Actualitate
Cea mai bătrână femeie din Cluj a trecut la cele veșnice. L-a cunoscut pe George Coșbuc! Care a fost secretul longevității?
Cea mai vârstnică femeie din România, Maria Ana Morariu, din Gherla, s-a stins din viață.
„Cea mai bătrână femeie din România este din Gherla. Acum o avem în îngrijirea noastră. Am reușit să depășim această perioadă grea, când boala a luat multe vieți și a afectat în special oamenii în vârstă. Este bine. În 21 iunie, sperăm să-i sărbătorim ziua de naștere la cea de-a 108-a aniversare. Nu a fost căsătorită niciodată și nu are copii. Să fie oare acesta secretul longevității?”, transmiteau, în urmă cu doar câteva zile, reprezentanții Căminului de Bătrâni „Zâna Bună”, din Gherla.
Viața însă avea un alt cuvânt de spus. La mai puțin de o săptămână de când Maria Ana Morariu, alintată Tanti Mitzi, era prezentată drept cea mai vârstnică femeie din toată țara, simpatica bătrână, care urma să împlinească 108 ani în data de 21 iunie, a trecut la cele veșnice, sâmbătă, la 107 ani și 10 luni.
Anul nașterii ei, 1912, coincide cu lansarea la apă a celui mai cunoscut vapor din istorie – Titanic. Spre deosebire de faimosul vas, Tanti Mitzi a depășit cu brio centenarul, nu a fost bolnavă niciodată și nici măcar nu a avut medic de familie. „De la genunchi în sus mă simt de 30 de ani!”, spunea ea, în 2014, într-un interviu pentru gherlainfo.ro.
Tatăl ei a fost primarul Gherlei. L-a cunoscut pe marele poet George Coșbuc!
Mama Mariei Ana Morariu era nemțoaică, venită în România din Ungaria. Tatăl ei, Teodor Morariu, a fost protopop onorar-asesor consistorial, numit de Iuliu Hossu, episcop greco-catolic al Gherlei, în Comisia de Administrare a Mănăstirii Nicula, în anul 1924. Între anii 1936-1938, Teodor Morariu a fost primarul orașului Gherla.
În timpul mandatului său, în data de 3 mai 1936, a fost inaugurat bustul istoricului român Petru Maior, din față liceului cu același nume. Fostul primar avea studii de teologie, însă nu a profesat. Avea convingeri liberale, iar în 1936, partidul „l-a propulsat” în fotoliul de primar al Gherlei. De asemenea, a fost și directorul băncii „Concordia”, din Gherla.
A supraviețuit războiului, nu s-a lăsat doborâtă de naționalizarea comuniștilor!
După o copilărie fericită, într-un oraș în plină ascensiune, cea mai dificilă perioadă a vieții pentru Tanti Mitzi au fost anii războiului și ce a urmat după Al Doilea Război Mondial. Își amintea clar întâmplările din timpul conflagrației, când germanii se retrăgeau, iar de peste deal veneau rușii.
„Și nemții, și ungurii și chiar și rușii cu care m-am întâlnit au fost oameni tare de treabă. Cei mai mulți erau foarte tineri, erau niște copii”, a povestit ea, într-un interviu mai vechi. Apoi, după naționalizarea din 1948, a fost forțată să se mute din casa de pe strada Dragoș Vodă într-o cameră mică a unei case de pe actuala stradă Armenească.
„Nu puteam dormi noaptea de foame!”, mărturisea femeia. Cu toate acestea, Maria Ana Morariu avuse norocul să-l cunoască pe marele poet român George Coșbuc, care îl vizita la Gherla pe tatăl ei și pe generalul Traian Moşoiu!
Viața simplă, secretul longevității. Bunicii ei au trăit peste 100 de ani!
În mod fascinant, și bunicii femeii au fost longevivi, doi dintre ei au trăit până la 105, respectiv 106 ani. La rândul ei, Tanti Mitzi s-a bucurat de viață cu bune, cu rele, în pofida faptului că nu a fost căsătorită niciodată. Nu a avut copii, dar a recunoscut că și-a dorit o viață liniștită, fără complicații.
A avut doi frați, dintre care unul a murit la 96 de ani. Celălalt a murit tânăr, la 60 de ani. La fel și toate prietenele ei, care au trecut la cele veșnice cu mult timp în urmă. În ultimii ani de viață, rudele i-au fost alături, vizitând-o aproape săptămânal. Tanti Mitzi a avut cinci nepoți, șase strănepoți și doi stră-strănepoți.
Înmormântarea ei va avea loc luni, în cadru restrâns, la cimitirul de lângă penitenciarul Gherla.
Dumnezeu s-o odihnească în pace!