Actualitate

Someșul, în continuare plin de gunoaie. Activiștii clujeni cer contracte de salubrizare și sistem video de supraveghere

Gunoaiele care sunt aruncate atât în apele râului Someș cât și pe malurile sale au devenit o problemă gravă în ultimii ani. Se aplică amenzi, însă nu se găsesc soluții concrete pentru a rezolva situația.

Someșul, în continuare plin de gunoaie. Activiștii clujeni cer contracte de salubrizare și sistem video de supraveghere Someșul, în continuare plin de gunoaie. Activiștii clujeni cer contracte de salubrizare și sistem video de supraveghere

Activiștii clujeni, împreună cu deputatul independent Adrian Dohotaru au scos din nou în atenția publicului o problemă care persistă deja de ani de zile și, anume, cea a gunoaielor aruncate pe râul Someș, care trece chiar prin inima „orașului de cinci stele”. Astfel, activiștii au făcut investigații și au descoperit două posibile surse ale deșeurilor și au oferit și soluții pentru rezolvarea acestei probleme.

„Din investigațiile noastre, deșeurile din Vestul Clujului vin din două surse. În primul rând comunitatea de romi ghetoizată din Floresti, unde trebuie făcut un contract de salubrizare, plus un proiect de asistență socială la nivel metropolitan. În al doilea rând, persoane care aruncă ilegal deseuri în Floresti si Cluj, care pot fi suprinse printr-un sistem video de supraveghere în cateva puncte cheie, plus accesibilizarea malurilor cu alei si piste (pentru ca zonele acestea să fie tranzitate și astfel să nu se mai arunce)”, a scris Adrian Dohotaru pe Facebook.


Amenzi pentru gunoaiele de pe Someș

Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Someş-Tisa a constatat existenţa unor deşeuri pe o distanţă de 300 de metri, în preajma Someşului Mic, şi a notificat Primăria Floreşti să ecologizeze zona. Dacă administrația locală Florești nu va reuși să scape de gunoaie până în data de 1 mai, riscă o amendă.

„A fost inspectată şi zona situată aval de Barajul Floreşti II, în albia minoră a râului Someşul Mic, unde s-a constatat prezenţa sporadică a deşeurilor de tip menajer agăţate în vegetaţia situată pe mal. Primăria Floreşti a fost notificată să ecologizeze zona, până la data de 1 mai 2020. Termenul dat de reprezentanţii instituţiei noastre are în vedere măsurile cuprinse la nivel naţional, odată cu instituirea stării de urgenţă, fiind prelungit faţă de situaţia normală. În cazul în care primăria Floreşti nu îşi îndeplineşte obligaţia de salubrizare a zonei, va fi amendată din nou", se arată într-un comunicat transmis de ABA Someș-Tisa la începutul lunii aprilie.


Primăria Florești nu este la prima amendă pentru gunoaiele de pe Someș

Primăria Florești a fost sancționată contravențional în vara anului trecut cu 75.000 lei pentru că nu a curăţat Someşul Mic şi nu a verificat starea de salubritate a cursului de apă.

În data de 18 septembrie 2019, reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa au reverificat modul în care Primăria comunei Florești a realizat măsurile care îi revin pentru ecologizarea cursurilor de apă din arealul administrat, iar administrația locală a mai fost amendată cu încă 35.000 de lei.


Cetățenii sunt principalii vinovați

Conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa susţine că “în ultimii ani s-au organizat numeroase acțiuni de verificare și salubrizare, dar din păcate acestea au fost zădărnicite de lipsa de educație a cetățenilor care locuiesc în zonă”.

„Pentru îmbunătățirea situației este necesară o schimbare majoră în plan comportamental. De aceea, este nevoie de un amplu proces de informare și conștientizare publică, prin acțiuni și demersuri constructive care să popularizeze riscurile pe care le prezintă depozitarea deșeurilor pe malurile sau în cursurile de apă”, mai spun reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa.


Boc, foc și pară pe clujenii din amonte

În contextul în care activiștii se plâng în permanență de mormanele uriașe de gunoaie adunate pe malurile Someșului Mic, Emil Boc le ia apărarea clujenilor. Vechiul sistem plutitor de colectare din zona cartierului Grigorescu nu a rezistat presiunii și a fost spart de plutitorii mari care veneau din amonte – canapele, dulapuri, cotețe de animale de dimensiuni mici, frigidere, etc.

„Nu clujenii sunt vinovați de gunoaiele de pe Someș, e foarte clar! Nu clujenii poluează Someșul, gunoaiele pe care le avem pe Someș vin din amonte. Asta e realitatea! În Cluj nu există oameni care să arunce gunoaie în Someș, pe malurile Someșului sunt în permanență activități de salubrizare. Noi ne confruntăm cu gunoaiele din amonte nu de astăzi, ci de ani de zile”, a punctat Emil Boc în vara anului trecut.


Primăriile sunt responsabile de igienizarea apelor

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, autoritățile publice locale sunt direct responsabile de gestionarea regimului deșeurilor, în arealul pe care îl administrează. Astfel, obligaţiile consiliilor locale şi ale primarilor sunt menționate în Ordonanța nr. 21/ 2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, cu modificările și completările ulterioare prevăzute în Legea nr. 515/ 2002:

Obligațiile primarilor și consiliilor locale

– prevenirea poluării accidentale a mediului sau a surselor şi cursurilor de apă, prin depozitarea necontrolată a deşeurilor de către agenţii economici sau de către cetăţeni;
– organizarea de acţiuni pentru salubrizarea şi igienizarea localităţilor;
– curăţenia şi salubrizarea digurilor şi a malurilor, a cursurilor de apă, asanarea terenurilor insalubre şi prevenirea poluării apelor.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter