Actualitate

Trei firme se bat pe contractul de 13,5 mil. lei de modernizare a Parcului Ștefan Cel Mare

Trei oferte au fost depuse la licitația pentru reabilitarea și modernizarea "Micii promenade" din Cluj-Napoca.

Trei firme se bat pe contractul de 13,5 mil. lei de modernizare a Parcului Ștefan Cel Mare Trei firme se bat pe contractul de 13,5 mil. lei de modernizare a Parcului Ștefan Cel Mare

Potrivit anunțurilor de participare, trei asocieri de firme au depus oferte în cadrul licitației pentru lucrările la parcul din spatele Operei din Cluj. Este vorba despre:

- Asocierea Garden Center Grup SRL (Leader), Prospect Drill, alături de Energo Power și Way Research. Firma leader are sediul în București și a amenajat, printre altele, Grădina Botanică Bucov din Ploiești.


- Asocierea Nord Conforest (Leader), K&K Studio de proiectare, cu CSP Proiect Line, Abcony Serv, Pro Turf Solutions și SC Imsat Service Cluj SA. Nord Conforest este firma care a construit Baza Sportivă Gheorgheni și s-a ocupat de închiderea rampei de la Pata Rât, ulterior câștigând și contractul pentru realizarea Parcului Tineretului.

- Asocierea Diferit S.R.L. (Leader), ARH Service Guttmann & COMP, împreună cu Eco Garden Construct SRL, Altimate, Hipolit Construct Proiect, Bautrust S.R.L., Energobit și Elis Pavaje. Firma Diferit SRL a avut/are în derulare multe contracte cu municipalitatea clujeană. Primăria i-a atribuit, în luna martie 2020, contractul de aproape 10 mil. euro pentru modernizarea Bulevardului 21 Decembrie 1989, aceeași firmă realizând și lucrările la Piața Lucian Blaga, care urmează să înceapă în cursul acestei luni.


Parcul Ștefan cel Mare, cunoscut și ca "Mica promenadă" va fi transformat, printr-un amplu proiect de modernizare. Primăria Cluj-Napoca alocă suma de 13.574.836 lei (aproximativ 2,8 milioane de euro) pentru lucrările de modernizare, durata de realizare a investiţiei fiind de 12 luni. 

Parcul se schimbă radical

Potrivit caietului de sarcini al proiectului, lucrările propuse pentru revitalizarea parcului vor contribui la creșterea calității vieții locuitorilor din zonă și a celor din oraș, prin asigurarea condițiilor de relaxare și refacere a forțelor, dar și prin îmbunătățirea calității factorilor de mediu. Parcul Ștefan cel Mare cuprinde esplanada și spațiile verzi aferente clădirii Teatrului Național Cluj-Napoca, cu o suprafață 12.384 mp, din care spațiul verde acoperă 6.219 mp, aleile - 1.688 mp, iar suprafața de pavele - 189 mp.


În prezent, Parcul Ștefan cel Mare este un parc cu arbori îmbătrâniți, mobilier urban vechi (aparate de joacă pentru copii, bănci, coșuri de gunoi, gard metalic), care nu mai prezintă nicio estetică urbană. Prin proiectul de reamenajare, spațiul va fi conceput ca un ansamblu multifuncțional, în care se vor crea mini-zone separate pentru odihnă pasivă, pentru plimbare, pentru distracția copiilor și pentru desfășurarea de evenimente artistice.

Interzis pentru mașini. Se desființează parcarea, iar accesul auto va fi limitat

Aleile pietonale adiacente circulațiilor auto de-o parte și de alta a teatrului vor fi lărgite la 3 metri și se va restricționa accesul pe zona studiată cu bolarzi sferici. Se va menține accesul pe partea estică, dar va fi restricționat de bolarzi retractabili, unde vor avea acces doar mașinile de intervenție și cele care aduc decoruri pentru teatru și operă. Pe cele două laturi ale teatrului vor fi montate lespezi de piatră gravate cu numele artiștilor care s-au făcut remarcați în opera și teatrul clujean, iar copacii de la intrarea în Studioul Euphorion vor avea bănci circulare în jurul lor. Parcarea se va desființa, spațiul fiind destinat pietonilor și bicicliștilor.


Denumit „Mica promenadă”, parcul a fost amenajat pentru prima dată în anul 1885 și de-a lungul timpului a suferit modificări. În vara anului 2012, în urma unei furtuni, mai mult de jumătate din arborii parcului au fost rupți sau afectați, fenomen ce a dat parcului un aspect dezolant.

CITEȘTE ȘI 


"Mica promenadă" a Clujului se schimbă radical, cu 2,8 mil. €. Dispar mașinile, gardurile și scările din fața Teatrului

 

abonare newsletter