Actualitate
Lectura suferă la Cluj. Marile festivaluri de carte, anulate sau mutate în mediul online
Cultura suferă din ce în ce mai mult la Cluj. După ce spectacolele au fost anulate sau amânate din cauza coronavirusului, a venit rândul festivalurilor de carte să nu își mai deschidă porțile pentru cititorii clujeni.
Marile festivaluri de carte anulate sau mutate în mediul online Sursă foto: Facebook BookfestÎn toamna anului trecut, organizatorii Festivalului Internațional de Carte Transilvania, care ar fi trebuit să ajungă la cea de-a șaptea ediție, anunțau că cel mai important festival de carte organizat la Cluj-Napoca nu va mai avea loc.
Festivalul care a pus Clujul pe harta internațională a cărților nu și-a mai deschis porțile. Au rămas totuși alte câteva festivaluri de carte, nu atât de mari, dar care însă puneau lectura în prim plan în fiecare an și care reușeau să adune mii de cititori. Și aceste festivaluri însă au fost nevoite să se anuleze sau să se reorganizeze în mediul online din cauza epidemiei de coronavirus.
BOOKFEST 2020 a fost anulat
Cea de-a XV-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, programată în perioada 27-31 mai, a fost anulată, a decis Consiliul director al Asociaţiei Editorilor din România după anunţul preşedintelui României Klaus Iohannis de a prelungi starea de urgenţă cu încă o lună.
„Înţelegem pe deplin motivele care stau la baza acestei decizii şi ne exprimăm dorinţa ca această criză sanitară să se încheie cât mai curând”, Având în vedere această situaţie, precum şi preocuparea legitimă pentru integritatea fizică a vizitatorilor şi expozanţilor, ne vedem nevoiţi să anulăm cea de-a XV-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, programată în perioada 27-31 mai 2020″, se arată în anunţul AER publicat pe Facebook.
Bookfest este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate cărţii în România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă.
La Salonul Internaţional de Carte Bookfest de anul trecut (Bucureşti, 29 mai – 2 iunie 2019) au fost prezenţi peste 150 de expozanţi, programul celor cinci zile cuprinzând peste 400 de evenimente, de la lansări şi dezbateri până la proiecţii cinematografice şi evenimente interactive.
Invitatul de onoare al ediţiei a fost Marea Britanie. La ediţiile internaţionale anterioare ţările invitate au fost: Spania, Ungaria, Franţa, ţările de limbă germană (Germania, Austria, Elveţia), Polonia, Cehia, Israel, Suedia şi Statele Unite ale Americii.
Gaudeamus se ține online
Târgul de Carte Gaudeamus, eveniment care ar fi trebuit să se desfășoare în intervalul 7 aprilie – 31 mai a lansat ediția online.
Radio România, cel mai important organizator de târguri de carte din țară, a inițiat un nou proiect special, derulat exclusiv în mediul online, dedicat susținerii pieței naționale de carte într-un moment extrem de dificil.
Evenimentul, găzduit de website-ul www.gaudeamus.ro și de pagina Facebook Radio România Gaudeamus sub motto-ul „Gaudeamus Radio România – acasă, dar tot împreună”, își propune să aducă în fața cititorilor cele mai noi apariții editoriale, care, din păcate, nu au mai putut fi expuse la târgurile de carte organizate în mod tradițional în prima parte a anului, și ofertele speciale pe care participanții le practică la Târgurile Gaudeamus Radio România.
Proiectul se va derula în perioada 7 aprilie – 31 mai, cu accent pe intervalele care se apropie sau se suprapun cu perioadele în care au fost inițial programate Târgurile Gaudeamus Radio România din Cluj-Napoca, Oradea și Timișoara.
Ce se întâmplă cu Festivalul Național de Literatură?
În perioada 30 mai-2 iunie 2020 ar fi trebuit să aibă loc cea de-a șaptea ediție a Festivalului Național de Literatută, având ca tematică „Istorii ale literaturii române”, iar criticul literar Nicolae Manolescu ar fi trebuit să susțină o conferință de presă. Din păcate, organizatorii spun că și acest eveniment a fost amânat.
„Am luat decizia să amânăm festivalul de ceva timp. La fel am amânat și festivalul nostru din mai, Lucian Blaga. Toate evenimentele au fost amânate pe anul viitor”, a spus Irina Petraș, președintele Uniunii Scriitorilor din România Filiala Cluj.