Actualitate

Park & ride-ul de pe Calea Florești bate pasul pe loc. "Sunt 3 proprietari care nu se înțeleg între ei"

Primarul Emil Boc a declarat că cei trei proprietari ai terenului pe care ar urma să fie construită o parcare de tip "park & ride" în cartierul Mănăștur nu pot ajunge la un consens, lucru care întârzie realizarea proiectului.

"La park & ride-ul de la Billa sunt trei proprietari pe care nicicum nu reușim să îi punem la aceeași masă. Sunt USAMV, Carrefour și Billa, care nu se înțeleg între ei pe marginea contractelor, iar noi avem dorință, dar nu avem nici teren, nici posibilitatea de a interfera direct cu ei. Toți trebuie să treacă decizia prin Consiliul de Administrație, dar când trece la un Consiliu de Administrație, se mai face o fuziune între Billa și nu știu cine și nu mai e acceași entitate", a spus Emil Boc, la un post local de radio.

Edilul Clujului a mai afirmat că, în ceea ce privește construirea parcării "park & ride" de la Aeroport, există o bună colaborare între administrația locală și Consiliul Județean Cluj, iar acesta va putea fi realizat mai repede decât cel din Mănăștur.


"Va fi mai rapid de realizat parkingul de la Aeroport, pentru că aici suntem într-un parteneriat cu Consiliul Județean direct și lucrăm foarte bine în această echipă. Până atunci, pe ruta aceasta funcționează parcarea de la Polus, acolo practic e primul park & ride la intrarea în Cluj", a spus Boc.

Reamintim că Primăria și Consiliul Județean Cluj și-au dat mâna și au încheiat un protocol de colaborare în vederea realizării unor parcări de tip „park & ride”, iar lucrările la acest park and ride de la Aeroport ar putea începe anul acesta.


Finanțat din bugetul Consiliului Județean, park and ride-ul ce urmează a fi construit în proximitatea Aeroportului Internațional ,,Avram Iancu" Cluj-Napoca are drept principal obiectiv descongestionarea traficului și stimularea mobilității prin utilizarea mijloacelor de transport public în comun, în locul autovehiculelor personale.

Consiliul Județean a semnat în septembrie 2019 contractul de prestare a serviciilor de elaborare a documentațiilor tehnico-economice și de asistență tehnică aferente obiectivului de investiție „park and ride".


Societatea declarată câștigătoare în urma desfășurării procedurii de atribuire a acestui contract de servicii este firma Hentza Business SRL, prețul pentru îndeplinirea contractului fiind de 830.000 lei, fără TVA.

Parcarea de tip “park and ride” ar urma să aibă aproximativ 1.000 de locuri de parcare și va fi realizată sub nivelul solului, aproximativ cu o jumătate de nivel, astfel încât să poată fi ridicat și un etaj. Parcarea se află în zona de protecție a culoarului de zbor al avioanelor, motiv pentru care nu poate fi înălțată mai mult de unul sau două niveluri.


Potrivit protocolului de colaborare, Primăria Cluj-Napoca va asigura realizarea unor stații pentru mijloacele de transport în comun cu dotările și infrastructura aferentă, stații de bike sharing, amenajare acces auto/pietonal, iar Consiliului Județean îi revine realizarea, administrarea și întreținerea parcării “cu mențiunea că aceste facilități vor funcționa contra cost, taxele urmând a fi stabilite și încasate de către județul Cluj”.

Dan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca: „Este absolut necesar ca cei care vin din zona Dej, Gherla, Bistrița, Baia Mare dacă vin în oraș să aibă posibilitatea să își lase mașina la Aeroport, de acolo să ia mijloacele de transport în comun, astfel eliminăm o parte din trafic”.

abonare newsletter