Actualitate

Începe dezvoltarea în cel mai modern cartier din România. Ansamblu imobiliar masiv în Sopor

Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca urmează să aprobe Planul Urbanistic Zonal (PUZ) de urbanizare pentru un proiect imobiliar pe strada Soporului.

Începe dezvoltarea în cel mai modern cartier din România. Ansamblu imobiliar masiv în Sopor! Începe dezvoltarea în cel mai modern cartier din România. Ansamblu imobiliar masiv în Sopor!

La ședința ordinară de marți, 12 mai, consilierii locali vor avea pe masă proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației pentru un teren în suprafață de circa 2,7 hectare, delimitat de strada Soporului în partea de sud, culoarul Becașului în partea nordică, canalul colector ce deversează în pârâul Becaș în partea de vest și un teritoriu reglementat prin PUZ, aprobat printr-o hotărâre de Consiliu Local în 2007, în partea estică.

Teren cedat gratuit pentru lărgirea străzii Soporului, drum nou lângă pârâul Becaș

În zonă se propune dezvoltarea unui ansamblu cu funcțiune mixtă ce cuprinde atât locuințe colective cu parter comercial, cât și servicii de interes public – creșă, spații verzi cu acces public nelimitat. Beneficiarii proiectului sunt Ioan Alexandru Varga și SDC Imobiliare SRL, care asigură că locurile de parcare necesare (minim 700) sunt prevăzute în proporție de cel puțin 75% în subteran.


În vederea modernizării circulației în zona Sopor, se propune transferul în domeniul public cu titlu gratuit a unei suprafețe de 4.884 mp, necesare lărgirii străzii Soporului la ampriză de 30 metri, dar și realizării unei străzi noi adiacente pârâului Becaș, se arată în referatul de aprobare. În zonă există deja rețele de apă și canalizare, respectiv rețea electrică și telefonică, mai precizează sursa citată.

Investitorul va ceda municipalității clădirea viitoarei creșe din Sopor

Conform proiectului, investitorul va trebui să realizeze și să predea Primăriei municipiului Cluj-Napoca clădirea viitoarei creșe. De asemenea, acesta va trebui să realizeze și legătura, respectiv brațul 5, la sensul giratoriu de la intersecția străzii Alexandru Vaida Voevod cu strada Unirii, în corelare cu etapa II a proiectului Centurii Metropolitane, aceasta având regimul de drum de legătură.


Proiectul de hotărâre privind aprobarea PUZ de urbanizare – strada Soporului s-a aflat în consultare pe site-ul Primăriei în perioada 13-27 martie 2020. Cu toate acestea, municipalitatea nu a primit nicio sesizare, respectiv nicio solicitare privind organizarea unei dezbater publice pe această temă. Drept urmare, Direcția Generală de Urbanism apreciază că inițiativa poate fi supusă dezbaterii și aprobării în plenul Consiliului Local.

Sopor, un cartier model pentru România, primul construit de la zero după Revoluție

Anul trecut, Primăria municipiului Cluj-Napoca şi Ordinul Arhitecţilor din România au organizat concursul internaţional de soluţii pentru „Plan Urbanistic Zonal Sopor Masterplan – Cluj-Napoca 2019”, câştigător fiind o echipă de arhitecţi clujeni – Octav Silviu Olănescu, Vlad Sebastian Rusu şi Anamaria Cornelia Olănescu.


„Concursul internaţional a fost unul inedit, fiind prima dată în România după 1989 când se propune proiectarea de la zero a unui nou cartier pe un teren de 250 de hectare care are peste 1.000 de proprietari. Aceasta este marea provocare şi estimez că noul cartier va fi finalizat în 30 de ani, în etape”, a precizat arhitectul Klaus Birthler, elaboratorul temei de proiectare a concursului.

„Vor fi aplicate reguli simple, în 20 de minute de mers pe jos vei găsi toate facilităţile necesare într-un cartier – creşă, grădiniţă, şcoală, centru de cartier cu bancă, bulevarde, trasate de la început, continuând cu transport public şi mobilitate alternativă, cu accent pe dimensiunea ecologică, verde, ale oraşului şi respect pentru mediul înconjurător. Toate aceste ingrediente se vor regăsi aici. Proiectul va fi implementat ţinând cont de exigenţele de calitate cerute de clujeni”, a dat asigurări Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.


„Soporul va fi un oraș în oraș, de fapt va fi un nou orășel cât Mănășturul pe vremea comuniștilor, când a fost conceput. Acolo vor fi în jur de 20.000 de locuințe, cu circa 50-70.000 de oameni. Pentru prima dată după Revoluție, am pornit un proiect invers: nu vine proprietarul privat să-și facă casă, apartament sau bloc, ci municipalitatea va stabili regulile jocului, prin acest PUZ făcut în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România.” – Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca

CITEȘTE ȘI:


Boc anunţă trei cartiere noi în Cluj-Napoca: „Unul va avea 100.000 de locuitori şi 20.000 de locuri de muncă”

 

Clujul nu are încă metrou, dar Boc visează la tren subteran în Sopor și Borhanci

 

Soporul va deveni „un cartier-model pentru România”. Primăria anunță război împotriva speculanților: „Orașul nu este captiv niciunui grup de interese!”

 

abonare newsletter