Actualitate

10 filme de văzut măcar o dată în viață

În ultimele decenii s-au produs atât de multe filme încât nu ne ajunge o viață întreagă să le putem vedea pe toate. Însă există anumite filme care au avut un impact atât de mare asupra lumii, încât fiecare dintre noi trebuie să le vadă măcar o dată în viață.

1. Pe aripile vântului (1939)

„Filmul care a schimbat pentru totdeauna istoria cinematografică a Hollywood-ului”, așa cum a fost supranumit de către criticii de specialitate, „Pe aripile vântului” este ecranizarea romanului cu același nume semnat de Margaret Mitchell. Câștigător a nouă Premii Oscar, printre care și cele pentru cel mai bun film, cea mai bună actriță într-un rol principal și cel mai bun regizor, filmul a marcat generații întregi de consumatori de film de lung-metraj de bună calitate.

2. Rebecca (1940)

Maxim de Winter, un englez bogat, care încă încearcă să își revină după moartea soției sale, Rebecca, ia în căsătorie o tânără de condiție modestă. Cei doi se instalează în palatul Manderley din Cornwall, unde stăpânește cu puteri depline doamna Danvers, menajera devotată a fostei doamne de Winter. Tânăra soție se simte din ce în ce mai apăsată de strania putere pe care o are Rebecca asupra tuturor, chiar și după dispariția sa.


3. Into the Wild (2007)

Crescut într-o suburbie bogată din Washington DC, Christopher McCandless decide la 24 de ani să întrerupă legăturile cu familia, să renunțe la conturile bancare și să plece în sălbăticie. Ajuns în Alaska, Christopher renunță la mașină, își arde și ultimii bani și decide să se decurce singur în ținuturile pustii, vânând și mâncând rădăcini.

4. Parfumul: Povestea unei crime (2006)

Jean-Baptiste Grenouille (Ben Whishaw) s-a născut în 1744. Copil orfan, bolnăvicios, el reușește să supraviețuiască cu ajutorul unicului său har: mirosul. Grenouille nu are altă pasiune decât pe cea a mirosurilor și fiecare secundă a vieții sale este călăuzită de simțul său hiperdezvoltat. Filmul este ecranizarea romanului Parfumul, publicat în 1985, al scriitorului Patrick Süskind.


5. Invincibilii (2011)

Cu un joc actoricesc remarcabil, un scenariu genial, bazat pe întâmplări reale, dialoguri inteligente și umor de calitate, „Invincibilii” este unul dintre puținele filme aclamate de critici și iubite de public în egală măsură. Filmul a doborât atât recorduri de premii, cât și de box-office, fiind al treilea cel mai vizionat film din toate timpurile în Franța și primind 10 nominalizări la Premiile Cesar, premiul Cesar pentru cel mai bun actor (Omar Sy), premiul pentru cel mai bun actor (pentru Omar Sy și Francois Clouzet), precum și Tokyo Grand Prix pentru cel mai bun film la Tokyo International Film Festival.

6. Frankenstein (1994)

După moartea soției sale, în încercarea disperată de a readuce la viață iubirea vieții lui, dr. Frankenstein (Kenneth Branagh), se joacă cu viața și cu moartea, pentru a crea un monstru (Robert De Niro) din părți de cadavre. Adaptarea romanului lui Mary Shelley, regizată de Kenneth Branagh, amestecată cu portretul plin de compasiune construit de Karloff pentru o creatură ce își caută identitatea, fac din Frankenstein o capodoperă nu numai a genului său, ci a tuturor timpurilor.


7.  Marile Speranțe (1998)

Filmat în 1946, a fost prima adaptare a unui roman de Charles Dickens realizată de David Lean. Abordând această capodoperă literară ca pe o sarcină cinematografică sub toate aspectele, Lean explorează și exploatează vastul orizont emotional al poveștii, transformând-o într-o amplă și fascinantă călătorie vizuală. Rezultatul a fost cea mai reușită ecranizare cinematografică și unul dintre cele mai bune filme britanice realizate vreodată.

8. Strania poveste a lui Benjamin Button (2008)

„M-am născut în condiții neobișnuite”. Aşa începe „Strania poveste a lui Benjamin Button”, o adaptare după nuvela lui F. Scott Fitzgerald, despre un om care s-a născut şi care în loc să îmbătrânească, întinereşte.


9. Orele (2002)

Trei epoci, trei femei și trei povestiri converg într-un flux continuu care stă la baza poveștii din „Orele”. Femeile sunt legate între ele precum zalele unui lanț, neștiind că puterea unei opere literare remarcabile le alterează irevocabil destinele.

10. O minte sclipitoare (2001)

Este drama intensă a unui geniu, a matematicianului John Forbes Nash. Chipeșul și excentricul Nash face o descoperire în tinerețe, fiind pe punctul afirmării internaționale. Ascensiunea sa rapidă în stratosfera intelectualității își schimbă, însă, dramatic cursul, când geniul său nativ este sufocat de o boală incurabilă. Înfruntând niște încercări care i-ar fi pus la pământ pe alții, Nash revine la viață și în activitate cu ajutorul soției sale, Alicia. Din lupta cu boala, el iese triumfător și primește premiul Nobel în 1994.


 

abonare newsletter