Actualitate

Două firme cu răsunet în domeniul ingineriei, interesate de drumul expres ce leagă Clujul de Autostrada Transilvania

Două firme au depus oferte la licitația pentru elaborarea documentației necesare construirii Drumului Expres ce leagă Autostrada Transilvania (în zona Turda) de DN1 (zona Mărtinești).

Două firme cu răsunet în domeniul ingineriei, interesate de drumul expres ce leagă Clujul de Autostrada Transilvania Două firme cu răsunet în domeniul ingineriei, interesate de drumul expres ce leagă Clujul de Autostrada Transilvania

O ofertă a fost depusă de firma clujeană SC Explan SRL, cu China Highway Engineering Consultants Corporation (terț) și subcontractanții Protelco S.A., Electronic Solutions, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, EPMC Consulting, Societate Civilă de Avocați Teaha & Fuzesi, Expertus, MRD Instal, Oficiul Județean de Studii Pedologice și Agrochimi, Medinstal Proiectare Iinstalații Protecția Mediului S.R.L., SC Geologic Site SRL, Frasinul, TTL Planning, NV Construct S.R.L., DANAVI, S.C. Belevion Geotopo S.R.L., 4C Project Consulting și DIMEX-2000 COMPANY S.R.L.

SC Explan SRL face parte din asocierea care a câștigat contractul de realizare a Studiului de fezabilitate a Planului Urbanistic Zonal și a Detaliilor tehnice de autorizare a Centurii Metropolitane a Clujului, alături de Transinvest Budapest KFT, Specialterv Epitomernoki KFT și SC Cadsil SRL. Iniţial, societatea SC Consitrans SRL, controlată de Eduard Hanganu, Viorica Hanganu şi Mihai Olariu, a câştigat această licitaţiei. Numele firmei a apărut în scadalul autostrazii Sibiu-Oraştie.


Cea de-a doua ofertă depusă aparține firmei Search Corporation, subcontractanți fiind firmele DANAVI, Carmen Geoproiect, Total Business Land SRL, Institutul de Arheologie Vasile Pârvan, Protelco S.A., Geotec Consulting S.R.L. și Prospect Technical Studies.

Search Corporation semnează pe bandă rulantă contracte cu instituțiile statului, pentru studii de prefezabilitate și fezabilitate, proiectare sau asistență tehnică privind unele dintre cele mai importante obiective de infrastructură din țară. În 2007, firma a câştigat licitaţia pentru studiul de fezabilitate al drumului expres Craiova – Piteşti. Valoarea contractului era de aproape 16 milioane euro. În 2010, aceeaşi firmă a câștigat un contract de 783.800 euro pentru studiul de fezabilitate al tronsonului de autostradă Târgu Mureş – Ditrău. De asemenea, firma a pregătit documentația pentru centurile ocolitoare ale municipiilor Brașov și Bârlad.


Contractul de elaborare a studiului de fezabilitate are valoarea estimată la 2.719.778 lei - 3.213.374 de lei, bani proveniți din fonduri europene prin Programul Operational Infrastructura Mare - POIM.

Drumul Expres Turda-Halmeu, din care face parte drumul vizat de proiectul licitat, are o lungime totală de 320,2 kilometri și un cost estimativ de 1,7 miliarde de euro. Lucrările la sectorul de drum care va lega A3 de DN1, de 5,3 kilometri, sunt estimate la aproximativ 55,3 milioane de euro, cu câte două bezi pe sens, iar mare parte din lucrări se vor desfășura în zona de deal-munte.


Drumul Expres pentru realizarea conexiunii A3 cu DN1 - zona Mărtinești este un proiect prioritar în Strategia de Dezvoltare Rutieră a Ministerului Transporturilor, având scopul de a degreva traficul din Turda și reducerea distanței dintre Cluj-Napoca și A3, respectiv A10.

Boc: Clujul ar putea fi legat la Autostrada Transilvania anul viitor

Primarul Emil Boc a declarat că drumul expres care va conecta Clujul la Autostrada Transilvania prin Tureni, ar putea fi finalizat anul viitor.


"Conectivitatea Autostrăzii Transilvania de pe DN1, prin Tureni, se realizează în momentul de față și sperăm ca anul viitor să avem gata această conectivitate a Clujului cu autostrada, pentru că asta ar ajuta foarte mult, fiind vorba de doar 5-6 kilometri, pentru a asigura mobilitatea urbană pe axa Cluj-Turda și Cluj-București", a declarat Emil Boc, la un post local de radio.

Nasra: „NU are cum să fie finalizată în 2021!”

Deputatul PSD de Cluj Horia Nasra îl contrazice pe Emil Boc și spune că finalizarea drumului de legătură anul viitor este imposibilă – „o inepție”. „Luați dumneavoastră personal hârlețul și sapa pentru a realiza această conexiune?”, se întreabă parlamentarul clujean.


„Proiectul este foarte bun, dar nu are cum să fie finalizat anul viitor, în condițiile în care încă nu s-a încheiat contractul studiului de fezabilitate, încă nu avem proiectul tehnic, care durează câteva luni. După ce ai proiectul tehnic, organizezi licitația pentru execuție. Licitația iar durează câteva luni. Acest proiect va putea fi realizat, să spunem, în următorii 3 ani”, a declarat Horia Nasra.

CITEȘTE ȘI 

3 milioane de lei pentru studiul de fezabilitate a drumului care leagă Clujul de A3 și A10

 

Clujul ar putea fi legat la Autostrada Transilvania anul viitor. Boc: „Ar ajuta foarte mult mobilitatea urbană”

 

 

 

abonare newsletter