Actualitate

După rujeola din 2016, „plimbăreții” din Reteag răspândesc coronavirusul la granița cu Cluj

O comunitate religioasă din Reteag este pe cale să dezlănțuie calvarul, răspândind coronavirusul la granița dintre județele Cluj și Bistrița-Năsăud.

După rujeola din 2016, „plimbăreții” din Reteag răspândesc coronavirusul la granița cu Cluj După rujeola din 2016, „plimbăreții” din Reteag răspândesc coronavirusul la granița cu Cluj

Zeci de familii s-au întors acasă din străinătate în zona respectivă și încalcă Ordonanțele militare transmise de oficialii de la București. O întâlnire religioasă organizată la casa unui localnic, la care au participat peste 30 de inși, inclusiv din alte zone, printre care și Suceava, a pus capac situației din comuna Petru Rareș (Reteag), băgând spaima în mii de oameni.

Săptămâna trecută, la Spitalul Municipal Dej, s-au prezentat două persoane din Reteag, soț și soție, femeia având nevoie de îngrijiri medicale. Ambii au fost internați, având simptome specifice noului coronavirus. „La pachet” cu testul unei tinere de 15 ani, toate cele trei teste au ieșit pozitive!


La doar câteva zile distanță de la „întâlnirea religioasă”, organizată, se pare, chiar de cuplul infectat, în pofida avertismentului autorităților, mai multe persoane s-au deplasat la medicul de familie din localitate cu simptome asemănătoare noului coronavirus. De aici a pornit întregul haos.

Sătenii, furioși și înspăimântați

Potrivit unui cadru medical din localitate, toți prezentau aceleași simptome, astfel că au fost trimiși pentru investigații medicale la Bistrița, fiind în același timp sesizată și Direcția de Sănătate Publică. Reprezentanții DSP au confirmat, miercuri, alte două cazuri de infectări cu COVID-19, între timp alte teste, pentru alți pacienți, fiind în curs de analizare, scrie Someșeanul.


Numărul mare de cazuri confirmate și suspecte, din aceeași localitate bistrițeană, a trezit semne de întrebare în rândul autorităților, care au declanșat ancheta în localitate, dar și la cabinetele medicale din Petru Rareș.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beclean, adunarea religioasă a avut loc înaintea instaurării stării de urgență, în data de 11 martie a.c., fiind organizată de F. A.. După ce nu a primit aviz favorabil de la DSP, bărbatul a hotărât să organizeze întâlnirea la el acasă. Au participat zeci de localnici, dar și trei persoane din Suceava, printre care un pastor, potrivit TimpOnline.


Sursele Monitorul de Cluj spun că prin comună umbla de mai multe zile zvonul despre întâlnirea penticostalilor. Aceasta ar fi avut loc în Poieni, zonă arhicunoscută pentru majoritatea covărșitoare de persoane de etnie romă. Sătenii spun că patrulele de Poliție circulă frecvent în locul respectiv, semn că nu se respectă cum se cuvine măsurile impuse de autorități.

Închiși în case de spaima COVID-19, localnicii își strigă furia prin discuții purtate între ei la telefon. Aceștia spun că, în timp ce reprezentanții celorlaltor culte religioase, ortodoxă și reformată, respectă cu strictețe prevederile, „pocăiții” și-au făcut de cap și au băgat în sperieți o comună întreagă.


Rujeola din 2016 a plecat tot din Reteag

Este bine cunoscută comunitatea numeroasă de romi care locuiește „pe Poieni”, locul de unde a plecat epidemia de rujeolă din 2016. La vremea respectivă s-au îmbolnăvit peste 200 de copii din Bistrița-Năsăud și Cluj. În 2017, rujeola a lovit din nou în zona respectivă, iar la nivel național au fost înregistrate 27 de decese.

Vasile Cocos, primarul comunei Reteag, mărturisea că mulți dintre romii din comună stau mare parte a anului în Italia, fiind vorba de o „migrație sezonieră” ce a început încă după căderea comunismului. Călătoresc în zona orașului Napoli pentru a cumpăra tot felul de produse, haine și obiecte casnice, pe care apoi le vând tot în regiune. Acum, potrivit Bistrițeanul, edilul nu a dorit să comenteze situația.


De la data adunării religioase ilegale, absolut toate persoanele care au participat au umblat nestingherite prin comună, ajungând chiar și la Dej sau la Beclean, la cumpărături. Puținii localnici care se încumetă să iasă pe uliță povestesc că s-au întâlnit chiar și cu cei care trebuiau să stea în izolare la domiciliu, iar acum se tem pentru propria lor sănătate.

DSP Bistrița-Năsăud a lansat o anchetă epidemiologică, găsind cel puțin 70 de persoane apropiate celor deja testați pozitiv. De asemenea, procurorii au deschis o ancheta penală pe numele lui F.A., cel care a organizat la el acasă adunarea religioasă, acesta fiind cercetat acum pentru combaterea zădărnicirii bolilor.

Cu toate acestea, nepăsarea „plimbăreților” din Reteag ar putea duce la un adevărat dezastru la limita celor două județe. Reamintim că doar în ultimele săptămâni au ajuns în țară peste 50.000 de români plecați în Italia și alți 150.000 din alte țări afectate.

abonare newsletter