prioritara 6.

Potrivit caietului de sarcini, în cadrul acestui proiect, CJ Cluj a încheiat un contract de proiectare și execuție lucrări de modernizare și reabilitare pentru DJ 109 Fundătura – Cornești (km 0+000 – 17+100). Numai că, surpriză! Drept urmare a solicitării recepției la finalizarea lucrărilor, Comisia de recepție a constatat o serie de fisuri/alunecări în structura drumului.


Drumuri mai bune... în Imperiul Roman!

Astfel, urmează noi măsurători în teren, dar și alte studii geotehnice și topografice, totul din cauza unor lucrări prost făcute. De precizat că se va pune la dispoziția prestatorului Proiectului tehnic nr. 164B/2012 privind ,,Proiectare și execuție lucrări de modernizare și reabilitare a drumurilor județene din jud. Cluj pentru perioada 2011 – 2015, Reabilitare DJ 109 B Fundătura – Cornești, km 0+000 – km 17+100”.

„Este incredibil cum banii clujenilor sunt cheltuiți inutil pentru lucrări de proastă calitate, care doar în câteva luni sunt propuse pentru alte și alte reparații. Rea voință, incompetență, prostie, toate la un loc? Nu știu! Cert este că administrarea acestor drumuri județene, reabilitarea/ modernizarea lor este în responsabilitatea celor de la CJ Cluj, a consilierilor județeni și a președintelui Alin Tișe. Rușine să vă fie domnilor! Luați la pas drumurile Clujului cu Alin Tișe în frunte”, acuza, încă din aprilie 2019, deputatul PSD de Cluj Horia Nasra.


„Acum mai bine de două milenii, în Imperiul Roman, existau drumuri pavate, incomparabil mai bune decât acest tronson al DJ 109B. Consiliul Județean Cluj, nu ați uitat să ne atenționați că au fost executate lucrări pe acest drum, între kilometrul 0+000 și kilometrul 19+300, dar știm și noi, ca și dumneavoastră, că acele lucrări din 2016 sunt de o calitate îndoielnică”, se plângeau, în mai 2019, și reprezentanții comunității Vâlcelele – Bobâlna, cu privire la tronsonul între localitățile Tiocul de Sus – Igriția – Vâlcelele – Oșorhel.

abonare newsletter