Actualitate

Alin Tișe: „Am intrat, CU ADEVĂRAT, în etapa finală a lucrărilor la Centrul de Deșeuri”

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Cluj-Napoca a intrat „în etapa finală a lucrărilor”, transmit reprezentanții Consiliului Județean Cluj.

Alin Tișe: „Am intrat, CU ADEVĂRAT, în etapa finală a lucrărilor la Centrul de Deșeuri”, sursă foto: Consiliul Județean Cluj Alin Tișe: „Am intrat, CU ADEVĂRAT, în etapa finală a lucrărilor la Centrul de Deșeuri”, sursă foto: Consiliul Județean Cluj

După ce, în cursul zilei de marți, stația de tratare a levigatului din cadrul CMID a ajuns la Cluj-Napoca și a fost poziționată pe amplasament, în prezent „se lucrează intens” la elementele ce țin de etapele finale ale investiției – realizarea drumului de acces, a drumului perimetral, iluminat, marcaje etc.

„Am intrat, cu adevărat, în etapa finală a lucrărilor de la Centrul de Management al Deșeurilor. Sunt ultimele dotări și lucrări pe care mai trebuie să le facem, motiv pentru care extrem de puțin timp ne mai desparte de darea în funcțiune a primei celule”, a precizat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.


În ceea ce privește stația de tratare a levigatului, aceasta este containerizată, complet automată, și va trata levigatul prin osmoză inversă, cu ajutorul a trei blocuri de module ce asigură epurarea în trei pași. De producție germană, stația este una extrem de performantă, folosind una dintre puținele soluții de tratare a levigatului din depozitele de deșeuri care respectă pe deplin legislația de mediu națională și europeană, spun reprezentanții forului județean.

„Instalația funcționează prin intermediul unui sistem de bazine și pompe interconectate. Ea va elimina definitiv orice posibil risc de contaminare a apei și a solului din vecinătatea CMID, prin neutralizarea tuturor impurităților din depozitul ecologic de deșeuri”, se arată într-un comunicat remis de Consiliul Județean Cluj.


În urma tratării levigatului, proces prevăzut a se realiza prin intermediul a două linii de operare simultană, va rezulta un permeat decontaminat și total inofensiv pentru mediu. Acest concentrat va fi, la rândul lui, tratat suplimentar pentru reducerea conținutului de amoniu, el fiind ulterior colectat, transportat și eliminat de către o firmă specializată, în conformitate cu contractul de servicii care va fi încheiat în acest sens.

De la lucrări intrate „în linie dreaptă, finalizarea acestora urmând a avea loc în a doua jumătate a anului 2018”, la „lucrări inaugurate, parţial, în 2019”, anul 2020 a venit cu o nouă promisiune din partea lui Alin Tișe: „Noul Centrul de Deșeuri este în procedură avansată. Mă bucur că după 3 ani de muncă ne apropiem de final. Operarea în esență a primei celule ne-o dorim să fie în luna aprilie”, a declarat Tișe.


CITEȘTE ȘI: Cine îl mai crede? Alin Tişe: Centrul de Deşeuri va fi dat în funcţiune, parţial, în acest an

Ultimele Stiri
abonare newsletter