Actualitate
Tișe pune bețe în roate Aeroportului, în plină criză COVID-19. Cum încearcă să blocheze amânarea plății ratelor pentru regie
Aeroportul Internațional Cluj a solicitat acordul Consiliului Județean pentru amânarea plății ratelor, în contextul crizei generate de coronavirus în sectorul aviației. În replică, președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, acuză că situația Aeroportului este critică și că regia s-ar afla în incapacitate de plată.
Tișe pune bețe în roate Aeroportului, în plină criză COVID-19. Cum încearcă să blocheze amânarea plății ratelor pentru AeroportAeroportului Internațional Avram Iancu Cluj a cerut Consiliului Județean Cluj, în calitate de garant, acordul pentru amânarea plății ratelor până la finalul anului, pentru un credit CEC Bank. Amânarea plății ratelor până anul viitor este o facilitate prevăzută în Ordonanța de urgență nr. 37/2020, adoptată de Guvern în contextul pandemiei de coronavirus.
Solicitarea a apărut în urma unei decizii a Consiliul de Administrație al Aeroportului, de a amâna plata creditelor, cu scopul de a păstra lichiditățile pentru situații neprevăzute, în contextul în care impactul economic al crizei generate de coronavirus nu poate fi încă estimat.
„În perioadele de criză, este bine să avem resursele financiare, mă refer la cash flow, necesar plăților viitoare, astfel încât să preîntâmpinăm situații de dificultate financiară. Aeroportul nu are dificultăți financiare acum. Am considerat inclusiv facilitățile date prin ordonanța de urgență 37, cu privire la amânarea plății ratelor pentru creditele bancare, să beneficiem de această facilitate și să solicităm CEC Bank, la care avem rate de plătit, amânarea acestora”, a declarat Irimie Popa, membru al Consiliului de Administrație de la Aeroportul Cluj.
Tișe: „Executare silită a Consiliului Județean! Atenție!”
Printr-un document pus la dispoziție de Aeroport, președintele Alin Tișe îi avertizează pe consilierii județeni că Aeroportul se află în incapacitate de plată, iar Consiliul Județean Cluj urmează să fie executat silit. Mai mult, în scrisoarea trimisă de Tișe este menționat faptul că, dacă CJ Cluj va fi executat silit, fiecare consilier care a votat garantarea proiectului va fi tras la răspundere.
Vă prezentăm în continuare documentul:
„Executare silită a Consiliului Județean! Atenție!
Vă aduc la cunoștiință următoarele:
- Aeroportul nu mai are bani să-și plătească ratele la creditul luat în anul 2014 pentru o perioadă de 20 de ani.
- Aeroportul este în incapacitate de plată a ratelor.
- Consiliul Județean a acceptat în anul 2014 să devină garant sub presiunea mitingurilor din fața consiliului județean.
- În cazul în care Aeroportul Cluj nu își plătește ratele, Consiliul Județean Cluj, ca garant, va fi executat silit de către creditor.
- Consiliul Județean nu are banii în buget pentru plata creditului luat de către Aeroport
- Dacă va fi executat silit, va exista o răspundere personală a fiecărei persoane care a votat garantarea creditului.
- În calitate de președinte al CJC nu accept ca ratele aeroportului să fie plătite silit de către Consiliul Județean Cluj.
- Aeroportul, fiind în incapacitate de plată a ratelor creditului, solicită amânarea plății ratelor până în decembrie 2020”, se arată în scrisoarea semnată de președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.
Ciceo: „Nu suntem în incapacitate de plată”
David Ciceo a dezmințit informațiile din documentul citat, arătând că Aeroportul are o situație financiară stabilă în momentul de față, în ciuda pierderilor din ultima perioadă, și nu se află în incapacitate de plată.
„Nu suntem în incapacitate de plată, avem o situație financiară stabilă. Consiliul de Administrație a aprobat foarte multe măsuri. Este o măsură de prudență pentru a depăși această situație, pentru a păstra lucurile de muncă”, a transmis directorul Aeroportului.
Credit pe 20 de ani, pentru extinderea pistei
Creditul a fost achiziționat de Aeroport în 2014 pentru extinderea pistei și are valoarea de 45 de milioane de lei. În perioada aprilie-decembrie 2020, Aeroportul ar trebui să plătească suma de 3,5 milioane de lei din acest credit.
„A fost un credit pe 20 de ani, deci avem de plătit până în anul 2024. Până în acest moment, au fost achitate rate de 9,3 milioane de lei, iar ratele rămase sunt de 34 milioane de lei. Pentru acest an, în perioada aprilie-decembrie, avem de plătit 3,5 milioane de lei, din care suma de 1,9 milioane de lei o constituie ratele, restul fiind dobândă și comision”, a arătat Directorul Economic al Aeroportului, Corina Florian.
Conducerea Aeroportului arată că informațiile neadevărate vehiculate în documentul semnat de președintele Consiliului Județean ar putea duce la neincluderea solicitării pe ordinea de zi a următoarei ședințe. Mai mult, chiar dacă solicitarea va fi dezbătută în plenul forului județean, consilierii ar putea avea rețineri la vot, din cauza acestor informații, mai arată reprezentanții Aeroportului.
CITEȘTE ȘI
Scădere cu 94% a traficului de pe Aeroportul Cluj, în aprilie. 200 de angajați au fost trimiși în șomaj tehnic